Hlavní obsah

Kranking: Zhubněte na bříšku

Foto: imfit.cz

Kranking zvládne každýFoto: imfit.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít konečně pevné bříško, posílené prsní svaly a štíhlé ruce? Pak zkuste Kranking. A vůbec nevadí, že máte nějaké omezení nebo nedostatečnou kondičku. Díky cvičení Kranking zhubnete i vy!

Článek

Konec výmluvám, že nemůžete cvičit, protože vám to zdraví nebo nohy nedovolí. Kranking je pro každého, i pro vás! Naše videoreportáž vás o tom přesvědčí!

O co kráčí?

Novinek ve cvičení je celá řada. Tohle se ovšem od ostatních liší rozsahem využití. Jde o zcela novou technologii, která pomůže zlepšit kondici každému a významně obohatí trénink jak vrcholovým sportovcům, tak i handicapovaným lidem. Jde stejně jako u spinningu o skupinové cvičení vedené instruktorem založené na kardiovaskulárním tréninku zaměřeném zejména na horní polovinu těla. Kromě toho zlepšuje kondičku a logicky patří mezi aerobní cvičení, což je dobrá zpráva pro všechny z vás, které se snažíte hubnout. Aerobní trénink by měl totiž tvořit dvě třetiny vašeho celkového cvičebního programu.

Pokud potřebujete posílit prsní svaly, vyrýsovat si pěkně ramena a zbavit se povadlé kůže na tricepsu (pažích), právě jste objevily způsob, jak toho snadno dosáhnout. Při cvičení se ovšem zapojují i další svalové skupiny jako zádové a břišní svaly. Vzhledem k aerobnímu charakteru cvičení se za hodinu spálí i spousta kalorií, konkrétně až 2500 kJ. Kranking skutečně nezná žádná omezení – ani věk, ani úrovně zdatnosti.

Každý, kolik zvládne

Stejně jako u H.E.A.T.u, o kterém jsem psala ve článku ZDE, i při tomhle cvičení si můžete samy regulovat intenzitu i rychlost podle vlastních pocitů i srdeční frekvence. Vyplatí se tedy nosit s sebou přístroj na měření tepové frekvence a pohybovat se v číslech, která jsou pro vás ideální pro zvolený druh tréninku. Více se o tepové frekvenci dočtete v článku: Jak cvičit, abyste zhubly.

Je známo, že prvním z handicapkovaných, kdo Kranking vyzkoušel, byl cyklista Jiří Bouška. „Vyzkoušel jsem trénink po náročném soustředění na běžkách, takže jsem byl relativně připravený na zatížení horní části těla. Po absolvování úvodního zahřátí jsem byl mile překvapen tím, že jsem zapojil všechny svaly, které jsou v cyklistice zanedbávané," prozradil pětinásobný mistr světa v cyklistice kategorie CP4 v jednom z rozhovorů na toto téma.

Foto: imfit.cz

Inspirací bylo kolo upravené pro handicapované cyklistyFoto: imfit.cz

Jak hodina probíhá

Trenér udává základní tempo jako při spinningu a motivuje všechny cvičící nejen vlastním příkladem, ale i hudbou. Některá studia dokonce trénink kombinují a hodina je pak zaměřená z poloviny na spinning a z druhé poloviny na Kranking. My jsme se v I´M FIT zúčastnili právě kombinované hodiny. Je to z důvodu, aby se pořádně procvičily všechny svalové partie na těle. Bohužel jsem nemohla na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročný Kranking je, protože bojuji se střevní virózou. Z čehož vyplývá, že jistá omezení má každý sport. :)

Kromě pěkné postavy si odnesete z fitcentra i spoustu nových zážitků a energie. A kdo ví, třeba se tam i seznámíte se svým životním partnerem. Kranking totiž s oblibou navštěvují i vyrýsovaní sympaťáci. A pokud nejste na podobná skupinová cvičení stavěné, můžete si speciální kolo pořídit domů a trénovat individuálně. Já si, až má nemoc odezní, na něj určitě zajdu!

Reklama

Související témata:

Načítám