Hlavní obsah

Jak nosit pletené šaty: Na pohodu s pohodlnými kotníkovými botami, za dámu s kozačkami

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich charakteristika zahrnuje vše, co si jen od podzimního kousku můžete přát. Jsou pohodlné, hřejivé, stylové, navíc se dají kombinovat s nejrůznějšími svršky a typy bot. Chcete pár příkladů? Prohlédněte si módní sestavy s pletenými šaty v hlavní roli.

Článek

Pletené šaty k podzimu patří stejně neodmyslitelně jako dýňové latté a k sehnání jsou v tolika variantách, že si všechny přijdete na své. Ale ať už si pořídíte volné svetrové nebo jemnější úplet, bude se vám hodit pár tipů, jak s nimi naložit.

S kozačkami nad kolena

Jedním z nejstylovějších přátel pletených šatů jsou vysoké kozačky. A tím neodkazujeme na výšku podpatku (trendy jsou i ty přízemní), ale samotných bot. Módním hitem sezony jsou kozačky sahající nad kolena, pokud si ale na tuto variantu netroufáte, klidně zůstaňte o kousek níže. Tyto páry se hodí především k šatům volnějšího střihu nebo těm s rolákem. Co se týče svršků, můžete sáhnout po klasickém vlněném kabátu nebo dlouhé prošívané bundě, která komplet stylově odlehčí.

Foto: Archiv firem

1. prošívaný kabát H&M, 1499 Kč; 2. kabelka Marella, prodává Answear, 2599 Kč; 3. šaty ze směsi vlny a kašmíru Massimo Dutti, 2595 Kč; 4. kožené kozačky nad kolena Zara, 2999 Kč; 5. set náušnic H&M, 249 KčFoto: Archiv firem

Módní perka s platformou

Příjemné šaty nemusíte automaticky párovat jen s botami na podpatku. Skvěle je doplní i rovné kotníkové boty nebo perka, která se momentálně nosí i na platformě. Hodí se ke kratším šatům, bez problémů je ale snesou i ty dlouhé nebo midi. Pokud vás baví pokrývky hlavy, sáhněte po ležérní kšiltovce a klidně celek oživte punčocháči se vzorem.

Foto: Archiv firem

1. kabát z vlněné směsi H&M, 4499 Kč; 2. set prstenů Stradivairus, 249 Kč; 3. kšiltovka Mango, 499 Kč; 4. šaty NA-KD, prodává Modivo, 1481 Kč; 5. kotníkové boty Mango, 1599 Kč; 6. punčocháče Calzedonia, 429 KčFoto: Archiv firem

S tvrdými biker boots

Šaty můžete doplnit i kotníkovými botami ve stylu biker boots. A ne, pro tuto definici nemusí mít nutně přezky. K černé obuvi přidejte stejně barevné, alespoň lehce transparentní punčocháče a v podstatě jakékoli oblíbené šaty. Pokud pokukujete po nových, nepřehlížejte kousky ve výrazných barvách. Co říkáte na takovou červenou?

Foto: Archiv firem

1. kabát Zara, 2299 Kč; 2. kožená kabelka Loro Oro, 2790 Kč; 3. šaty H&M, 999 Kč; 4. kotníkové boty Kate Gray, prodává Humanic, 2599 Kč; 5. punčocháče Calzedonia, 459 KčFoto: Archiv firem

Když máte šaty bez rukávů

Módním hitem jsou pletené šaty bez rukávů, které se dají kombinovat na různé způsoby. Můžete si je obléknout přímo na tělo a přehodit přes ně oversized sako, můžete je použít coby druhou vrstvu na tenký rolák, košili nebo košilové šaty (ty využijete zejména u šatů s většími oky). K midi délce se nejlépe hodí kozačky.

Foto: Archiv firem

1. kabát Zara, 2999 Kč; 2. kabelka Charles & Keith, 2070 Kč; 3. košilové šaty H&M, 899 Kč; 4. kozačky Bullboxer, 1990 Kč; 5. náramek Liebeskind Berlin, prodává About You, 1749 Kč; 6. pletené šaty bez rukávů Monki, prodává About You, 879 KčFoto: Archiv firem

Varianta do společnosti

S některými typy šatů pochodíte i při vymýšlení večírkových outfitů. Do společnosti se hodí upnutější střihy, a když budou mít něco navíc (jako neotřele řešený dekolt), tím lépe. Nezapomeňte na patřičné doplňky, jako jsou lodičky, psaníčko a případný šperk. Pokud potřebujete na akci přeběhnout a nechcete mrznout v lodičkách, vsaďte na kotníkové boty na podpatku obepínající nohu, klidně ty takzvané ponožkové.

Foto: Archiv firem

1. koženková bunda Zara, 999 Kč; 2. boty DeeZee, prodává CCC, 1099 Kč; 3. šaty H&M, 999 Kč; 4. kabelka Mascara, prodává Zalando, 890 Kč; 5. náušnice Mango, 399 KčFoto: Archiv firem

Načítám