Hlavní obsah

Království pro dvě dívky se spoustou úložného prostoru

Foto: www.bydlimhezky.cz

Foto: www.bydlimhezky.cz

Reklama

Při celkové rekonstrukci bytu bylo mým hlavním úkolem vyřešit pokoj pro dvě dívky, který prozatím sloužil i jako ložnice pro rodiče. Spaní rodičů se sice přemístilo do obývacího pokoje, ale i tak bylo nutné zajistit dostatek úložného prostoru pro čtyřčlennou rodinu. Jak to dopadlo?

Článek

Místnost o celkové rozloze 18,4 m² poskytla dostatek prostoru a při proměně jsem využila naplno i její výšku 2,96 metru. Prostor nebyl zařízen jako dětský pokoj, ale spíše jako ložnice pro celou rodinu. Spaní dospělých vyřešila sklopná postel v obývacím pokoji a bylo možné pustit se do práce. Rodiče chtěli pokoj pro dívky upravit tak, aby jim sloužil i v budoucnu a nebylo nutné dělat další složité úpravy.

Koncept nového pokoje

V celém bytě je použit bílý nábytek na míru z masivního dřeva a již předem bylo rozhodnuto, že se bude jednat o rustikální provensálský styl. Stůl je umístěn u okna tak, aby nebránil otopnému tělesu a zároveň si k němu mohly sednout obě sestry najednou, do šuplíků se vejdou školní pomůcky. Židle jsou úlovek z bazaru.

Barvy a materiály

K bílému nábytku je použito několik kontrastních prvků v přírodním dubu. Staré repasované parkety byly do historického domu skvělá volba, dodaly pokoji šmrnc a eleganci. Navíc skvěle ladí s dubovými detaily. Aby bílé nebylo příliš, navrhla jsem výmalbu stěn v jemném žlutém odstínu a samy dívky si vybraly z několika návrhů samolepek na zdi – jsou vyrobené na míru a přesně sedí do zvolených míst.

V pokoji bylo nutné upravit i elektrifikaci, aby byly zásuvky a světla tam, kde je dívky budou potřebovat, tedy u stolu a postelí.

Foto: www.bydlimhezky.cz

Každé děvče má své pracovní místo a židli u dlouhého stoluFoto: www.bydlimhezky.cz

Vešla se velká skříň i spaní pro babičku

V pokoji je jediné velké okno. Umístila jsem pod něj psací stůl, na který plynule navazuje knihovna. Šatní skříň až ke stropu nabízí mnoho úložných prostor i pro sezonní oblečení. Spaní jsem navrhla ve třech možnostech. Rodina nakonec zvolila postele nad sebou do pravého úhlu tak, aby i spodní spaní bylo pohodlné a bylo možné se na posteli posadit. Nahoře je dostatek místa i pro dospělého, navíc sem vedou schody, které jsou stabilnější než obyčejný žebřík.

Původně v pokoji chybělo i občasné přespání pro babičku nebo kamarádky. Nyní je pod spodní postelí další výsuvná postel, se kterou je velmi snadná manipulace, a nedostatek je vyřešen.

Originální úložné prostory

Do šuplíků, které jsou ve schodech vedoucích na vrchní postel, je možné umístit mnoho věcí. Pod postelí je další skříň pro malé slečny a vzadu jsou ještě skryté poličky na oblíbené hračky. U vrchní postele jsou úložné prostory z čela i z boku, vhodné například na náhradní lůžkoviny.

Další skříňky jsou nad vstupem do pokoje, mají boční větrání skrz zabudovaný děrovaný zdobný plech. Drobnosti, šperky a doplňky jsou uloženy v zrcadlové skříňce, do které bylo použito původní zrcadlo. Skříňka je nyní zavěšena tak, aby se v ní viděla jak děvčata, tak i jejich rodiče.

Foto: www.bydlimhezky.cz

Šuplíky ve schodech fungují jako úložný prostor, žebřiny jsou narozeninový dárekFoto: www.bydlimhezky.cz

Textilie a doplňky

Pro textilie jsem využila výraznější fialovou barvu ze samolepek na stěnu, která pokoj rozzářila. Doplňků není potřeba mnoho, o to se postarají barevné polštářky a plyšáci děvčat. Kování je veškeré vyvedeno z trendy mosazi. Svítidla jsou jednoduchá, lampička na stole je krásný historický kousek.

Až bude nový pokojíček zařízený, určitě oceníte odborný manuál na úklid dětského pokoje.

Reklama

Načítám