Hlavní obsah

Bedničky od ovoce? Skvělé do skříně, špajzu i na květiny

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Kupujete mandarinky nebo jiné ovoce v malých bedničkách? Rozhodně je nevyhazujte, stačí málo a proměníte je v zajímavé úložné boxy. Poradíme vám, jak na věc.

Článek

Malé bedničky od ovoce, ale i ty větší od jablek, nevyhazujte. Mohou se stát praktickým úložným boxem, a když si dáte trochu záležet, tak možná i zajímavou dekorací! Nabízíme vám pár inspirací.

Pro všechny je společný první krok – z bedničky je třeba pečlivě odstranit všechny přelepky a případně i lepidlo, kterým jsou papírové štítky nalepeny. S barvením a zdobením začněte, až bude bednička zcela holá.

Porostlá bednička

Bedničku můžete polepit lístky, které vystřihnete třeba z kartonové krabice, ve které vám dorazil balíček z e-shopu. Lístky velmi dobře drží tavnou pistolí. Stříhejte je klidně od oka, rozhodně nemusí být stejně velké. Lepte je tak, aby zakryly bedničku i její vyvýšené rohové vzpěry. Vnitřek natřete barvou, aby byl odolnější.

Foto: Jakub Jurdič

Lístky můžete nabarvit, ale také nechat přírodní. Pokud budete dovnitř dávat květiny, pak bedničku vyložte igelitemFoto: Jakub Jurdič

Techno bednička

Zajímavého efektu docílíte, když kolem celé bedničky uděláte hada z roztavené hmoty z tavné pistole. Až budete spokojeni s tím, jak hustou síť jste tím na bedničce vyrobili, nechejte hmotu dobře zatuhnout a vychladnout a nachystejte si podkladovou barvu. Tu naneste houbičkou nebo štětcem na celý povrch. Nechejte zaschnout a pak velmi lehce, opět houbičkou nebo štětcem, přetřete kontrastní barvou pouze vyvýšená místa, tedy krouceniny vzniklé z hmoty tavné pistole. Tím vznikne zajímavý 3D efekt.

Foto: Jakub Jurdič

Barvu si můžete vybrat podle svého, v této kombinaci působí kovově a hodí se do dílny nebo pánské skříněFoto: Jakub Jurdič

Luční bednička

Pokud budete chtít bedničku používat jako úložný box, mělo by být prvním krokem její natření několika vrstvami odolné barvy. Jen tak ji budete moci otírat i vlhkým hadříkem, až bude upatlaná. Jestli vám nestačí jednobarevná, můžete na ní udělat abstraktní letní louku – stačí namočit štětec do barvy a naťupat různě velké skvrny v několika odstínech zelené. Po zaschnutí dodělejte ještě jinak barevné skvrnky, které budou dělat dojem rozkvetlé louky.

Foto: Jakub Jurdič

Praktický box na kořenky. Můžete jich vyrobit i víc se stejným vzorem, dají se stavět na sebe. A pro rozlišení koření na pečení a vaření uvažte kolem každé bedničky různě barevnou stužku Foto: Jakub Jurdič

Závěsná bednička

Protože bedýnky mají na dně odvětrávací otvory, lze jimi provléknout provaz a zavěsit je. Pak se mohou stát místem pro květináč, ale také třeba odkládacím prostorem na věci, které chcete mít z dosahu dětí. Opět radíme bedničku dobře natřít barvou, kterou budete moci otírat a v případě zalévání květin ji ochrání před vodou. Lze ji ozdobit lesklými korálky, které na ní budou držet díky hmotě z tavné pistole. Můžete také zvolit korále s ploškami, které budou po místnosti házet veselá barevná prasátka.

Foto: Jakub Jurdič

Bedničky od ovoce nebývají stavěné na velkou zátěž, ale rozhodně je můžete proměnit v závěsný květináč, to zvládnouFoto: Jakub Jurdič

Knoflíková bednička

Bedničku můžete polepit i spoustou knoflíků. Jejich spotřeba je opravdu velká, tak jimi nejdřív pokryjte dno a teprve potom postupujte kolem stěn nahoru. Bedničku před tím nenatírejte, aby knoflíky na podkladu dobře držely – tady je výhodou drsnější povrch. Knoflíky dobře drží přilepené tavnou pistolí. Hmotou nešetřete, každý knoflík do ní zatlačte tak, aby vystoupila dírkami (zvolte průhlednou, knoflíky budou jakoby zalité do skla). Počítejte s tím, že takto ozdobená bednička bude dost těžká.

Pokud vám nezbudou knoflíky na to, abyste bedničku oblepili všude, natřete zbytek barvou. Vše nakonec přelakujte bezbarvým lakem pro případ, že by se vám na vzniklý podnos něco vylilo.

Foto: Tomáš Rubín

Jestli máte dostatek knoflíků, můžete bedničku proměnit v menší podnosFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata:

Načítám