Hlavní obsah

Dokonalý šmrnc díky šedinám: Sluší Andie MacDowell, Jane Fonda i Olze Menzelové

Foto: Gisela Schober / Contributor / Getty Images

Foto: Gisela Schober / Contributor / Getty Images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zešediví muži, většinou se řekne, že zrají jako víno a šediny jim dodávají charisma. Když však nosí šedé vlasy ženy, často slýcháme, že zestárly. Ale řekly byste to také o těchto slavných dámách, které se za své popelavé kadeře rozhodně nestydí? Podle nás vypadají velmi šmrncovně.

Článek

Šediny jsou spojované se stárnutím a ženy je zakrývají barvou - mají pocit, že jim přidávají roky. Najdou se ale dámy, které jsou na své stříbřité vlasy hrdé a umí je nosit s grácií a nonšalancí sobě vlastní. Patří k nim i spousta zahraničních a českých celebrit, například Jane Fonda, Diane Keaton, Maye Musk, Jamie Lee Curtis, Helen Mirren, Andie MacDowell, Glenn Close, Olga Menzelová, Tereza Hofová nebo Irena Obermannová. Víme, jak to dělají, některé vám ukážeme a poradíme, jak na to.

Péče je stále důležitá

Šedé či stříbřité vlasy mohou vypadat skvěle jen v případě, že je upravujete a věnujete jim péči. To znamená, že je musíte pravidelně zastřihovat, používat na ně speciální přípravky, případně jim pomoci v salonu tónováním. Používá se u nich nejčastěji technika zvaná balayage nebo se doporučuje aplikovat stříbřitý odstín s nádechem do blond. Je však jisté, že šedé kadeře mohou vypadat přitažlivě zvláště v kombinaci s vhodným make-upem, šperky i outfitem.

Nepodceňte výběr outfitu

Nejvíce šediny vyniknou s černou, bílou, stříbrnou, ale také je podtrhnete rubínovou, safírově modrou či purpurovou barvou. Ladit budou samozřejmě i s šedými odstíny, ale ty je pak potřeba oživit alespoň výraznými a veselejšími doplňky. Naopak šedinám nesvědčí outfity v zemitých tónech, ve kterých byste mohly působit trochu unyle. Pozor tedy na to, jaké zvolíte oblečení, především to blízko obličeje.

Uberte na make-upu

Co se týče make-upu, je dobré ho přizpůsobit nejen šedinám, ale i vašemu typu pleti. Obecně ale platí, že s šedinami je dobré ubrat na zvýraznění obočí, aby oproti světlejším vlasům z tváře tolik nekřičelo, a zvolit spíše jemnější líčení, které podtrhne i jemnost účesu. Přirozeného vzhledu dosáhnete i světlejší tvářenkou spíše ve studenějších tónech.

Jestli však chcete někde přidat, pak je tou správnou volbou výrazná rtěnka. Té se bát určitě nemusíte. Zvláště na společenských akcích, kde šediny dokonale vyladí i kouřové stíny. Inspirujte se u slavných dam, které ukazují celému světu, že za bílé vlasy se nikdo nemusí stydět a mohou být skvostnou devízou.

Jane Fonda

Své šediny přijala před dvěma lety ve svých třiaosmdesáti letech a od té doby patří k celebritám, které na ně nedají dopustit a hrdě se jimi pyšní. V různých rozhovorech ale přiznala, že to pro ni nebyla jednoduchá cesta, stejně jako s plastikami, kterých pár podstoupila. Jane Fonda dospěla do věku, kdy už do sebe nechce nechat řezat. Je vděčná za to, že několikrát překonala rakovinu a může si užívat života, který vede stále velmi aktivně.

Foto: Dimitrios Kambouris / Staff / Getty Images

Jane Fonda se pro šediny rozhodla teprve před dvěma roky.Foto: Dimitrios Kambouris / Staff / Getty Images

Maye Musk

Matka podnikatele a miliardáře Elona Muska je známou modelkou a dietoložkou. Má kanadské, jihoafrické a americké občanství a se svými přednáškami o správné výživě jezdí po celém světě. Modeling dělá přes padesát let, i teď ve svých pětasedmdesáti letech, a v roce 2022 byla dosud nejstarší modelkou plavek časopisu Sports Illustrated, objevila se na obálce výročního čísla. Už delší dobu se pyšní krátce střiženými šedými vlasy, jež krásně korespondují s její štíhlou postavou. Zakládá si na decentním líčení, kterému často dominují tělové a světle růžové rtěnky, na jejichž sytosti přidává jen občas. Zato šik účes doplňuje často výraznými náušnicemi.

Foto: Stephane Cardinale - Corbis / Contributor / Getty Images

Krátkým účesům sluší výrazné náušnice, které má ráda i Maye Musk.Foto: Stephane Cardinale - Corbis / Contributor / Getty Images

Helen Mirren

Britská oscarová herečka a režisérka Helen Mirren je dalším zářným příkladem toho, jak se dá stárnout s grácií. Nestydí se za vrásky ani šedé vlasy, kterým občas dodá barevný nádech v růžovém či fialovém tónu, jenž dotváří její celkový look na červeném koberci. Naposledy například na filmovém festivalu v Cannes. Ne nadarmo je v módním světě považována za ikonu, která má vytříbený styl. Navíc sedmasedmdesátiletá herečka své účesy mění velmi často, v současné době disponuje dlouhými stříbrnými vlasy s nádechem do blond, které s oblibou doplňuje ozdobnými výraznými čelenkami.

Foto: Daniele Venturelli / Contributor / Getty Images

Že byste na stáří měla spíš nosit krátké vlasy? Nesmysl. I dlouhé šediny podle Helen Mirren mohou vypadat skvěle.Foto: Daniele Venturelli / Contributor / Getty Images

Andie MacDowell

Její dlouhé tmavěhnědé, kudrnaté vlasy, jež byly pro ni vždy typické, si pamatujeme z filmů Příběh Tarzana, Pána opic, Pistolnice, Zelená karta nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb (tam je měla střižené na mikádo). Nyní však pětašedesátiletá americká herečka z Jižní Karolíny, která začínala kdysi jako modelka, vsadila na šedé vlny, které jí nesmírně svědčí. K jejich přiznání a vyniknutí na festivalu v Cannes v roce 2021 prý přispěl i dlouhý lockdown. Svou proměnou ohromila fanoušky a sklidila velký úspěch.

Foto: Gisela Schober / Contributor / Getty Images

Kudrny pro Andie MacDowell byly typické odjakživa. Proměnila se jen jejich barva.Foto: Gisela Schober / Contributor / Getty Images

Tereza Hofová

I Česko má svou Andie MacDowell, kterou je třiačtyřicetiletá divadelní a filmová herečka Tereza Hofová se svými šedými kudrnami. Budete ji možná znát z televizního cyklu České století, kde ztvárnila Olgu Havlovou, nebo z krimi seriálu Dáma a Král, v němž hraje s Matějem Hádkem. Tam ovšem měla vlasy zkrácené, ztmavené a před každou klapkou musela podstupovat jejich žehlení. Její přirozeností jsou rozlítané kadeře, které tak trochu vypadají, že si žijí vlastním životem.

Foto: Profimedia.cz

Tereza Hofová má šedivé vlasy od svých 38 let.Foto: Profimedia.cz

Olga Menzelová

K šedým tónům sáhla v poslední době i Olga Menzelová, kterou jsme dříve vídali po boku oscarového režiséra Jiřího Menzela v blonďaté hřívě. Nyní však se svou kadeřnicí Petrou Vavruškovou zapracovaly na podpoře přibývajících šedin, které se jí v pětačtyřiceti letech už značně objevují. Svým sledujícím na Instagramu však vzkazuje, že bez pravidelné péče, tónování a hydratace by to rozhodně nešlo a vlasy by nepůsobily tak hezky. Kromě vlasů pracuje denně i na své postavě. Chodí na rychlé procházky a trénuje sprinty do kopce pro hezký zadek.

Foto: Archiv Olgy Menzelové

Šediny jí neskutečně sluší.Foto: Archiv Olgy Menzelové

Načítám