Hlavní obsah

Vyrobeno v Česku: Pletená móda, která vás zahřeje

Foto: Jana Mikešová

Foto: Jana Mikešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte opravdu kvalitní svetr, nadčasové šaty či krásnou čepici, které vás nejen zahřejí, ale také podtrhnou váš styl? Zkuste nahlédnout do tvorby českých značek. Kdo se specializuje na ručně pletenou módu?

Článek

Pracují s nejlepší přírodní vlnou, jeden svetr pletou na zakázku klidně i dva týdny a jejich kousky jsou originální a nadčasové. I proto na tyto výrobky nedají dopustit třeba i některé známé osobnosti, jimž záleží na kvalitě a udržitelné módě. Představujeme vám pět českých značek, které nabízejí pohodlné svetry, dlouhé kardigany a úpletové šaty.

Takové pletené kousky vyjdou o dost dráž než v běžné konfekci a důvody jsou zřejmé. Designéři je totiž pletou ručně a vybírají pro ně nejkvalitnější vlnu: nejlepší příze pochází z ovcí merino, lam alpaka, koz kašmírských a angorských koz (mohér). Takové pleteniny pak rozhodně nekoušou, a až se do nich zachumláte, pravděpodobně je nebudete chtít sundat.

Merilen

Za touto značkou stojí dvě sestřenice. Jana a Eva se specializují na pletenou módu převážně z hřejivé vlny merino, kterou často nakupují v Rakousku či Itálii, kde se dá získat nejkvalitnější příze. Můžete u nich pořídit nadčasové svetry, šaty i doplňky v minimalistickém duchu. A jak vznikl název značky? Autorky inspirovaly jejich oblíbené jihomoravské meruňky – v rakouské němčině se řeknou marillen. A z toho se stalo Merilen = merino + len jako odkaz na přírodní materiály, z nichž jejich úplety vznikají.

Foto: Archiv firmy

Rolák Tamara, 4190 Kč. Svetr Emma, 3190 Kč. Oba kousky jsou z merinaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Žebrované šaty Rosie, 3890 Kč. Zavinovací šaty Vera, 4190 Kč. Oba kusy jsou z merinaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Merino šála Karen, 2450 Kč. Čepice Agnes z králičí srsti a vlny, 1490 KčFoto: Archiv firmy

Bozidara

Název této značky, která si vydobyla místo i na pražském týdnu módy či na obálce Vogue, vystihuje svou autorku zcela přesně – nese totiž její křestní jméno, jež jí vybral tatínek. Svetry se pak Božidara Richterová naučila plést od babičky. Vybírá kvalitní, drahou a trvanlivou vlnu a tyto hřejivé nadčasové modely nosí i některé české celebrity. Její svetry mají velký úspěch také v zahraničí, a proto najdete v jejím e-shopu ceny v eurech.

Foto: Archiv firmy

Kardigan s páskem z baby alpaky a merina, 480 € (cca 12 000 Kč). Dlouhý kardigan z baby alpaky a merina, 390 € (cca 9 700 Kč)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Šaty s rolákem z lehké příze, 480 € (cca 12 000 Kč). Maxišála z baby alpaky, 380 € (cca 9 500 Kč)Foto: Archiv firmy

Boží svetry

Josef Vratislav Drábek má pletení jako hobby. Plést se naučil podle návodů na internetu a i on používá kvalitní vlnu, jako je alpaka a mohér. Vyrábí jen na zakázku a nabídku jeho módních kousků najdete pouze na Instagramu – modely stojí kolem pěti až šesti tisíci korun a nosí je i mnohé známé osobnosti, například Taťána Gregor Brzobohatá (34), Tereza Maxová (50) a Lucie Bílá (55).

Foto: Archiv firmy

Oversized svetr z alpaky. Prodloužený svetr z alpaky. Info o cenách u autoraFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Šaty z alpaky. Svetr v prodloužené délce. Info o cenách u autoraFoto: Archiv firmy

MIK

Pod touto značkou tvoří designérka Jana Mikešová, kterou vlna fascinovala už při studiu na pražském UMPRUMu. První kolekce obsahovaly pletené doplňky, později se propletla ke svetrům a šatům. Ráda pracuje s alpakou a stoprocentní vlnou merino a v aktuální kolekci nabízí hned tři typy šatů z tohoto materiálu. Její početná nabídka bojovníků proti mrazu obsahuje stylové sety čepice a šály či nákrčníku.

Foto: Archiv firmy

Alpakový kardigan Elise, 7900 Kč. Melírovaný kardigan Neria, 8900 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Rolákové merino šaty Calliope, 5500 Kč. Merino šaty Rhea, 5900 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Sada čepice a nákrčníku z merina, 3300 Kč. Sada čepice a šály z alpaky a hedvábí, 4100 KčFoto: Archiv firmy

La lute

I tento název v sobě skrývá jména svých autorek. Jsou jimi kamarádky Lucie a Tereza z Frýdlantu nad Ostravicí a i ony dělají svetry a zimní doplňky z kvalitní příze, jež obsahuje ovčí i lamí vlnu alpaku. Obě vyrostly v rodinách, kde se hodně pletlo, a tak vyráběly zprvu na sebe a pro známé, až se do pletení vrhly naplno a postupně si tohle řemeslo opravdu zamilovaly.

Foto: Archiv firmy

Jednoduchý svetr Breeze, 4100 Kč. Svetr Sugar klasického střihu, 4100 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Šaty s rozparky, 4100 Kč. Asymetrická vesta, 2800 KčFoto: Archiv firmy

Načítám