Hlavní obsah

Móda z Velké pardubické: Outfity plné barev doplnily klobouky i fascinátory všech velikostí!

Foto: Archiv Beaty Rajské

Foto: Archiv Beaty Rajské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejslavnější české dostihové závody jsou za námi. Kromě přehlídky koní a žokejů jde také o společenskou událost, která nabízí zajímavou módní podívanou – zvlášť co se týče klobouků a fascinátorů přítomných dam. Kdo letos nepodcenil přípravy?

Článek

O víkendu proběhla Velká pardubická. Sice není tak velkolepá jako závody v anglickém Ascotu, kterých se každoročně účastní britská královská rodina, ovšem i naše vyhlášené dostihy jsou často přehlídkou stylových outfitů – a nesmějí přitom chybět krásné klobouky a fascinátory. Většinu tvoří špičková česká modistka Jolana Kotábová. Kdo letos sladil její pokrývku hlavy s outfitem?

Dress code není daný

Možná vás překvapí, že na nejprestižnějších závodech s nejdelší tradicí u nás není pro veřejnost oficiálně předepsaný žádný dress code. Přesto se předpokládá, že je slavný dostih brán jako společenská událost s českou i světovou překážkovou špičkou a návštěvníci outfit nepodcení.

Mezi diváky nikdy nechybějí ani významní hosté – politici s manželkami, modelky, módní návrhářky i lidé z kulturní branže. A právě pro ně je to skvělá příležitost, jak se hodit do gala a závody si pěkně užít. Pokud se účastní VIP akcí, pak mají dress code daný na pozvánce. U dam se předpokládají šaty dlouhé nejméně pod kolena a povinným doplňkem je klobouk či jiná vlasová ozdoba. Pánové oblékají černý nebo šedý oblek doplněný o vestu, černou uzavřenou společenskou obuv, popřípadě cylindr. Ten však u nás bývá vidět pouze sporadicky.

Nejhezčí klobouky

Každý rok na slavné závody zavítá i moderátorka České televize Barbora Černošková. Outfit jí vybírají kostymérky z Kavčích hor. „Vybrané oblečení vždy zanesou k modistce Jolaně Kotábové a ona vymyslí pokrývku hlavy. Letos bylo jasné, že budu mít žíhanou sukni, ale do poslední chvíle jsem nevěděla, zda si obléknu oranžové, nebo modré sako, a proto se na fascinátoru objevily dvě barvy peří,“ vysvětluje moderátorka. Na její model i další pokrývky hlavy se podívejte ve fotogalerii.

„Co se týče outfitů, je to u nás dost benevolentní, ovšem s klobouky a fascinátory je to na dostizích rok od roku lepší. Ale dost záleží na vkusu nositelek, protože je to finančně nákladné. A najdou se i dámy, které si na každý dostih vymyslí super outfit se zajímavým kloboukem nebo fascinátorem a pořizují si ho zhruba dva měsíce dopředu,“ prozrazuje Jolana Kotábová.

Trendy barvy

Móda na závodech bývá samozřejmě ovlivněna aktuálními trendy. Ty letošní představila před několika týdny na dostihové přehlídce Beata Rajská a v její kolekci nechyběly výrazné barvy jako zelená či magenta. Kromě šatů byly k vidění i dámské propracované kostýmky.

Velká pardubická v číslech

  • 1842: V Pardubicích se konal první steeplechase dostih.
  • 1856: Na místě vzniká první oficiální závodiště.
  • 1874: Běžela se první Velká pardubická o 8000 zlatých.
  • 1937: S klisnou Normou zvítězila Lata Brandisová – jako dosud jediná žena.
  • 1992: Na protest proti množství koní, které kvůli náročnému závodu hyne, narušili ochránci zvířat závod, vystresovali koně přímo na dráze a na Velkém Taxisově příkopu jich osm spadlo. Důsledkem byla úprava trati v roce 1994.
  • Jediným osminásobným vítězem je žokej Josef Váňa.
  • Jediným žokejem, který vyhrál čtyři ročníky za sebou, byl Peter Gehm (2001–2004). Bohužel v roce 2004 spadl při tréninku z koně a ochrnul.
Související témata:
Velká pardubická

Načítám