Hlavní obsah

Jak na to, aby vám hrnce vydržely celý život? Sůl přidejte později, než jste zvyklé

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste ostřílený kulinářský profík, nebo do kuchyně zavítáte jen sporadicky, na kvalitních hrncích se nevyplatí šetřit. Při správné volbě vám vydrží věky! Podle jakého klíče nádobí vybírat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když valná většina lidí ví, jaký je rozdíl mezi hrncem, rendlíkem a kastrolem, opakování je matkou moudrosti. Hrnec je vhodný například na vaření těstovin, protože je vyšší. Kastrol má zase větší poloměr, takže se hodí na omáčky nebo polévky. Rendlík je nižší hrnec, většinou s jednou rukojetí, který je jako dělaný na ohřívání menší porce jídla nebo přípravu jíšky. Menší sada nádobí vhodná pro jednočlennou domácnost se skládá z hrnce, dvou kastrolů a rendlíku. S větším počtem strávníků se pochopitelně rozroste i vybavení kuchyně.

Jaké zvolit nádobí

Nádobí určené pro vaření není korunová záležitost, proto je dobré si jeho nákup řádně promyslet. Volba materiálu je zcela na vašich preferencích, protože každý z nich má svá pro a proti.

  • Nerezová ocel – odolná, rychle se zahřeje a udržuje teplo. Je proto ideální pro opékání a dušení. „Špičková nerezová ocel používaná při výrobě kuchyňského nádobí má označení ‚stainless steel 18/10‘. Čísla označují procento kovových prvků obsažených v použité oceli (v tomto případě chromu a niklu). Má dobrou korozní odolnost vůči roztokům soli i potravinám, je odolná a dobře se čistí. Právě proto je považována za nejkvalitnější materiál pro domácí i profesionální kuchyňské nádobí,“ popisuje Ladislav Vaculík, ředitel řízení kvality společnosti Tescoma. Jídlo ale často ulpívá na povrchu, proto nerezová ocel není vhodná pro vaření bez tuku.
  • Nepřilnavý povrch – snadno se čistí, není třeba vařit na takovém množství tuku a dá se použít na jakémkoli druhu varné desky. Musíte ale vyměnit všechno kuchyňské náčiní za dřevěné nebo pogumované, protože kovové by mohlo povrch narušit.
  • Litina - jen málo materiálů je tak osvědčených jako litina. Je to skvělá volba, protože se zahřívá pomalu a rovnoměrně. Nevýhodou je však pořizovací cena, která je poměrně vysoká. „Při dobré péči ale vydrží opravdu do konce života. V tomto případě dokonale platí – nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci,“ míní Jana Merlíková ze společnosti Potten & Pannen. Hrnec ze smaltované litiny je ale poměrně těžký.

Správná péče o nádobí na vaření

Už když si hrnec kupujete, zkontrolujte, zda splňuje, co od něj očekáváte – například zda se dá mýt v myčce nebo jestli je vhodný i do trouby, což oceníte při dušení masa. I to má však svá úskalí. „Určitě bych do trouby ale nevolila nerezové nádobí (které často do trouby může, ale pozor, jen do určité teploty),“ objasňuje Jana Merlíková. Důležité je i skladování. „Hrnce mohou být klidně naskládané na sebe, ale vždy by mezi sebou měly mít ochrannou vložku, která zabrání jejich tření a tím poškození. Toto platí dvojnásob u hrnců a pánví, které mají nepřilnavou vrstvu,“ radí odbornice.

Po jak dlouhé době hrnce měnit?

Jak už bylo zmíněno, kvalitní hrnce vám mohou vydržet celý život. Je však nutné dbát na doporučení od výrobce a Ladislav Vaculík ještě přidává několik rad:

  1. Solte vždy až do vařící vody. Solení do studené vody může vyvolat vysokou koncentraci kuchyňské soli u dna nádobí, což vede ke vzniku světlých skvrn. 
  2. Nerezové nádobí myjte běžnými čisticími prostředky, nepoužívejte abrazivní látky, chemikálie a ostré předměty. Ideální jsou speciální čističe.
  3. Objeví-li se uvnitř nádobí bílé usazeniny či duhové zabarvení, vyčistíte je octem, několika kapkami citronu nebo speciálním přípravkem na nerezové nádobí.
  4. Při mytí v myčce dbejte, aby se nádobí nedotýkalo jiných kovových kuchyňských potřeb, jinak se na něm mohou objevit rezavé nebo světlé skvrny, tzv. kontaktní koroze.

Anketa

Z jakého materiálu volíte hrnce nejčastěji?
Nerezové oceli
74,8 %
Nepřilnavého povrchu
9,7 %
Litiny
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Načítám