Hlavní obsah

Klobouková etiketa: Módní zajímavosti ze světa doplňků

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývaly časy, kdy pokrývka hlavy ukazovala na společenské postavení a vyjít bez ní na ulici nepřipadalo v úvahu. Císař Rudolf II. kloboukem dokonce nahrazoval královskou korunu. Dnes se však najde jen hrstka odvážlivců, kteří klobouk považují za podstatnou součást svého outfitu.

Článek

Ačkoliv jeho historie sahá podle dochovaných archeologických nálezů až do starověké Mezopotámie, o rozkvětu v Evropě se dá mluvit od 15. století. A ještě v průběhu minulého století bylo nepřípustné, aby žena vyšla z domu prostovlasá. Klobouk hrál v oblékání klíčovou roli a patřila k němu i důležitá pravidla.

Připomeňte si trochu historie a základy etikety, které můžete v současnosti vidět snad jen v dobových filmech či seriálech, a zjistěte, jaké pokrývky hlavy patří momentálně k nejvyhledávanějším.

Bílá paní i Napoleon 

Počátky kloboukové éry by se, zvláště u dam, daly shrnout jednoduše: Čím větší, tím lepší. Středověké ženy nosily hennin, vysoký kuželovitý čepec s průhledným závojem, jehož délka dosahovala často až na zem. Přesně takovým se pyšnila i bílá paní z českých pověstí. Klobouk obyčejné měšťanky byl mnohem nižší. A nezaháleli ani muži. Císař Rudolf II. Habsburský (1552–1612) si nasazoval klobouk občas místo panovnické koruny a extravagantními modely proslul i vojevůdce Napoleon Bonaparte (1769–1821) – za svou patnáctiletou kariéru vystřídal zhruba 120 dvourohých klobouků.

Foto: Profimedia.cz

Ve středověku nosily urozené dámy vysoké kuželovité klobouky se závojem. Ženy z nižší společnosti se od šlechtičen odlišovaly mimo jiné tím, že jejich pokrývky hlavy byly daleko nižšíFoto: Profimedia.cz

První cylindr 

Traduje se, že obchodník John Hetherington způsobil ohromný poprask, když v roce 1797 předvedl v londýnských ulicích cylindr, který sám navrhl. Nikoho s tak nápadně vysokým kloboukem do té chvíle Londýňané neviděli a začali panikařit. Ať už se jedná o drb, nebo pravdivou historku, fakt je, že se tato pokrývka hlavy stala do třicátých let 20. století vyhledávanou položkou každého gentlemana. Mezi slavné fanoušky patřil Hans Christian Andersen (1805–1875), Abraham Lincoln (1809–1865) nebo třeba animovaný strýček Skrblík. Dnes se cylindr nosí zcela výjimečně, a to k fraku při formálních příležitostech nebo jako součást kostýmu na maškarní bál.

Foto: Profimedia.cz

Abraham Lincoln, 16. prezident USA (na snímku uprostřed), byl hrdým nositelem cylindru a výrazný vysoký klobouk se stal jeho poznávacím znamenímFoto: Profimedia.cz

Populární klobouky

Cylindr později nahradila nižší buřinka, bez které si snad nikdo nedovede představit Charlieho Chaplina (†1977) či televizní postavičku pana Tau. Koncem 19. století se na trhu objevil klobouk, který se postupem doby stal nejoblíbenějším na světě: je to typ fedora. Charakterizuje ho široká krempa a rovná koruna promáčklá z obou stran. Zprvu patřil pouze do dámského šatníku a až od 20. let minulého století jej do své skříně zařadilo i mužské pokolení.

Foto: Profimedia.cz

Praktičtější buřinku rád nosíval Charlie Chaplin. Není divu, že podobně jako knírek a hůlka patří k hercovým charakteristickým znakům Foto: Profimedia.cz

Klobouková etiketa 

Na znamení úcty či pozdravu se pánské klobouky smekaly, samozřejmý byl i jemný úklon hlavy (vzpomeňte na Hercula Poirota). Muži pokrývku hlavy snímali rovněž pokaždé, když se dali s někým do řeči, když vstoupili do místnosti, při svatebních obřadech, pohřbech i státní hymně. To ostatně platí dodnes.

Klobouk by měli v restauraci nebo na návštěvě pověsit na věšák, v ostatních případech držet v ruce. Na slavnostní večeři či v divadle (neplatí pro lóže) by v klobouku neměla sedět ani žena. Pokud se ovšem nejedná o fascinátor – výrazný doplněk upevněný sponkou či čelenkou, který je považován za společenskou variantu dámské pokrývky hlavy. I v tom případě je ale třeba vždy myslet na to, aby například v divadle viděli na jeviště rovněž lidé sedící za vámi.

A teď už se pojďte podívat, jaké kousky se dají sehnat v dnešních obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Fascinátory nosí dámy na koňské dostihy, pólo, svatby i pohřby. Patří mezi oblíbené doplňky vévodkyně Kate (39)Foto: Profimedia.cz

Lodičky se síťkou 

Foto: Archiv firem

Zleva: JJ’s House, 608 Kč. Tonak, 3600 Kč Foto: Archiv firem

Fascinátory 

Foto: Archiv firem

Zleva: Asos, 80 Kč. Next, 390 Kč Foto: Archiv firem

Barevné klobouky fedora 

Foto: Archiv firem

Zleva: Esprit, 599. Fabienne Chapot, 2879 Kč, prodává About YouFoto: Archiv firem

Fedora v tmavých odstínech 

Foto: Archiv firem

Zleva: Brixton, 1399 Kč, prodává Answear. Shein, 184 Kč Foto: Archiv firem

Klobouky typu bucket hat 

Foto: Archiv firem

Zleva: Pieces, 410 Kč, prodává Zalando. H&M, 399 Kč Foto: Archiv firem

Okázalé klobouky a fascinátory jsou doménou britské královské rodiny. Podívejte se, jak jim to sluší na dostizích v Ascotu.

Reklama

Načítám