Hlavní obsah

Králíček - skromný mazlíček celé rodiny

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Králíček je oblíbeným kamarádem dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zakrslý králíček se stává v poslední době vyhledávaným v obchodech se zvířátky. Zaručeně totiž upoutá pozornost dětí a rodiče se dostanou pod palbu zoufalých proseb: „Já chci krááálíííčka!!!" Zdá se, že by mohl být vhodným a vděčným kamarádem i pro menší děti. Částečně je to pravda, ovšem zodpovědnost za chov si musí na bedra naložit rodiče.

Článek

Časopis Uzlíček

Proč zrovna králíčka

Protože je opravdu nenáročný. Jeho povaha je přátelská, milá a hlavně zjistíte, nakolik je ten malý ušatý tvor inteligentní a třeba se naučí i reagovat na jméno a jednoduché pokyny.

Jaká jsou „pro"?

Králíčci jsou velcí mazlíčci, takže se budou velmi rádi chovat a mazlit. Mají rádi řád a pravidelnost, takže si brzy zažijí všechny vaše zvyky a přizpůsobí se jim. V některých případech je lze chovat v bytě i volně. Naučí se neničit zařízení bytu a na záchod chodí do speciální nádoby. Navíc jsou nenároční na krmivo.

Jaká jsou „proti"?

Zápach -  Zejména králičí moč má charakteristickou „vůni", ale tohoto nedostatku se zbavíte pravidelnou výměnou znečištěné podestýlky nebo naučením králíčka na speciální záchůdek, jako je tomu třeba u koček.

Rozkousané kabely - Mnoho lidí má také strach z toho, že králíček z klece uteče a rozkouše kabely, okouše nábytek... To se stát může, ale zasvěcení chovatelé tvrdí, že králík je zvíře natolik inteligentní, že je ochotno naučit se, že to či ono nesmí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvíře má velmi přátelskou povahuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Králíčci a děti

Zakrslý králíček má jednu velkou výhodu pro své malé dětské chovatele. V rámci možností snese celkem bez problémů i neohrabanější zacházení a až na velmi vzácné výjimky nekouše. Lze ho tedy doporučit dětem zhruba od dvou či tří let. Pozor jenom na drápky na pacičkách, riziko poškrábání snížíme tím, že králíčkovi budeme drápky pravidelně zastřihovat.

Krmení je činností nenáročnou a zvládnou to i menší děti - podat králíčkovi mrkvičku, jablíčko, nasypat do mističky zrní nebo speciální směs, přidat seno... Samozřejmě nejlépe pod dohledem rodičů.

Opravdu zapálení malí chovatelé mohou se svým králíčkem chodit na výstavy. U chovatelů dostanete králíky s rodokmenem a děti se tak můžou od útlého věku věnovat ušlechtilé zálibě.

Výběr je velmi důležitý

Svého králičího kamaráda si vybírejte velmi pečlivě. Nezřídka se stává, že to, co se prodávalo jako zakrslá forma králíčka, vám trošku povyroste. Vždycky to nemusí být zrovna do velikosti nedělní pečínky, ale správný zakrslý králíček váží v dospělosti kolem 1 kg, nejvíce však 1,5 kg. Orientovat se můžete podle jeho oušek. Má-li je opravdu velmi krátká, bude patrně patřit opravdu k zakrslé rase.

Úplně nejlepší je vybírat králíčka přímo u chovatele, kde máte záruku původu. Na internetu najdete mnoho zájmových a prezentačních stránek, takže výběr je opravdu široký. Až budete ušáka držet v ruce, dejte si pozor na to, aby byl zdravý. To poznáte podle jeho srsti. Měla by být hladká a lesklá, králíček by se měl živě a čile projevovat, neměl by mít slzící oči a nafouklé bříško. Netečný a nezdravě vyhlížející králíček bude pravděpodobně nemocný.

Druh králíčka?

Neexistuje jen jeden druh zakrslého králíčka. Převislé uši mají tzv. berani a i ti se vztyčenýma ušima mají bezpočet barevných variant krátkosrstých i dlouhosrstých. Nejoblíbenější jsou strakáči se svými roztomile rozmístěnými tečkami.

Příbytek pro králíčka

Pro králíčka je třeba pořídit si potřebný domov. Zařízení není příliš náročné, přesto je třeba se na jeho příchod dostatečně připravit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Občas mu můžete přilepšit mrkvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Klec

Klec by měla mít v první řadě dostatečné rozměry, pro jednoho či dva králíky je vhodná půlmetrová šířka a zhruba metrová délka. Výška by měla být taková, aby v ní králíček mohl pohodlně panáčkovat. K dostání jsou i luxusní klece několikapatrové, s pódii, prolézačkami nebo klece již pro králíka kompletně vybavené. Protože králíček bude chodit na záchod do speciální mističky, klec můžete vyložit rohoží nebo na míru uříznutým kobercem.

Vedle klecí jsou alternativou i dřevěné králíkárny, které si můžete vyrobit doma.

Potřeby pro krmení

Králíček bude potřebovat misku na pevné krmení a směsi, misku na vodu nebo napáječku. Napáječka je lepší, protože voda v ní se neznečistí, jako se tomu stává u volně postavené misky. Pro králíčka si také pořiďte jesličky na seno, umisťují se buď zevnitř na klec, nebo zvenčí.

Záchůdek

Králíci mají jednu velkou výhodu a tou je vrozená čistotnost. Pravda, jsou i králíci absolutní chaotici, ale většinou ochotně používají králičí záchůdek. Vypadá jako ten kočičí, jen je menší. Tuto mističku umístěte v kleci nebo volně v bytě a nasypte do ní trochu podestýlky, nejlépe savých, dřevěných granulí. Nechodí na něj? Bobkuje jinde? Přeneste hromádku bobku do záchůdku, dejte k nim pak králíčkovi přičichnout a chvilku ho na záchůdku přidržte. Většinou velmi rychle pochopí, kam potřebu vykonávat, případně se můžete přizpůsobit a záchůdek mu přenést na jeho oblíbené místo.

Krmivo pro králíčka

Krmnou směs koupíte bez problému. Důležité je i seno, to by měl mít váš miláček k dispozici 24 hodin denně. Každý den mu můžete dopřát i něco čerstvé potravy - mrkve, červené řepy, ledového salátu, cukety nebo petržel či celer. A samozřejmě miluje i nať mrkve, petržele a celeru. Z ovoce mu můžete nabídnout v menší míře jablka, maliny, ostružiny, dokonce i banán nebo švestky. A nezapomeňme na trávu, tu má ze všeho nejraději - pampelišku, hluchavku, jetel, vojtěšku, jitrocel... kopřivy mu můžete na zimu klidně usušit a králíček si na nich rád pochutná. Nezapomeňte na něco tvrdého, větvičky, tvrdý chléb, aby si mohl obrušovat zuby.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezpomínejte na očkování u veterinářeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

K veterináři na očkování

Králíci se očkují proti smrtelně nebezpečným chorobám, jako je králičí mor a myxomatóza. Vážným králičím onemocněním je také pasteurelóza, která je mezi králíky lehce přenosná a proti které lze také očkovat.

Každodenní péče o králíčka

Péče o králíčka není náročná, ovšem vyžaduje trochu času. Každý den musíte králíčka nakrmit a doplnit mu vodu a zkontrolovat klec. Odstranit výkaly a uklidit a zkontrolovat vnitřek klece. A hlavně, každý den se mu věnovat. Pamatujte si, že králíčci milují lidskou společnost. Svět zakrslých králíčků je fascinující a jedinečný. Králíček pro vás bude příjemným společníkem a úžasné je také to, jak chovatelé nacházejí a šlechtí stále nové a nové barvy. Jaký bude zrovna ten váš ušatý kamarád?

Časopis Uzlíček březen 2009

Reklama

Související témata:

Načítám