Hlavní obsah

Plastový truhlík a květináč? Udělejte z něj originál!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plastových truhlíků a květináčů na letničky není nikdy dost, ale ne vždy se chcete spokojit jen s obyčejnými, jednobarevnými. Ty originální jsou ale o dost dražší, takže se hodí pár tipů na to, jak si ty levné doma dozdobit.

Článek

Sladit s fasádou domu, s barvou květin, se stylem zařízení terasy nebo pergoly – je spousta možností, podle čeho si chcete vybrat truhlíky nebo květináče. A možná chcete také každý rok trochu jiné. Máme pro vás pár tipů – základem byl obyčejný plastový kousek, který vás nezruinuje, a jeho dodatečná dekorace je také vždy co nejlevnější.

Městečko na okně

Podpalové dřevo je naprosto skvělou surovinou na výrobu dekorací a uplatníte ho i při zdobení truhlíků. Stačí, když dřívka vytvarujete do podoby domečků, a přilepíte tavnou pistolí nebo dvousložkovým lepidlem na truhlík. Pak je stačí natřít barvou a po zaschnutí naznačit okénka.

Foto: Jakub Jurdič

Na okně vám může stát celé městečko nebo vesnice, záleží na tom, pro jaké domečky se rozhodneteFoto: Jakub Jurdič

Truhlík z půdy

I plastový truhlík se může tvářit jako dřevěný – a ještě ke všemu takový, co leccos pamatuje. Stačí, když na něj nalepíte tavnou pistolí podpalová dřívka a pomocí bílé barvy (na oba truhlíky jsme použili vodou ředitelnou barvu) a permanentního černého fixu vyrobíte patinu, která ho „ostarší“, takže bude vypadat jako bednička z půdy.

Foto: Jakub Jurdič

I plastový truhlík může mít díky barvám a kouskům podpalového dřeva vzhled staré dřevěné bedničkyFoto: Jakub Jurdič

Kovový truhlík

Vzhled kovového truhlíku vyrobíte díky kousku plastové podložky, kterou seženete v domácích potřebách, dává se většinou na dno dřezu. Stojí pár korun a snadno ji „naporcujete“ na potřebný rozměr. Mřížku pak přilepíte tavnou pistolí na truhlík a dozdobíte zlatou barvou (vyberte odolnou povětrnostním podmínkám, tedy i do exteriéru, lze koupit ve výtvarných potřebách). Právě zlatá barva (můžete použít i stříbrnou, podle toho, co se vám víc hodí) se postará o kovový vzhled.

Foto: Jakub Jurdič

Hodil by se vám kovový truhlík? Není nic snazšího, než si v něj proměnit ten plastovýFoto: Jakub Jurdič

Truhlík s mřížkou

Až budete vybírat plastovou mřížku, porozhlédněte se i po nějaké zdobnější a barevnější variantě, i ta může během minuty nevýrazný truhlík proměnit. Stačí mřížku přilepit tavnou pistolí nebo dvousložkovým lepidlem. Z naší zkušenosti drží tavná pistole docela spolehlivě, protože měkké levné plasty truhlíku i mřížky se díky ní dobře spojí.

Foto: Jakub Jurdič

Nebojíte se výrazných barev? Pak využijte k ozdobení truhlíku plastovou mřížkuFoto: Jakub Jurdič

Květináč s visačkou

Až si někoho z rodiny pošlete pro bylinky na maso nebo do salátu, nebudete muset pracně vysvětlovat, která je ta pravá. Stačí, když truhlík vybavíte ozdobným nápisem. Na plast udělejte barvou (použili jsme vodou ředitelnou) kolečko nebo ovál a po zaschnutí ho oblepte lístky umělé květiny. Poté napište permanentním fixem název bylinky. Pokud máte bylinek v truhlíku víc, pak udělejte víc i oválků.

Foto: Jakub Jurdič

Popište si truhlíky a květináče na bylinky tak, aby bylo i laikovi na první pohled jasné, co v něm rosteFoto: Jakub Jurdič

Květináč s drátěnou košilí

Líbí se vám staré keramické nádoby opletené kovovými drátky? Oblékněte do drátků i malý truhlíček nebo květináč! Není to nic složitého, stačí koupit tu největší kovovou drátěnku, kterou seženete, rozvinout ji a navléknout na květináč. Každý, kdo si alespoň jednou za život oblékal po vyprání těsné džíny, to zvládne. Chce to trochu trpělivosti pro posunování po malých kouscích, ale výsledný efekt za to stojí.

Foto: Jakub Jurdič

Květináč můžete obléknout i do drátěné košileFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata: