Hlavní obsah

Londýn: Místa, která při návštěvě britské metropole nesmíte vynechat. A ne všude musíte platit

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na prodloužený víkend či dovolenou do Londýna? Pak vám prozradíme, která zajímavá místa zde určitě nevynechat a na co se v tomto krásném městě před jeho návštěvou připravit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Londýn je nádherné město plné historických památek, ale i impozantních moderních budov, parků, muzeí, dobrého jídla a uvolněné nálady. Ale také obrovská metropole, kde se bez průvodce a plánu, co tu navštívit, snadno můžete ztratit. Vytipovali jsme pro vás deset míst, která by ve vašem itineráři rozhodně neměla chybět.

Co vidět v Londýně za tři dny

Většinou vám na základní prozkoumání Londýna postačí prodloužený víkend. Jaké ikonické památky byste během tří dnů neměli minout?

Big Ben

Asi nejznámější symbol Londýna. Věž i hodiny jsou součástí komplexu Westminsterského paláce – sídla britského parlamentu. Věž se oficiálně jmenuje Alžbětinská a nad britskou metropolí se tyčí už 163 let. Je vysoká přes 96 metrů, s 334 schody k výstupu do zvonice a s 399 schody na vrchol věže. Samotný Big Ben je čtrnáctitunový zvon, který se po náročné rekonstrukci znovu rozezněl v roce 2022.

Westminsterské opatství

Na dohled od Big Benu stojí jedna z nejvýznamnějších staveb Velké Británie – Westminsterské opatství. Odehrávají se tu všechny důležité okamžiky britských dějin, především královské svatby i korunovace. A také se stalo místem věčného odpočinku pro 17 britských panovníků. Vstupenku do majestátní katedrály si rezervujte raději online, na místě už nemusí být k dispozici. Stojí zhruba 930 Kč (31,48 €).

London Eye

Nejvyšší vyhlídkové kolo v Evropě je zároveň nejnavštěvovanější atrakcí v Británii, ročně sem zavítá přes 3,5 milionu turistů. Stojí hned na nábřeží řeky Temže. Kolem něho je rozsáhlá odpočinková zóna s mnoha bistry, food tracky a dalšími možnostmi zábavy. Svezení s nezapomenutelnou vyhlídkou trvá 30 minut a zaplatíte za něj 32 liber (cca 950 Kč).

Katedrála svatého Pavla

K dalším dominantám města patří katedrála svatého Pavla neboli St Paul's Cathedral, jejíž kupole je k vidění z mnoha míst Londýna. Otevřeno je tu od 8.30 do 16.30. A i sem se platí vstupné (29,15 liber, tedy cca 860 Kč).

Tower of London

Pevnost Tower je symbol britské královské moci a také legendární vězení. Jeho historie sahá do roku 1066, kdy Vilém Dobyvatel nechal vybudovat Bílou věž, ústřední dominantu pevnosti. Jednou z největších atrakcí je bezpochyby síň, kde jsou stále vystavené korunovační klenoty Anglie. Vstupenky se vyplatí rezervovat předem, pro dospělého stojí 35 liber, tedy cca 1100 kč.

Co vidět v Londýně zdarma

Londýn sice patří k nejdražším metropolím Evropy, i tady ale najdete pamětihodnosti a prostranství, kam se nemusí platit vstupné.

Sky Garden

Důkazem, že Londýn dává prostor moderní architektuře, je slavná Sky Garden – impozantní nejvýše položená botanická zahrada v Londýně s nádherným výhledem na celé město. Ve všední dny 10-18 hodin a o víkendu mezi 11-21 hodin je sem vstup zdarma, vstupenky je ale nutné si rezervovat dopředu na přesný čas. Najdete tu také restauraci, kavárnu a bar.

Millennium Bridge

Lávka určená pouze pro pěší, která se trochu hýbe (i proto se jí také přezdívá klátivý most), si zahrála už v několika známých filmech, například v Lásce nebeské. Od světoznámého divadla Globe, kde byly uváděny hry Williama Shakespeara, vás dovede na druhou stranu řeky.

Tower Bridge

Asi nejznámější zdvihací most na světě, jenž byl postavený, aby umožnil průjezd obchodním i nákladním lodím do skladišť v průmyslové oblasti City. Dnes je jeho zvedání spíše atrakcí pro turisty a probíhá zhruba 2× za den.

Piccadilly Circus

Čím je pro New York Times Square, tím je pro Londýn náměstí Piccadilly Circus. Díky svým ikonickým billboardům patří k nejnavštěvovanějším místům Londýna a nejhezčí je večer. Jeho prohlídka vám ale mnoho času nezabere a pozor na auta. Doprava je tu opravdu hustá.

Leadenhall Market

Budova jedné z nejstarších a nejkrásnějších viktoriánských tržnic v Londýně. V historické pasáži se nachází spousta kaváren, restaurací a obchůdků.

St. James Park

Volně přístupný rozlehlý park je ideálním místem pro odpočinek či piknik. Buckinghamský palác se svým proslulým balkonem, odkud královská rodina při slavnostních příležitostech zdraví davy, je odsud na dohled.

Londýn a Harry Potter

Kdo by neznal malého čaroděje s kouzelnou hůlkou. Navštívit filmové ateliéry Warner Bros. Studio London, kde se natáčelo všech osm dílů filmové ságy, je pro všechny fanoušky téměř povinnost. Otevřeny pro veřejnost byly v roce 2012 na ploše bývalého letiště, a i s cestou z centra vám jejich návštěva zabere téměř celý den. Cena vstupného rok od roku stoupá, nyní činí cena základní vstupenky 53,50 liber (cca 1600 Kč), ale i tak bývají až dva měsíce dopředu vyprodané, takže je dobré si je rezervovat předem.

Rady na cestu do Londýna

  • Letenky do Londýna nebývají drahé, jejich cena obvykle začíná za zpáteční na zhruba 1500 Kč. Nejdražší jsou tradičně víkendy, proto si odlet i přílet raději plánujte na všední den.
  • V Londýně skvěle funguje městská doprava, metro i autobusy jezdí spolehlivě. Londýnské metro je ovšem labyrint, ve kterém se můžete lehko ztratit, dobře se tedy dívejte na cedulky a raději se ptejte. Platit můžete přímo platební kartou, stačí ji přiložit k terminálu a cena se vám pak automaticky odečte.
  • Ubytování v Londýně je obvykle drahé, vybírejte tedy raději včas a počítejte s tím, že když zvolíte o něco levnější variantu na okraji metropole, strávíte hodně času na cestě. Londýn je opravdu rozlehlý.
  • Restaurace v Londýně jsou poměrně drahé, ale pro gurmány je městem zaslíbeným. Objevíte tu snad všechny kuchyně světa a zajít si můžete i do proslulých restaurací známých šéfkuchařů, jakým je například Jamie Oliver nebo Gordon Ramsay. Skvěle se jí i v bistrech rychlého občerstvení, kterých objevíte po celém městě stovky.

Načítám