Hlavní obsah

Ze staré prádelny si manželé vytvořili úžasný byt

Foto: Robert Žákovič, Vladimír Vašut (17x)

Byt snů si architekti vytvořili ze starého nebytového prostoru

Hledali bydlení v centru Prahy, ale přemrštěné ceny bytů je donutily zvolit alternativní řešení. Tak začali procházet garáže a bývalé obchody, až narazili na starou prádelnu. Podívejte se na úžasnou proměnu.

Článek

Kvalitní bydlení může vznikat i v netradičních prostorech, kde byste to čekali jen těžko. Mladí architekti Vladimír Vašut a Erika Vašutová z ateliéru under-construction vyřešili otázku nového bydlení po svém. Přáli si bydlení v centru Prahy za rozumné peníze, ale zdálo se to nemožné. Museli proto hledat vhodné nebytové prostory se skrytým potenciálem, který makléřům unikl.

„Rekonstrukce prádelny je ukázkový příklad toho, jak chytře a efektivně dokážou kvalitní architekti pracovat s prostorem," říká Tomáš Horalík z webového portálu Najdi architekta.

Z krámku je dnes útulné plnohodnotné bydlení

Historicky se jednalo o krám drobného živnostníka v přízemí bytového domu, který navazoval na obytný pokoj. „Rekonstrukce takového prostoru skrývala několik problémů a práce navíc. Například odstranění velkých betonových podstavců, na kterých původně stály pračky, nebo jednání s památkáři, kteří se vyjadřovali i k fasádě směrem do dvora,“ popisují architekti Vašutovi.

Nakonec se ale s památkáři domluvili a díky tomu vznikla možnost zvětšit obytný prostor. Nyní si rodina s malými dětmi může užívat byt 2 + kk o 67 m2 s prostorným dětským pokojem a velkou místností, která slouží jako obývák, kuchyně, jídelna a ložnice dohromady.

Foto: Archiv studia

Ukázka toho, jak prostory bývalé prádelny vypadaly před proměnou, by mohla dodat odvahu těm, kteří se pouští do na první pohled nemožné rekonstrukce

Postel ukrytá ve skříni

V bytě je jednotná třívrstvá dřevěná lepená podlaha Magnum, která sjednocuje prostor. V obýváku ji skvěle barevně doplňuje cihlová stěna, jež vznikla pouze otlučením omítky. Žádná tapeta, žádné lepené lícové cihly, ale autenticita starého domu. Zbytek stěn byl ponechán bílý, jen za kuchyňskou linkou je světle zelená, která místnost barevně oživuje. Kuchyně je z Ikea, pouze některé detaily dodělával truhlář dle přání majitelů.

Společná místnost propojující tři funkce včetně klidové, ložnice, je právě tímto pojetím unikátní. Je zde použit systém sklopné postele s opláštěním, které si majitelé jakožto autoři rekonstrukce sami navrhli. Ve dne je tak postel ukrytá ve vestavné skříni sahající až ke stropu, dokonce i s knihovnou.

Foto: Archiv studia

Největší místnost bytu 2+kk má 28 m^2 . Její plocha byla zvětšena díky odstranění parapetů. Místnost má funkci kuchyně, obýváku, jídelny i ložnice. Stůl je ze skla odkoupeného ze špatně změřeného kusu zábradlí a židle jsou značky Vitra, typ Eames s designem z 50. let minulého století

Terasa ve vnitrobloku

Do klidného vnitrobloku si architekti vymysleli dřevěnou terasu, která překrývá původní betonový dvorek a spojuje tak obytný prostor se zahradou. Sami autoři realizace Vladimír a Erika Vašutovi říkají, že mají kvalitu rodinného domu v srdci metropole. Ideální pro děti pro dovádění na průlezkách, snídani nebo večerní grilování s přáteli. Francouzská okna vznikla vybouráním původních záchodových okének a vpustila sluneční světlo dovnitř.

Foto: Archiv studia

Terasa, která má 22 m^2 , zakryla betonovou plochu původního dvorku. Plocha terasy je dnes bohatě využívaným místem jak pro děti, tak pro dospělé

Inspirace holandskými byty

Při návrhu svého bydlení se architekti nechali inspirovat otevřenými holandskými byty. Inspirace se naplno projevila u dětského pokoje. Ten má totiž velkou prosklenou výlohu do ulice, a zde tak vzniká vizuální komunikace mezi dětmi a lidmi venku. Většina nábytku v dětském pokoji je z Ikea, některé kousky byly přetřeny jinou barvou, aby více zapadaly do barevné kombinace pokoje, která je maximálně pestrá a hravá.

Foto: Archiv studia

Dětský pokoj má velké okno přímo do ulice. Původní vzhled výlohy byl totiž zachován. Mezi dětským pokojem a ulicí tak vzniká skrze velkou prosklenou výlohu vizuální komunikace

Koupelna z fasádových desek

Originální ráz daly koupelně fasádní cembonitové desky. Zajímavostí je také nízká vana, která kombinuje výhody sprchování a koupání. Ideální je právě pro rodinu, která má malé děti, ale dá se zde pohodlně strávit i hodiny ležením ve vaně.

Architekti tuto rekonstrukci považují za architektonicko-osobní manifest a ukázku jejich uvažování, jak se v dnešní době dají řešit neobvyklé prostory i s jejich problémy. A protože byla celková cena rekonstrukce asi 1 milion korun, je vidět, že se to dá zvládnout i za rozumné peníze.

Foto: Archiv studia

Koupelna je obložena netradičně fasádovými cembonitovými deskami. Zaujmout může také nízká vana, která kombinuje výhody sprchového koutu a klasické vany

Jak se vám byt líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC