Hlavní obsah

Nejlevnější omlazující kúra. Obličej omývejte vždy studenou vodou!

Foto: gpointstudio, Gettyimages.com

Foto: gpointstudio, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře nastavená péče o pleť, účinná séra a masky, face yoga a studená voda. Právě ten poslední, velmi jednoduchý a levný způsob vám možná schází do skládačky pro vypnutější pleť a minimum pupínků. Varování: Po přečtení článku si pravděpodobně už teplou vodu na obličej nepustíte!

Článek

Začneme od základů. Aby pleť byla zdravá a vypadala krásně, je potřeba mít v rovnováze její ochrannou kožní bariéru. Tu může narušovat počasí, ale i špatný výběr kosmetiky, především přehnané čištění obličeje. Nebo jeho mytí horkou vodou.

Anti-age elixír

„Při smývání produktů určených k čištění pleti nebo masek je zásadní používat studenou vodu, a to z několika důvodů,“ vysvětluje Dana Nekolová, kosmetická specialistka značky Biologique Recherche. „Díky studené vodě podpoříte mikrocirkulaci, což vede ke stažení červených žilek, potlačení tmavého očního okolí a otoků. Také studená voda stahuje póry a pleť je díky ní celkově vypnutější, a tím pádem mladistvější,“ popisuje kosmetička anti-age elixír.

Proti pupínkům i pro citlivou pleť

Studenou vodu ocení i problematická, mastná nebo smíšená pleť, která je náchylnější k tvorbě nedokonalostí v podobě akné nebo ucpaných pórů (černých teček). „Studená voda rychleji potlačí začínající zánět a slouží také jako jeho prevence,“ říká Dana Nekolová. Sbohem, pupínky!

Studená voda se pak hodí i pro majitelky citlivé pleti, protože právě teplá, nebo ještě hůř, horká voda ji může narušovat. „Teplá voda odstraní z pleti nejen nečistoty, ale i přirozené lipidy, které pokožku chrání proti nepříznivým vnějším vlivům. Jakmile je tato bariéra narušena, mohou se na pokožce vyskytnout nežádoucí projevy, jako jsou pupínky, rozšířené póry, komedony (ucpané póry), šupinky a celková citlivost,“ dodává kosmetička. Ze studené vody to tak dělá ten nejdostupnější a zároveň nejlevnější způsob, jak uchovávat pokožku zdravou a mladistvě vypadající.

Oplachujte ve směru lymfy

Fanynkou studené lázně je i Simona Rydlová, certifikovaná lektorka face yogy. „Nepoužívám ráno jiný čisticí prostředek na obličej než právě 100 oplachů studenou vodou. Praktikuji to tak už několik let,“ vysvětluje odbornice na anti-age metody.

„Přes noc se na pleti vytvoří důležitý mikrobiom, který chrání pleť a je pro ni nepostradatelný. Kdybychom si ráno čistili pleť mýdlem, zbytečně přicházíme o přirozenou ochrannou bariéru. Sto oplachů studenou vodou zbaví pleť mastnoty, která se přes noc vytvoří, ale mikrobiom nenaruší,“ doporučuje Simona Rydlová.

Někomu ale může vyhovovat si ráno pleť vyčistit šetrným čističem, konkrétně to uvítá pleť problematická a mastící se. Klíčové je ale pak ho smýt studenou vodou!

Nejen teplota vody, ale i směr hraje roli: „Důležité je oplachovat obličej ve směru lymfy, ne dolů, ale od středu ven. Vaše pleť bude stimulovaná, otřete se proto ručníkem jen jemně, obličej nedřete. Do půl minuty použijte sérum nebo olej, pleť bude mít žízeň, nenechte ji zaschnout,“ radí Simona Rydlová.

Bonus: chladivá masáž

Foto: Archiv firem

1: Masážní pomůcka Cryo therapy, Crystallove, 1 707 Kč, prodává Notino. 2: Masážní pomůcka Cool Keeper, Hej Organic, 349 Kč, prodává Ecco Verde. 3: Masážní váleček na obličej Cryo Scult, Real Techniques, 387 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Studenou lázeň můžete povýšit ještě díky nástrojům, které se dávají nachladit do ledničky nebo mrazáku. Pořiďte si nerezové lžíce „cryo sticks“, které vám pomůžou pleť ještě lépe prokrvit díky masáži. Nachladit můžete samozřejmě i třeba kámen gua-sha nebo roller. Také je můžete nahradit jednoduše kostkou ledu. „Tahy veďte opět ve směru lymfy, od středu obličeje ven a potom od ušního lalůčku dolů po krku,“ radí na závěr Simona Rydlová.

Načítám