Hlavní obsah

Ze zdravotních bot módní hit: Ikonické Birkenstocky se nosí už několik dekád a stále jsou in

Foto: Kim Komenich / Getty Images

Foto: Kim Komenich / Getty Images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky přičinění německých obuvníků se dnes boty nemusí dělit na ty pohodlné a stylové. Birkenstocky způsobily revoluci ve zdravém obouvání, zároveň se jim ale podařilo prodat svůj design. Nejpopulárnějšímu modelu Arizona je přitom rovných padesát let a dodnes se k němu vrací spousta módních nadšenců.

Článek

Mohou být zdravotní boty zároveň módní? Zdá se, že na tuto otázku našla odpověď značka Birkenstock, která stojí za nejpopulárnějšími sandály všech dob. Kde se tyhle boty vzaly, proč jsou tak populární a jaké modely se těší největší oblibě?

Něco málo z historie

Historie německé značky se datuje už od roku 1774 a začíná u ševce Johanna Adama Birkenstocka. S konceptem tvarované stélky přišel jeho vnuk Konrad Birkenstock, který si uvědomil, že tehdejší rovné boty nepodporují tvar chodidla. V roce 1896 začal stélku tvarovat a v následujících letech pořádal odborné přednášky, aby se jeho poselství šířilo dál. Zdravému obouvání se věnoval i jeho syn Carl, který své znalosti sepsal do knihy Podiatrie – Systém Carla Birkenstocka. V té popisoval svou teorii o přirozené chůzi a velký zájem byl i o jeho vzdělávací kurzy. Zatímco jeho předchůdci vyráběli samotné stélky, Carlův syn Karl byl prvním, který přišel s hotovou obuví. V roce 1964 vyrobil první Birkenstocky a byly to sandály Madrid, které jsou v nabídce značky dodnes.

Jak se dostaly za hranice Německa?

O dva roky později jejich kouzlo objevila Margot Fraser, původem německá švadlena, která bydlela v Kalifornii. Když si udělala výlet do německých lázní, bylo jí doporučeno, aby místo těsných bot začala nosit Birkenstocky. Když vyzkoušela, jak pohodlné jsou, rozhodla se, že je přiveze do Spojených států, kde je následně nosili převážně hippies. V roce 1973 pak přišel druhý model, Arizona, který rychle získal na popularitě, o čtyři roky později následovaly nazouváky Boston. V osmdesátých letech se staly Birkenstocky hitem a začaly se prodávat v nejrůznějších stylových a barevných provedeních. V devadesátkách je objevila mladší generace, a když je začaly nosit i hvězdy jako Kate Moss, ze zdravotních bot byl super trend.

Foto: Profimedia.cz

Margot Fraser byla ženou, která vyvezla Birkenstocky do světa. Byla zakladatelkou, generální ředitelkou a většinovou akcionářkou multimilionové firmy Birkenstock USA.Foto: Profimedia.cz

Boty vyšperkoval Manolo i Dior

Hype boty zažívaly i kolem roku 2010. Jejich popularitě tehdy napomohl fakt, že značka začala přicházet s různými návrhářskými spolupracemi. Birkenstocky proměnila značka Dior, Valentino, Proenza Schouler, Jil Sander nebo známý obuvník Manolo Blahnik. Než se ale po nich začnete shánět, musíme podotknout, že jejich ceny nejsou „birkenstockovské“. Arizony Valentino stojí přes 12 000 korun, verze Dior dokonce přes 26 000 korun. Sametové páry od Manola z loňské kolekce se pohybovaly podle modelu od 15 000 do 18 000 korun.

Které modely jsou nejpopulárnější?

Birkenstocky najdete v různých stylových provedeních, barvách, ale i materiálech. Nejžádanější, ale také nejdražší je kůže, případně ta lakovaná, klasikou je ale i nubuk nebo levnější syntetická kůže. Před pár lety přišlyrovněž „gumové“ modely EVA (pod touto zkratkou se skrývá jejich materiál - ethylenvinylacetát), které jsou nejlevnější a nejlehčí, hodí se ale převážně na letní dovolenou nebo přímo k vodě. Populární modely najdete také v úpravě Big Buckle s výraznější kovovou sponou. Birkenstocky nabízejí dvě šířky bot – pokud máte nohy běžně široké až užší, vyberte si variantu narrow, regular sedí širším nohám.

  • Arizona - nejprodávanější model značky se skládá ze dvou širších nastavitelných pásků a na trhu je od roku 1973. Pokud neholdujete nazouvacím botám, můžete vyzkoušet verzi Milano, která má za patou ještě pásek.
  • Madrid - nejstarší model značky je v prodeji od roku 1964 a poznáte ho podle jediného širšího pásku.
  • Boston - model z roku 1977, který svým designem připomíná dřeváky, platí za jeden z nejžádanějších modelů současnosti. Existuje i varianta s páskem kolem paty, kterou najdete pod názvem Tokyo.
  • Gizeh - model ve stylu žabek pochází z roku 1983.
  • Kyoto - pantofle s překříženými pásky odkazují na japonské město a vycházejí z místní estetiky. Jsou minimalistické, cool a skvěle vypadají i na pánech. Vycházejí z původního model Zürich.

K čemu je můžete obout?

Birkenstocky si vybudovaly pověst bot, které se dají nosit téměř ke všemu (vynecháme-li variantu EVA). Působí ležérně, a nejsnadněji se vám tak budou kombinovat s kalhotami, šortkami a samozřejmě také džínami všech možných střihů. Mohutnější modely vypadají velmi dobře v kontrastu s kostýmem a je vedlejší, jestli jeho spodní polovinu tvoří kalhoty, šortky nebo třeba sukně. Bát se ale nemusíte ani spojení se sukní a šaty. Tady nejlépe fungují objemnější sukně, oversized šaty a také obecně kousky z lehkých, vzdušných materiálů. Inspirovat se můžete módními ukázkami, které najdete ve fotogalerii.

Načítám