Hlavní obsah
3,4
(28)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Králík pečený s kouskem špeku či upravený jako svíčková je klasika a potěší každého. Co ale zkusit něco netradičnějšího? Lehce navinulá omáčka s olivami a sušenými houbami má plnou a bohatou chuť a jemné králičí maso doplní přímo přepychově.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 ks králíka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 50 g uzeného špeku
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml bílého vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 hrst sušených hub
  • 15 ks oliv černých
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Důkladně omyjte a osušte králíka a rozdělte ho na porce (králík na rozmarýnu a rajčatech). Hrst hub namočte do horké vody a nechte chvíli stranou. Kořenovou zeleninu a špek nakrájejte na drobné kostičky.

02.

Ve velkém těžkém hrnci rozpalte sádlo. Porce králíka osolte, zlehka obalte v hladké mouce a z obou stran opečte v rozpáleném sádle dozlatova. Vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Do uvolněného hrnce vsypte zeleninu a špek a opečte do barvy. Přidejte rajčatový protlak, dobře ho rozmíchejte a podlijte vínem. Osolte, vhoďte koření a víno nechte částečně odvařit.

04.

Opečené porce králíka vraťte do hrnce, přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené (5 nejlepších houbových receptů). Podlijte vývarem a pod pokličkou zvolna duste do měkka – bude to trvat přibližně hodinu, podle velikosti a stáří králíka.

05.

Nakonec přidejte k masu hrst oliv a nechte je prohřát. Podávejte posypané petrželkou. Jako příloha se hodí tagliatelle i bramborové gnocchi.

A jak děláte králíka vy?

Reklama

Související témata:

Načítám