Hlavní obsah

Pište doma na zeď! Citáty v interiéru dnes táhnou

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Líbí se vám texty umístěné na stěnách bytu či domu? Jestli ještě žádný nápis na zdi nemáte, přečtěte si, proč byste to měli změnit. A když si v obchodě nevyberete mezi hotovými citáty, snadno si vytvoříte vlastní.

Článek

Máte doma zavěšený nebo nalepený oblíbený výrok či své životní motto? Pokud ne, měli byste to co nejdříve napravit. Váš byt či dům bude zase o něco útulnější, a navíc získá na originalitě: text na zdi totiž vypovídá nejen o vašem vkusu, ale často i o životním postoji. Nejste si jistí, jaký nápis vybrat a kam ho pověsit? Poradíme vám.

Jak vybrat nápis na zeď

Citáty, nápisy, motta nebo jen krátké hlášky či slovní spojení – cokoli se může stát zajímavou dekorací právě u vás doma. Žádná univerzální rada, jak vybrat správný text, totiž neexistuje. Zjednodušeně řečeno, pro každého je v určité životní fázi vhodné něco jiného. Někomu stačí dát najevo lásku k domovu a rodině pomocí dvou tří slov, jiný si potrpí na podnětná slova některé známé osobnosti. Prostě cokoli, co vás v daném momentě osloví, co vám mluví z duše či co vás nakopne, je tím pravým citátem pro vás.

Foto: Dekolepky.cz

Citát na zdi často vypovídá o vašem životním postoji. Tato samolepka je k dostání ve 48 barvách a různých rozměrech. Cena od 96 KčFoto: Dekolepky.cz

Většina lidí miluje domov a rodinu

Co se týká tematického zaměření textů v interiéru, není potřeba dělat nějaký rozsáhlý průzkum. Stačí se jen pozorně dívat kolem sebe, když přijdete k někomu na návštěvu. Většinou se setkáte s hláškami o životě, rodině, přátelství a štěstí. Následují citáty o úspěchu nebo hesla, která motivují k lepším výkonům. Jejich autory bývají často významné osobnosti, bohatí a úspěšní lidé. Je to přirozené. Vždyť kdo by vám mohl dát lepší radu než právě ti, kteří v životě něco dokázali a proslavili se.

Foto: Promotivaci.cz

Motivační obraz s citátem slavné osobnosti vám pomůže překonat strach. K dostání ve třech velikostech. Cena od 239 Kč Foto: Promotivaci.cz

Vhodné jsou samolepky, plakáty i obrazy

Do interiéru lze texty umístit několika způsoby: například pomocí samolepek přímo na stěnu, ale můžete je nalepit i na dveře či na zrcadlo. Citát, často doplněný ilustrační fotografií, bývá také vytištěný na plakátě – jestli chcete, aby byl ještě mnohem stylovější, dejte ho zarámovat. Pořídit si ale můžete rovnou i hotové obrazy nebo různé tabulky, na kterých je zachyceno písemné sdělení.

Foto: Mojeplakaty.cz

Jedinečný styl dodá interiéru zarámovaný plakát s životním krédem. Rozměr obrazu 30 × 40 cm. Cena 249 KčFoto: Mojeplakaty.cz

Je jazyk nápisu důležitý?

Mnozí lidé si domovy dekorují citáty v angličtině. Porozumět jim většinou není žádný velký problém, ale jestli chcete dát jasně najevo svůj postoj k životu, je přece jen lepší, aby to vyznělo jednoznačně a všichni (i méně jazykově zdatnější) sdělení pochopili správně. Proto je lepší volit nápis v češtině, zvlášť pokud si vyberete nějaký motivační. Je totiž prokázáno, že síla takového textu je nejúčinnější, když ho vstřebáváte v rodném jazyce.

Foto: AZsamolepky.cz

Nemusíte se spoléhat jen na klasiky. Texty si můžete sestavit sami z jednotlivých písmen, stačí jen vybrat barvu a velikost. Cena písmena od 3 Kč Foto: AZsamolepky.cz

Kam text pověsit či nalepit

Když chcete, aby měl citát co největší účinek, měli byste ho mít co nejvíce na očích. Je jen na vás, jestli vás bude vítat hned po příchodu domů, kralovat nad sedačkou či jídelním stolem nebo ho budete mít v zorném poli každé ráno po probuzení. Texty (zvláště v kombinaci s obrázky) patří také do dětských a teenagerovských pokojů.

Foto: 4home.cz

Pokoj teenagerů oživí samolepicí dekorace. Rozměr: 50 × 70 cm. Cena 349 Kč Foto: 4home.cz

Buďte kreativní a vytvořte vlastní dekoraci

Máte chuť vytvořit něco vlastního? Není to žádný problém. Můžete si koupit samostatná písmena a sestavit text podle svého. Než ho ale umístíte na zeď, uvědomte si, že se jedná o estetický doplněk. Je tedy lepší volit ozdobnější písmo, jehož typy lze bez obav střídat. A nikde není psáno, že písmena mají být pouze černá – k dostání jsou i v jiných barvách. A všechno lze navíc doplnit obrázkem anebo symbolem.

Foto: Pieris.cz

Originální dekoraci vytvoříte kombinací textů a rodinných fotografií. Samolepka s textem Naše nejkrásnější momenty je k dostání ve dvou velikostech a několika barvách. Rozměry 38 × 95 cm a 77 × 209 cm. Cena od 329 Kč Foto: Pieris.cz

A co třeba koupit malířské plátno a vlastní rukou na něj něco napsat? Máte-li dostatek odvahy, můžete své životní krédo zvěčnit přímo na stěnu. V tom případě si ale text nejdříve předepište tužkou, abyste pak zkorigovali případné nedokonalosti.

Koupíte si hotová písmena, nebo si heslo napíšete sami? Pak si dejte pozor. Co na vás prozradí váš rukopis?

Reklama