Hlavní obsah

Stará deka: Vyrobte si z ní obal na polštář či brýle nebo zarážku do dveří

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Koupili jste si novou deku a přemýšlíte, jestli by nešla využít ta stará, která sice dosloužila, ale ještě se vám ji nechce vyhazovat? Pár tipů máme.

Článek

Od deky chcete, aby vás zahřála a vypadala hezky. To první zvládne i s nějakým tím šrámem, to druhé může po letech pokulhávat. Dokud ale drží pohromadě, lze ji využít v domácnosti. A pokud byste se neinspirovali našimi tipy, vždy se lze zeptat po psích útulcích v okolí, kde většinou deky rádi využijí.

Zarážka dveří

Bouchající dveře mohou nadělat zbytečné problémy. Teď, když se pořád větrá, se tudíž může hodit velmi jednoduchá pomůcka, kterou snadno vyrobíte právě z deky. Ustřihněte z ní tři pruhy asi 20 centimetrů široké, zatočte je do ruličky a spleťte do copu. Až bude cop dost dlouhý na to, aby dosáhl od kliky ke klice přes hranu dveří, ustřihněte zbylý materiál a sešijte tak, aby byl konec volnější a dal se na kliku navléknout.

Zarážka dveří i oken způsobí, že už se nemusíte bát průvanu.

Foto: Jakub Jurdič

Z pruhů deky můžete vyrobit velmi jednoduchou zarážku dveří nebo okenFoto: Jakub Jurdič

Kobereček nebo podsedák

Z rozstříhaných proužků deky můžete i něco uplést nebo uháčkovat. Deka, ideálně fleecová nebo z materiálu, který se netřepí, je dokonalým materiálem na výrobu měkkého koberečku nebo podsedáku na židli. Deku rozstříhejte na asi dvoucentimetrové proužky – nemusíte je nijak vyměřovat, stačí stříhat od oka. U kraje deku nedostřihněte do konce, ale nechte asi centimetr, otočte ji a stříhejte zase zpátky. Vznikne tak „nekonečný“ pruh, který nemusíte navazovat nebo sešívat, i když i to je možné.

Před háčkováním či pletením pruh natáhněte – zúží se a trochu stočí, což je žádoucí. Práce přibývá rychle a hladce obrace při pletení nebo jednoduchý sloupek při háčkování zvládne skoro každý.

Foto: Jakub Jurdič

Z jedné deky můžete mít kobereček před postel nebo podsedáky na minimálně tři židleFoto: Jakub Jurdič

Obal na brýle

Žádné brýle si nezaslouží, abyste je jen tak hodili do tašky, kde se mohou poškrábat. Z deky si snadno ušijete obal, který nezabere žádné místo, na rozdíl od pevných futrálů. Stačí ustřihnout asi 10 centimetrů široký a 50 centimetrů dlouhý pruh, přeložit ho tak, aby vznikla asi 20 centimetrů dlouhá kapsička a kousek zbylo na klopu, která zabrání brýlím vypadnout. Pokud chcete obal ozdobit, můžete z deky ustřihnout asi 5 cm široký proužek, který nůžkami na jedné straně nastříháte na tenké proužky, stočíte ho, aby vytvořil kytičku, kterou pak zespodu přišijte k obalu.

Foto: Jakub Jurdič

Z deky můžete ušít obal na brýle, který zabrání jejich poškrábání a nezabere v kabelce místoFoto: Jakub Jurdič

Povlak na polštář 

Deka se rozhodně hodí na povlak na polštářek. Můžete takto povléknout i starší pelíšek vašeho psa nebo kočky. Princip je velmi jednoduchý a popíšeme vám ho právě na polštářku. Změřte si jeho velikost, přidejte na každou stranu 10 centimetrů a z deky vystřihněte dva čtverce či obdélníky. Odhadem nebo vyměřením a vyznačením krejčovskou křídou pak oněch 10 centimetrů na každém kraji nastříhejte na asi dvoucentimetrové proužky kolem celého obvodu.

Až budete mít nastříháno, položte k sobě obě části a svazujte je k sobě uzlíky z třásní. Po svázání jedné strany vložte polštář a svazujte další třásně tak, aby byly uzlíky, za chvíli bude hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Z deky můžete udělat povlak na polštář i bez toho, abyste potřebovali jehlu a nitFoto: Jakub Jurdič

Měkké drobnosti

Deka je měkký a poddajný materiál, který se hodí i na výrobu drobnějších kousků. Můžete vytvarovat srdíčko, které lze vycpat bylinkami (nebo nastříkat parfémem) a zavěsit do skříně. Poslouží vám i jako jehelníček nebo v miniprovedení i jako poutko na zip.

Velmi snadno lze vyrobit i růžičku, kterou můžete připevnit na špendlík a darovat jako brož nebo použít na ozdobu pleteného svetru či čepice. Vznikne tak, že ustřihnete asi 10 centimetrů široký a 50 centimetrů dlouhý pruh a na jedné z delších stran v něm vystříháte vlnovku – co vlnka, to lístek, takže se nebojte opravdu „zakličkovat“ nůžkami.

Pak pruh jen smotáte a na rovném konci sešijete. Lístečky pak vytvarujete, aby připomínaly živý květ.

Foto: Jakub Jurdič

Deka je tvárný, ale i hezký materiál. Můžete z ní udělat i drobnosti, které se hodí jako detail na oblečení Foto: Jakub Jurdič

Uklízecí rukavice

Rukavice z deky se hodí, když třeba v zimě škrábete auto (lze je vyrobit i ze starého svetru). Před námi je ale teplé období, tak vám tuhle rukavici představíme jako pomocníka při úklidu. Možná ji oceníte, až se budete potýkat s prachem v žaluziích, až budete potřebovat otřít sošku s mnoha záhyby nebo zbavit prachu vyřezávaný rám obrazu. Měkký a poddajný materiál vám všechno tohle umožní.

Jak rukavici vyrobit? Stačí na deku položit ruku, obkreslit její siluetu, vystřihnout dva stejné kusy a sešít je k sobě.

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduchá poddajná rukavice vám pomůže s úklidemFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám