Hlavní obsah

Kalhotky pod body ano, či ne? Pokud nechcete riskovat otlak, určitě si je oblečte!

Foto: Westend61 - GettyImages.com

Foto: Westend61 - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je jako stvořené pro nošení bodýček namísto klasického tílka či topu. Vzhledem k tomu, že body má ale základ ve spodním prádle, vyvstává otázka, zda pod tento kousek oblečení nosit ještě kalhotky a podprsenku či nikoli? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Komfortní a trendy kousek oblečení už dávno nepatří jen mezi spodní prádlo, ale ženy si body oblíbily jako součást outfitů namísto trička či tílka. Vždyť i samotná zpěvačka Beyoncé v něm vystupuje na většině koncertů. Jeho původní účel byl však zcela jiný. Body se totiž začalo vyrábět v 50. letech 20. století jako spodní prádlo pro držení punčochových kalhot. Největší boom pak body zažilo v 80. a 90. letech, kdy se nosilo bez zakrytí spodní části i na aerobik.

Módní, funkční i erotické

Dnešní typ body by se dal rozdělit do několika kategorií. V první řadě rozlišujeme body funkční, tedy stahovací, které se nosí pod šaty, a pak body jako svrchní oblečení, jež nahrazuje halenku, tričko či top. V tomto případě se kombinuje s kalhotami, kraťasy i sukněmi.

„Body je jednodílným oděvem, který kombinuje kalhotky a košilku. Pokud k němu obléknete sukni, kalhoty či šortky, stane se body náhradou za tričko či halenku. Jestliže se rozhodnete pro outfit, který se skládá z body, sukně a dámských silonových punčoch, oblékejte body až na silonové punčochy. Nebudete tak muset řešit, že silonky kloužou,“ radí Adam Rožánek, zástupce značky Styx a sítě prodejen a e-shopu Trenýrkárna.

Foto: Archiv firem

Zleva: Severia, 799 Kč, prodává Triola. Erika Fashion, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Desigual, 1 669 Kč, prodává Zoot. Reserved, žebrované body, 399 KčFoto: Archiv firem

Své místo má v dámském prádelníku ale i body krajkové, které plní funkci erotickou a hodí se především za dveře zamčených ložnic. Pouze v tom posledním případě však pod body není třeba další prádlo. Počítá se totiž s tím, že jej na sobě příliš dlouho mít nebudete. U předchozích dvou si nezapomeňte obléci ještě kalhotky!

Je to z toho důvodu, že body jsou vybavena v rozkroku patentky a chybí jim většinou hygienická bavlněná část. Proto by zapínání při nošení bez kalhotek mohlo být nepříjemné. Podle gynekoložky Radky Gregorové záleží tedy na tom, jak je body zhotovené. „Samozřejmě nelze vyloučit otlak a ve finále je na každé ženě, jak je pro ni nošení body komfortní,“ uvádí Gregorová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Obsessive, 1 049 Kč, prodává Trenýrkárna. Bluebella Orla, 1 799 Kč, prodává AstratexFoto: Archiv firem

Kalhotky i podprsenka

Z hygienických důvodů je tedy lepší obléci i pod body spodní prádlo. „Pod body vždy doporučuji bezešvé kalhotky s bavlněným klínkem. A pokud není horní část body dobře a pevně propracována, tak zvolte i tence vyztuženou podprsenku s hladkými koši. Podprsenka má oproti body jednu velkou výhodu, umí zafixovat prsa na středu hrudníku, prsa se nerozlejí do stran, a vytvoříte tak ke své zformované siluetě i svůdný dekolt. A to je velmi důležité,“ domnívá se profesionální stylistka spodního prádla Žaneta Ilutanová z Trioly.

Dodává, že upnuté body většinou volí ženy, které chtějí ukázat štíhlou siluetu, jež v přiléhavém vršku vynikne. K tomu ale patří i ňadra ve správné výšce. Toho samozřejmě docílíte jen dobře padnoucí podprsenkou. A vzhledem k tomu, že bodýčka bývají hladká, je dobré zvolit i hladkou podprsenku s bezešvými košíčky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, tvarující body, 999 Kč. Glossy, stahovací body, 1 599 Kč, prodává AstratexFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Zleva: obojí Lisca, body s výstuží, 1 749 Kč; body s krajkou, 2 299 KčFoto: Archiv firmy

Načítám