Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.
Bez krájecích prkének na maso, pečivo i ovoce a zeleninu se neobejde žádná domácnost. Jsou nepostradatelným pomocníkem při porcování, krájení, ale i servírování. Kterému materiálu dáte přednost?
Článek
I prkénka mají své příznivce či zastánce, kteří se většinou od sebe odlišují oblibou materiálu. Někteří nedají dopustit na masivní dřevo, o kterém je známo, že méně tupí nože, jiní dávají přednost plastu, který lze většinou lépe omýt i v myčce. My se však přikláníme k oběma variantám, protože se budou v kuchyni skvěle doplňovat.
A jaké další výhody i nevýhody s sebou krájecí prkénka přinášejí? Plastové modely jsou určitě levnější a lehčí variantou, oproti dřevu i mramoru, které mají zajímavou strukturu, takže budou i stylovou ozdobou každé kuchyně. Plastová prkénka jsou navíc často ohebná a nakrájené ingredience z nich lépe vsypete například do mísy. Proto na nich krájejte hlavně ovoce a zeleninu na saláty. Také u nich najdete větší výběr barev.
Předností dřeva je zase fakt, že jde o přírodní materiál, který však postupem času může trochu při častém používání nebo omývání pracovat a měnit své vlastnosti. Proto je důležitá i jeho správná údržba a ošetřování. S tím vám ale jistě poradí v každé prodejně, kde si budete masivní dřevěné modely kupovat. Tady je náš výběr.
A která prkénka používáte v domácnosti nejčastěji vy?