Hlavní obsah

Jak si uspořádat skříň, aby byla přehledná

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se vám, že musíte ráno vyházet ze skříně skoro polovinu věcí, než najdete to pravé oblečení? Máme pro vás pár tipů, jak vnitřek šatníku uspořádat přehledně a efektivně. Až to uděláte, budete se moct oblékat skoro poslepu.

Článek

Pokud máte novou skříň, kterou jste si dali vyrobit na míru, jste ve výhodě. Můžete se totiž poradit s odborníky a vytunit její vnitřek podle svých potřeb. Co ale dělat v případě, když už skříň máte, ale nevyhovuje vám? I to se dá snadno změnit. Najděte si tři čtyři hodinky času a udělejte v šatníku generální úklid. Jedině tak získáte dokonalý přehled o všem, co a kde v ní máte.

7 kroků, jak uklidit skříň

Dobře uspořádat šatník není jednoduchý úkol. Je třeba brát v úvahu nejen velikost prostoru, který máte k dispozici, ale i množství věcí, jež tam potřebujete uložit. Těchto sedm univerzálních kroků se vám však hodí při rovnání kterékoli skříně:

  1. Ze skříně vyndejte všechno oblečení, obuv, doplňky včetně šuplíků, organizérů, krabic a košů. -
  2. Skříň pečlivě vyluxujte a vytřete vlhkým hadříkem. -
  3. Vyndané věcí protřiďte. -
  4. Nepotřebné věci nedávejte zpátky. -
  5. Promyslete si, jaké vychytávky do skříně využijete a pořiďte si je. -
  6. Uspořádejte oblečení, boty a doplňky ve skříni podle toho, jak často je používáte. -
  7. Pořádek průběžně udržujte. -
Foto: Archiv firmy

Bílá krabice na obuv Skubb je opatřena mřížkou, která umožňuje cirkulaci vzduchu. Rozměry 22 × 34 × 16 cm. V balení jsou 4 kusy za 249 Kč. Prodává IKEA Foto: Archiv firmy

Skříň vyprázdněte a vytřete

Začněte tím, že ze skříně vyndáte všechny věci, a to včetně ramínek a šuplíků. Budete překvapeni, kolik najdete zapadlých ponožek, sponek a dalších drobností. Pak otřete všechny police a závěsné tyče. Vnitřek skříně vyluxujte a otřete vlhkým hadříkem. Nezapomeňte očistit i vyndané části, jako jsou například zásuvky.

Foto: Archiv firmy

Neklouzavé ramínko na několikery kalhoty ušetří místo a zajistí, že čerstvě vyžehlené nohavice nenajdete na zemi. Cena 139 Kč. Prodává Magnet 3PagenFoto: Archiv firmy

Roztřiďte oblečení, boty a doplňky

Vyndané věci rozdělte na několik kategorií, například oblečení, boty, doplňky. Každou hromádku proberte a oddělte vše, co je zničené a o čem víte, že už to nikdy nosit nebudete. Poškozené věci, které nejdou zašít či opravit, vyhoďte. Zbylé buď odneste do kontejneru s textilem, věnujte je některé charitativní organizaci, nebo je prodejte přes internet. Jak zašít díru na riflích?

Každou skupinu dále roztřiďte. Na stranu dejte oblíbené kousky, jednu hromádku vytvořte ze zimních věcí a druhou naopak z těch, které nosíte v létě. Předem si rozmyslete, do které části skříně je nejvýhodnější jednotlivé druhy šatstva umístit. Obecně platí, že při ruce byste měli mít své zamilované oblečení, zatímco sezonní věci mějte dostupné podle aktuálního ročního období: co zrovna nepotřebujete, dejte někam nahoru nebo na jiné hůře dostupné místo.

Foto: Archiv firmy

Ratanový box se skleněným víkem Nature umožňuje mít přehled o všem, co je v něm uloženo. K dostání v rozměrech 32 × 10 × 17 cm a 39 × 13,5 × 24 cm. Menší stojí 1584 Kč a větší 2379 Kč. Prodává Bella Rose Foto: Archiv firmy

Pořiďte si šikovné vychytávky

Abyste se ve svých věcech snadno vyznali, pomohou vám praktické drobnosti. Kromě obyčejných ramínek si můžete pořídit i speciální kousky, na které pověsíte hned několik sukní, kalhot, kravat či šátků. Důležitým pomocníkem, kam se dají uložit především drobnosti, jsou také krabice či koše. Některé jsou vhodné na boty, jiné mají uvnitř přihrádky a hodí se třeba na ponožky. Seženete i všelijaké pořadače, které umožní lépe využít horizontální úložný prostor ve skříni. Šikovný organizér si vyrobíte sami a za pár minut.

Nikdy nezapomeňte dané místo v šatníku předem pečlivě změřit, abyste zbytečně nevyhodili peníze za něco, co se vám do skříně nakonec nevejde.

Foto: Archiv firmy

S pomocí úložného boxu se pořádek udržuje snadněji. Lze ho použít pro přehledné ukládání prádla, doplňků i sezonních věcí. K dostání ve třech velikostech (33 × 15 × 38 cm za 79 Kč, 33 × 18 × 40 cm za 129 Kč a 35 × 19 × 48 cm za 129 Kč). Prodává Asko-NábytekFoto: Archiv firmy

Udržujte pořádek

Platí, že čím častěji pořádek ve skříni obnovíte, tím méně času touto nudnou činností nakonec strávíte. Věnujte se lehkému porovnání alespoň jednou měsíčně. Dvakrát do roka (na jaře a na podzim) věci ve skříni přeuspořádejte. A držte se zásady, že jakmile něco nemůžete najít, znamená to, že váš šatník volá po další reorganizaci. Co a jak často je třeba doma čistit?

Foto: Archiv firmy

Praktický pevný organizér do skříně má nastavitelné úrovně. Rozměry 30 × 30 × 30 cm. Cena 399 Kč. Prodává Blancheporte Foto: Archiv firmy

Nebaví vás dělat doma pořádek? Najměte si nahého uklízeče!

Načítám