Hlavní obsah

Do hodiny hotovo: Vynikající králík na rozmarýnu a rajčatech

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne italská kuchyně, vybaví se vám určitě hlavně pizza a těstoviny. Italové jsou ale přeborníci i na úžasná dušená masa. Zkuste tento toskánský recept a králíka už nebudete chtít jinak!

Článek

Králík se v české kuchyni obvykle peče, což skutečně není rychlovka, do které se můžete pustit na poslední chvíli po příchodu z práce. Jestli si tohle zdravé a chutné maso ale chcete dopřát nejen ke svátečnímu obědu, je právě pro vás dnešní recept jako stvořený. Do hodiny je se vším všudy hotovo. Máme ale varování: na druhý den nezbude ani troška!

Králík na rozmarýnu a rajčatech

Na 4 porce potřebujete: 4 králičí zadní stehna, sůl, pepř, olivový olej, 1 cibuli, 2–3 mrkve, 2–3 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 150 ml suchého bílého vína, 2 hrsti černých oliv, 1 plechovku krájených sterilovaných rajčat, 1 lžičku třtinového cukru, asi 300 g instantní polenty

Postup: Maso očistěte od případných chloupků, osolte a opepřete. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olivový olej a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Mezitím zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte, mrkve nastrouhejte nahrubo, celer nakrájejte na tenké plátky. Maso vyjměte z pánve a ve výpeku osmahněte všechnu zeleninu. Přidejte jemně nasekaný česnek a rozmarýn a nechte rozvonět. Podlejte vínem a vařte, dokud se neodpaří alkohol. Pak přidejte olivy a rajčata a promíchejte. Maso vložte zpět do hrnce a 35–40 minut duste doměkka. Pravidelně podlévejte. Podle potřeby dochuťte omáčku cukrem a solí.

Instantní polentu připravte podle návodu na obalu: zalejte vroucí vodou, osolte a během míchání nechte nabobtnat. Hotová polentová kaše je spíš řidší, jak chladne, tak i tuhne. Můžete dochutit pár lžícemi olivového oleje. Králíka podávejte s polentovou kaší a pořádnou porcí rajčatové omáčky.

Dáváte u králíka přednost české klasice na česneku, nebo rádi zkoušíte i nové recepty? A co třeba pečená varianta s bylinkami a hořčicí?

Reklama

Související témata: