Hlavní obsah

Tábory za tisícovku i desetitisíce. Kam můžete v létě poslat dítě a jak správně vybrat

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco pro děti jsou letní prázdniny požehnáním, rodiče se někdy chytají za hlavu. Vymýšlení programu na dva měsíce může být frustrující. Řešením je dětský tábor. Podle jakého klíče ho vybírat, aby se na něj dítě těšilo?

Článek

I když vy sami jste možná na tábor jezdili pravidelně a na tři týdny už od sedmi let, pro své děti si takové řešení letních prázdnin mnoho rodičů představí jen těžko. Tábory se oproti minulým dobám především zkrátily.

„Z naší zkušenosti jsme dospěli k nejlepší nabídce tábora na 10 dní (9 nocí), týden je málo a 2 týdny mohou být pro menší děti dlouhé,“ sdělil Petr Nový, zakladatel a ředitel společnosti Centrum Robinson, z.ú. Je důležité o všem s dítětem mluvit a nerozhodovat nic za jeho zády.

Pobytový, nebo příměstský tábor?

Pokud potřebujete „jen“ hlídání na dobu, kdy budete v práci, doporučujeme příměstské tábory. Ty fungují tak, že ráno dítě přivezete na domluvené místo, vedoucí si ho přeberou a na stejném místě si jej odpoledne vyzvednete. Mezitím má dítě zajímavý program, získá nové kamarády, a to bez pocitu úzkosti, že by bylo dlouho od maminky a tatínka. Pobytové tábory jsou naopak určené pro děti, které už se nechtějí spoléhat na pomoc rodičů a jsou schopné (a ochotné) strávit čas bez nich. Vedou k osamostatnění se.

Najděte mu spřízněnou duši

Když vybíráte tábor, je vhodné zeptat se spolužáků nebo kamarádů, jestli nemají nějaký ověřený, kam sami jedou. Nejenže tím nekupujete „zajíce v pytli“, ale současně se dítě nebude muset seznamovat až na místě. Věta „Neboj, určitě si tam kamarády najdeš“ rozhodně nepomůže. Vžijte se do pocitů dítěte. Poprvé bude v cizím prostředí, nebude tam nikoho znát a první den, než si kamarády udělá, nebude mít ani spřízněnou duši. Samozřejmě, že by nebylo první ani poslední, ale proč ho takovému stresu vystavovat?

Porovnávejte informace

Líbivé webové stránky agentur pro volný čas ještě nemusí přinést přesné informace. Musíte se pídit po recenzích a informacích. Jak dlouho už tábory od dané agentury fungují? Jací vedoucí se o děti starají? Kdo zajišťuje dětem lékařskou péči? Nebojte se doptávat. Pokud na odpovědi musíte dlouho čekat nebo nejsou srozumitelné, poohlédněte se jinde. Dítě chcete přece svěřit jen do péče profesionálů a vyškolených pracovníků.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Dětské tábory vedou děti ke komunikaci i mimo jejich sociální bublinu a k samostatnostiFoto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Názor dítěte je nejdůležitější

Důležitý je ale i názor dítěte. Zvlášť ve chvíli, kdy vybíráte tematický tábor – Harry Potter, vodácký, airsoftový, taneční, výtvarný nebo například anglický. To, že sleduje seriály v originálním znění nebo rádo plave, ještě neznamená, že by tím chtělo strávit týden v kuse. Projděte si společně webové stránky a nechte dítě, aby si z popisovaného programu samo vybralo. Třeba by mělo zrovna chuť naučit se něco nového…

Komunikace s dítětem během tábora

Na táborech jsou většinou mobilní telefony zakázané. Při stesku po domově dokážou vedoucí s dítětem pracovat a přivést ho na jiné myšlenky. „Nejprve zkoušíme, zda se situace nezlepší, snažíme se o větší péči, až pokud nepřijde zlepšení a vyhodnotíme situaci jako neměnnou, zavoláme rodičům a domluvíme se s nimi jak postupovat, zda si pro dítě přijedou,“ líčí Petr Nový. Když budete tábor vybírat, nezapomeňte se zeptat, zda umisťují na stránky i fotografie toho, jak děti tráví na táboře čas. V dnešní době je to standard a vás to uklidní. Vsaďte na dopisy. A když vám za celý tábor nepřijde odpověď, je to dobré znamení. Dítě je tak zaujaté programem, že nemá čas psát domů. Vše si povíte po návratu.

Kolik tábor stojí?

Ceny příměstského a pobytového tábora se výrazně liší. Logicky: pobytový tábor zahrnuje nonstop dohled, stravu, ubytování a dopravu. Cena týdenního tábora se v průměru pohybuje kolem 8 až 10 tisíc korun. Za příměstský tábor zaplatíte o poznání méně, ale cena se liší podle lokality. Například v severních Čechách za týdenní „příměšťák“ s výlety zaplatíte 1 200 Kč, v Plzni kolem 2 000 Kč, v hlavním městě a Brně se ale pod čtyři tisíce většinou nedostanete.

Zjistěte si také na stránkách vaší pojišťovny, zda alespoň částečně na pobyt nepřispívá.

Související témata:
Příměstské tábory

Načítám