Hlavní obsah

Králičí kotlík s olivami a špekem

Hodnocení:
(25)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Králík pečený s kouskem špeku či upravený jako svíčková je klasika a potěší každého. Co ale zkusit něco netradičnějšího? Lehce navinulá omáčka s olivami a sušenými houbami má plnou a bohatou chuť a jemné králičí maso doplní přímo přepychově.

Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat:
  • 1 celý králík
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 50 g uzeného špeku
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru
  • 1 hrst sušených hub
  • 15 zelených oliv
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky celého nového koření
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Důkladně omyjte a osušte králíka a rozdělte ho na porce (králík na rozmarýnu a rajčatech). Hrst hub namočte do horké vody a nechte chvíli stranou. Kořenovou zeleninu a špek nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 2: Ve velkém těžkém hrnci rozpalte sádlo. Porce králíka osolte, zlehka obalte v hladké mouce a z obou stran opečte v rozpáleném sádle dozlatova. Vyjměte a nechte chvíli stranou.

Krok 3: Do uvolněného hrnce vsypte zeleninu a špek a opečte do barvy. Přidejte rajčatový protlak, dobře ho rozmíchejte a podlijte vínem. Osolte, vhoďte koření a víno nechte částečně odvařit.

Krok 4: Opečené porce králíka vraťte do hrnce, přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené (5 nejlepších houbových receptů). Podlijte vývarem a pod pokličkou zvolna duste do měkka – bude to trvat přibližně hodinu, podle velikosti a stáří králíka.

Krok 5: Nakonec přidejte k masu hrst oliv a nechte je prohřát. Podávejte posypané petrželkou. Jako příloha se hodí tagliatelle i bramborové gnocchi.

A jak děláte králíka vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama