Hlavní obsah

Byt plný nápadů: lavice pro hosty a hravý dětský pokoj

Foto: Lenka Glisníková

Pražský byt tříčlenné rodiny nabízí mnoho možností, jak trávit čas společně i ve větší skupině lidí. Zároveň tu vznikla zákoutí, která umožňují užít si nerušený klid. Zaujme množství precizně zpracovaných truhlářských výrobků i výhled z rohového okna.

Článek

Manželé Bára a Karel a jejich čtyřletá dcera Janinka žili v Bruselu, kde měli pronajatý domek s kouzelnou atmosférou. Když nastal čas stěhování zpět do Prahy, bylo potřeba jejich byt, který dlouhá léta pronajímali, zrekonstruovat. Vracet se totiž chtěli do krásného a nového.

Prostor pro rodinu i návštěvy

Návrhu se ujalo architektonické trio Noja, které tvoří Aleksandra Sikora, Lucia Horkavá a Tereza Stambolijská. „Vyžádaly si od nás preference barev a informace například o tom, co doma rádi děláme nebo kde a jak trávíme volný čas. Také chtěly vidět fotky prostředí, ve kterém jsme tehdy žili. Citlivě se držely našich požadavků a současně navrhly moderní a originální řešení,“ popisuje paní Bára.

Z prvotních rozhovorů architektky zjistily, že rodina ráda tráví hodně času u jídelního stolu. Tady si kromě konzumace jídla povídají, hostí návštěvy, někdy i dost početné, ale také tu pracují a velmi rádi čtou. „Snažily jsme se byt provzdušnit a vytvořit dostatek prostoru pro všechny členy rodiny, pro návštěvy i pro knihy,“ dodává architektka Tereza Stambolijská.

Foto: Lenka Glisníková

Byt se spojením kuchyně s obývacím pokojem prosvětlil

Jen obvodové stěny

Stávající dispozici 94metrového bytu bylo třeba vyčistit a zachovat jen obvodové stěny. Původní interiér pocházel zhruba z 80. až 90. let minulého století, ve špatném stavu byly bohužel i parkety, které chtěly architektky repasovat, ale nakonec se musely položit nové. Naopak plastová okna byla ponechána.

Rohové okno a dlouhá lavice

Obývací pokoj je nově propojený s kuchyní, čímž obě místnosti získaly více světla. Jednoznačnou předností bytu je velké rohové okno, odkud je výhled na Prahu, za pěkného počasí je v dálce vidět i Pražský hrad. Pod oknem se táhne dlouhá lavice, která plynule přechází v sezení u jídelního stolu.

„Lavice je zčásti polstrovaná a jsou v ní zabudované úložné prostory – šuplata a v části pod oknem otevřené police. V místě, kde jsou otvory, je umístěný radiátor,“ vysvětlují architektky.

Foto: Lenka Glisníková

Pod rohovým oknem se táhne dlouhá lavice z březové dýhy, která přechází v sezení u jídelního stolu. Schovává i úložné prostory a radiátor

Místo polic úložný box

Nápaditým řešením je úložný box ve středu dispozice, díky kterému vznikl čistý prostor, bez rušivých poliček. Vyrobený je z březové dýhy a majitelé oceňují, že je nejen významným úložným prostorem, ale že také logicky odděluje část společenskou od části soukromé.

Přírodní dřevo doplňují tóny zelené, která dominuje kuchyni, ale objevuje se také na doplňkových předmětech. Na kuchyňských skříňkách je světlejší pastelový odstín, ostrůvek je sytě zelený. „S barvami, materiály a jejich kombinacemi rády experimentujeme. Od klientů jsme se dozvěděly, že preferují světlé interiéry, ale barvám se nebrání. V návrhu jsme pracovaly nejprve s bílým modelem, abychom ověřily fungování prostoru, následně jsme měly dvě barevné varianty a tato zvítězila,“ dodávají architektky.

Dětské království

Výrazná barva hraje prim také v dětském pokoji, kde zaujme parádní psací stůl, jehož součástí jsou schůdky, šuplíky i výsuvný domeček na hraní. „Dcera oceňuje zejména velkou pracovní desku stolu a schůdky, po kterých na ni může pohodlně vyběhnout. Většinu času tráví nahoře, kde má blízko ke knihovničce nad stolem. A ráda s námi hraje na schovávanou, protože může lézt do domečku a šuplat ve spodní části stolu,“ vypráví paní Bára.

Na pravou stěnu v dětském pokoji byla použitá tzv. tabulová barva, na kterou se dá psát křídou. Rodiče si totiž pro dceru přáli prostor, kde se bude moci kreativně vybít a nebude omezena hranicí papíru.

Foto: Lenka Glisníková

Dětský pokoj čtyřleté dcery je hravý

Vizitka ateliéru

Ateliér Noja tvoří MgA. Aleksandra Sikora, Ing. arch. Tereza Stambolijská a Ing. arch. Lucia Horkavá. Věnují se projektům menšího měřítka – kromě interiéru soukromých i veřejných prostor navrhují rodinné domy, baví je rekonstrukce starších bytů nebo chalup. Nejlepším oceněním jsou pro ně spokojení klienti a krásné prostory, které díky spolupráci mohou vznikat. Více na www.nojaatelier.cz.

Jak se vám líbí barevné kombinace? Jaká barva ovládla interiér roku 2020?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.