Hlavní obsah

Už žádný trapas! Průvodce dress codem: Jak je to s punčocháči a džíny a s čím mají ladit ponožky

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože tu je od toho, aby nás jasně nasměroval, velkou část populace dress code spíše znervózňuje. Nejste si jistí, co si pod jednotlivými pojmy představit? Udělejte si v této tematice jednou provždy jasno a vyhněte se zbytečným módním faux pas.

Článek

Najít ho můžete na pozvánce na večírek, ples, svatbu a v podstatě jakoukoli společenskou akci, neméně důležitou roli ale má i ve stanovách některých firem. Pokud vyrážíte někam, kde je doporučený dress code, berte to jako benefit – víte, co se od vás očekává a jestli máte sáhnout po více, či méně formálním oblečení.

Dress coderozebereme se stylistkou Barborou Havlíkovou a začneme trojicí smart casual, business casual a business formal. S těmi se můžete potkat především v pracovním prostředí, na smart casual ale natrefíte i při nejrůznějších neformálních akcích. Následovat budou dva díly, zaměřené na cocktail dress code a velkou večerní, kterou zastupuje black a white tie.

Smart casual

Nebudeme to komplikovat. Smart casual je ležérní styl, který vyplynul z takzvaných casual fridays, tedy volných pátků, kdy si mohli zaměstnanci, řízení business dress codem, odpočinout od formálního oblečení. Je to dokonalý kompromis mezi elegantní a každodenní módou, který na vás vyskočí z různých pozvánek, kam není potřeba jít v dlouhých šatech.

Pokud se máte obléknout ve stylu smart casual, máte široké pole působnosti. „Oblečení má být ležérní, ale elegantní. Pro ženy jsou vhodné šaty moderního střihu, sukně, ale klidně i overaly nebo džíny s decentní halenkou,“ vyjmenovává možnosti stylistka Barbora Havlíková s tím, že v rámci firem se může dress code upravovat podle norem a typu zaměstnání.

Ačkoli si můžete dovolit džíny, vhodnější jsou klasické kousky bez šisování a děr. K denimu přidejte ideálně halenku, košili nebo kombinaci oblíbeného topu a saka. Co se týče sukní a šatů, nikdo jejich délku přeměřovat nebude, podle situace se ale doporučuje lem ke kolenům nebo těsně nad ně. Mini si nechte na party s přáteli, podobně jako ultra hluboké výstřihy.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Tatuum, 2699 Kč; overal Next, 1445 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: sako Mango, 2299 Kč; halenka s. Oliver, 2199 KčFoto: Archiv firem

Obuv a doplňky nemají podle Barbory Havlíkové speciální pravidla, v potaz ale vezměte danou příležitost, a pokud například saháte po teniskách, dbejte na to, aby byly kvalitní, ideálně kožené a samozřejmě naprosto bez poskvrnky.

Varianta pro muže

A jak by se měli obléknout pánové? „Ti mohou vsadit na sportovní saka, kardigany, svetry a doplnit je košilí s rozhalenkou nebo polo tričkem. Z kalhot se doporučují klasické chinos nebo, podobně jako u žen, jednoduché a ideálně spíše tmavší džíny,“ doporučuje stylistka. Kvalitní a dokonale čistá obuv je samozřejmostí.

Business casual

Mezi ležérním a formálním stylem stojí business casual. „S tím se nejčastěji setkáváme v obchodním životě. Oblečení je pohodlné, neztrácí na eleganci,“ zdůrazňuje stylistka.

Je ale o něco formálnější než smart casual. Dámy si mohou obléct šaty, kostýmky (s kalhotami i se sukní), společenské kalhoty nebo sukně v kombinaci s halenkou či košilí, které mohou doplnit svetříkem nebo vestou. Vyzývavé oblečení tady nemá místo, a kromě velkých výstřihů nejsou žádoucí ani krátké délky. „Lemy sukní a šatů by měly sahat alespoň ke kolenům,“ upozorňuje stylistka. U bot byste měly sahat po párech s uzavřenou špičkou, se střihem a barvou ale klidně experimentujte.

Foto: Archiv firem

Zleva: oblečení Next – sako 1335 Kč, kalhoty 835 Kč, boty 1320 Kč; oblečení Mango – košile 799 Kč, kalhoty 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty COS, 2410 Kč; pouzdrová sukně Next, 725 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

A jaké možnosti mají pánové? Těm se nabízí klasické kalhoty, doplněné o neformální sako a košili s dlouhým rukávem, kterou může v zimních měsících nahradit rolák. Kravata nutností není. Co se týče bot, doporučují se klasické polobotky nebo mokasíny a pozor, dokonalý gentleman by si měl podle stylistky pohlídat i ladění barev.

„Je velkou otázkou, s čím ladit ponožky, jestli s botami, nebo kalhotami. Já zastávám názor, že s kalhotami, protože to nositeli opticky prodlouží postavu,“ vysvětluje stylistka a připomíná, že pásek by měl pro změnu barevně ladit s botami. Takže pro pořádek: pásek – boty, ponožky – kalhoty.

Jak je to se silonkami?

Zdá se, že silonky jsou tématem, na kterém se společnost nikdy neshodne. Ačkoli popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček by je na společenské akce ordinoval povinně, většina stylistů proti nim brojí a v tělové verzi je odmítá úplně. Stylistka Barbora Havlíková připomíná, že silonky sice etiketě odpovídají, ale té, která platila v osmdesátých letech. „V poslední době nosila tělové silonky snad jen královna Alžběta II. a Catherine, princezna z Walesu, která za ně byla také několikrát kritizována,“ říká stylistka s tím, že žádná hvězda si silonky na červený koberec neoblékne. Pokud chcete vzhled nohou vylepšit, sáhněte po takzvaných punčochách ve spreji, které fungují jako make-up na nohy. Máte-li silonky ukotvené ve směrnicích firmy nebo se bez nich necítíte, měly byste podle stylistky dát přednost černým a volit k nim uzavřenou obuv.

Business formal

Pod tímto dress codem se skrývá reprezentativní společenský oděv, který je typický pro finanční, právní nebo obchodní sektor. A ano, je ze všech tří nejkonzervativnější.

Dámy mohou volit mezi šaty, sukní, kalhotami a kostýmkem. Je tady nicméně spousta ale. „Kostýmek by měl být střídmější, v tmavším tlumených barvách a případně světlejších na léto,“ říká stylistka. Výrazné odstíny nejsou na místě. U sukní a šatů se doporučují klasické střihy (například pouzdrové) a opět délka ke kolenům. Měly by být jednobarevné nebo s decentním vzorem, jako je kostka nebo proužek. Sukni a šaty můžete doplnit jednoduchým sakem ve stejné nebo ladící barvě a co se týče obuvi, vhodné jsou lodičky, kvalitní kožené baleríny nebo dámské polobotky.

Foto: Archiv firem

Zleva: oblek Zara – sako 1599 Kč, kalhoty 1199 Kč; oblek Maryley, prodává Modivo, sako 3425 Kč, kalhoty 1309 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Tatuum, 2999 Kč; pouzdrová sukně Guess, prodává Modivo, 3009 KčFoto: Archiv firem

Dle předpisů se doporučují boty černé, podle stylistky je ale mnohem důležitější, aby byla obuv uzavřená a hodila se k oblečení. Hnědou nebo tělovou ze hry nutně vynechávat nemusíte.

Varianta pro muže

Muži by měli sáhnout po tmavém obleku, ideálně šedém nebo tmavě modrém, který se dá v létě nahradit světlejší šedou nebo béžovou. „Pozor si dejte na oblek černý. Podle etikety se může nosit pouze na svatbu nebo pohřeb a na společenské události je vhodný až po osmnácté hodině večerní,“ prozrazuje Barbora Havlíková. Košile by měla být jednobarevná nebo s jemným vzorem, kravata je nutností.

Na nohou by muži měli mít kožené polobotky a ty se opět ladí s páskem. Stejně jako ponožky s kalhotami.

Reklama

Načítám