Hlavní obsah

Jedlá soda, citron i ocet: jak uklidit domácnost bez chemie

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možné uklidit, zbavit se vodního kamene, připálenin a třeba i bakterií jen čistě přírodní cestou, tedy bez zbytečné chemie? Rozhodně! A není to ani moc složité a už vůbec ne drahé.

Článek

Důvodů, proč to vyzkoušet s přírodními úklidovými přípravky, je mnoho. Běžné prostředky krásně voní a zvládnou každou špínu, ale obsahují složky, které mohou ohrozit zdraví. Nejčastěji se mluví o chloru, který sice likviduje nečistotu i bakterie, ale může také poškozovat buňky a v kombinaci s dalšími látkami (třeba při použití více čističů najednou) vytváří toxické plyny.

Potenciálně karcinogenní a škodlivé pro lidi a přírodu jsou i další přísady: triklosan, některé ropné deriváty, optické rozjasňovače, ale i syntetické vůně a barviva. Důvodů, proč se takových produktů vzdát, je tedy víc než dost.

Jak poznáte šetrný čistič

Rádi byste používali ohleduplnější přípravky? Produkty s označením bio a eko by měly obsahovat jen přírodní látky, nejsou testovány na zvířatech a většina má vratný, recyklovatelný nebo třeba kompostovatelný obal. A některé lze ve speciálním obchodě načepovat do vlastní nádoby, i takových míst přibývá.

Jsou přírodní čističe účinné?

Další cestou je připravit si čisticí prostředky doma. Až si níže přečtete, z čeho radíme přírodní čističe vyrobit, možná zapochybujete, že takhle obyčejné suroviny mohou účinkem konkurovat kupovaným výrobkům. Většinou se pochybnosti týkají schopnosti odmastit, zbavit vodního kamene a připálenin nebo působit proti mikroorganismům.

Nebojte se. Naopak – jsou silné a je nutné si rozmyslet, na jaký materiál je budete aplikovat. Třeba kyselina citronová klidně zvládne vápenné usazeniny i skvrny od mýdla na nerezu a keramice a lze ji použít i na mytí oken. Naopak se vyhněte aplikaci na mosaz nebo měď – začaly by zelenat. Nehodí se ani na mramor, alabastr, umělý kámen nebo beton – tady musíte zvolit speciální přípravky určené pro tyto materiály.

A můžete si být jistí, že kromě špíny zbaví přírodní úklid domácnost i mikroorganismů. Stačí, když do horké vody na mytí povrchů nebo na podlahu nalijete ocet – asi 1/4 šálku na kbelík vody. Jediné, na co se tento roztok nehodí, je dřevo, protože po čase matní.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Na většinu povrchů v kuchyni, které byste rádi dezinfikovali, stačí voda s trochou octa. Výjimkou je přírodní dřevoFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Jak vyrobit přírodní čisticí prostředky

Zásadními surovinami pro výrobu domácích čističů je téměř zázračná jedlá soda, ocet, citronová šťáva nebo kyselina citronová, přírodní mýdlo a 100% esenciální olej – ten se přidává nejen kvůli vůni, ale může podpořit i dezinfekci (tea tree, citronový, citronella).

1. Univerzální čistič do domácnosti

Smíchejte hrnek vody, 1/2 hrnku octa, 2 lžíce jedlé sody a 10 až 20 kapek esenciálního oleje. Směs nalijte do rozprašovače a před každým použitím řádně protřepejte. Hodí se na pracovní plochu kuchyňské linky, na jídelní stůl i na podlahy. Opatrní buďte u přírodního dřeva a mramoru, ty by mohly časem matnět.

2. Přípravek na mytí nádobí

Nastrouhejte 50 g jádrového nebo jiného přírodního mýdla bez parfemace a postupně ho rozpouštějte v 500 ml horké vody. Až se rozpustí, po částech vmíchejte lžíci sody. Tak vyrobíte gel, který nahradí kupované prostředky. Nalijte ho do dávkovače a máte hotovo.

Na většinu špíny na nádobí platí odmočení v horké vodě, můžete přidat i trochu octa, který odmastí. Připáleniny vydrbejte obyčejnou solí nebo je odstraní soda – na litr vody asi lžíce. Ze sody a vody můžete udělat pastu a připáleniny vydrhnout.

3. Čistič na odpady

50 g kuchyňské soli smíchejte se stejným množstvím jedlé sody a nasypejte do odpadu. Přilijte asi 1/2 hrnku octa a nechejte působit. Pak spláchněte co nejteplejší vodou – podle rychlosti odtoku zjistíte, zda už je odpad čistý. Pokud ne, postup opakujte.

4. Leštěnka na nábytek

Do rozprašovače dejte stejný díl olivového oleje a citronové šťávy, protřepejte, nastříkejte na nábytek a vyleštěte měkkým hadříkem.

Reklama

Související témata:

Načítám