Hlavní obsah

Tajemství krásných vlasů? Správné používání kondicionéru!

Foto: supersizer, Shutterstock.com

Foto: supersizer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sláva všem kondicionérům! Ty jsou totiž rozhodující ve vlasové péči. Ušetří spoustu času při rozčesávání a zajistí krásné a zdravé vlasy. Ale musíte je správně používat. Jakým chybám se vyhnout, aby kondicionér fungoval, jak má? Zeptaly jsme se zkušených kadeřníků.

Článek

Šampon, maska a kondicionér je svatá trojice, mluvíme-li o kvalitní péči o vlasy. A v tomto článku se zaměříme na kondicionér. Jakých chyb se můžete dopouštět při jeho výběru i používání? Od koho jiného čerpat než od zkušených kadeřníků – poradili nám Libor Smrž a Jakub Čejchan.

Jak používat kondicionér, aby fungoval

Pokud máte vlasy suché nebo poničené, kondicionér (občas se mu říká i balzám) asi používáte běžně. Ale majitelky zdravé či kratší kštice mívají někdy pocit, že ho nepotřebují. To je ale chyba!

Díky němu si totiž můžete zajistit lesklejší, hladší a zdravější vlasový porost. Šampon vlasy otevírá a čistí a složení kondicionéru pak dokáže jejich povrch uzavřít a vrátit jim hladkost. Tím pádem nevysychají a necuchají se. Máte pocit, že váš kondicionér nefunguje? Možná děláte tyto chyby:

1. Vybraly jste špatný typ

„Kondicionér se hodí pro všechny typy vlasů. Jenom je potřeba si uvědomit, zda potřebují zpevnit, nebo hydratovat. Někdy je nutné vyzkoušet víc značek, než najdete pro sebe ten pravý,“ radí kadeřník Jakub Čejchan z pražského Red Salonu.

Jak se v tom zorientovat? „Protein a hydratace jsou dvě základní složky, které vlas potřebuje. Protein ho zpevňuje a dělá ho lehčí a pevnější. Hydratace vlas změkčuje, dělá ho pružnější, ale zároveň i těžší. Doporučuji mít kondicionéry dva – jeden hydratační a jeden proteinový. A střídat je,“ říká kadeřník.

  • Jak poznáte, zda potřebujete protein, nebo hydrataci? Udělejte si test podle kadeřnice Terezy Vlasákové. Dělá se na mokrých vlasech umytých šamponem. Mezi prsty vezměte tenoulinký pramínek, stačí čtyři pět vlasů. Omotejte si je okolo prstů jako zubní nit a natáhněte. Když vlas hned praskne, tak mu chybí hydratace. Když se natáhne o třetinu a pak se vrátí zpět a jako by zkrabatí, tak mu chybí protein. Zdravý vlas se natáhne o třetinu a zase se vrátí beze změny.

2. Je pro vaše vlasy příliš hutný

Kondicionéry mají různou intenzitu. Pokud máte kštici suchou a nepoddajnou, potřebujete silnější péči než majitelky zdravých, klouzavých či jemných vlasů. „Proto se kondicionér vybírá podle typu vlasů, aby jim dostatečně vyhovoval v síle a nebyl buď slabý, kdy se pak stane, že vlasy nerozčešete, nebo naopak zplihnou, protože je příliš silný,“ vysvětluje kadeřník Libor Smrž.

3. Dáváte ho až k hlavě

Ke kořínkům kondicionér nepatří. „Vlas se dokáže zregenerovat ve své nejpevnější části sám, a to je asi pět centimetrů od hlavy. Kdybyste kondicionér nanášely i tam, vlas začne vrstvit hydrataci a výsledkem jsou zplihlé a mastné vlasy bez objemu,“ říká Libor Smrž. Pokud se vám tedy hlava víc mastí, aplikujte ho od úrovně uší do konečků. A jestli máte hodně krátký účes, zaměřte se opravdu jen na konečky.

4. Nepročesáváte ho

Jak zajistit, aby kondicionér působil rovnoměrně? Do sprchy si s sebou vezměte kartáč na rozčesávání mokrých vlasů, který má ohebné štětiny, a produkt jím hezky rozetřete. Vlasový porost pak bude krásně uhlazený a ne „chlupatý“.

5. Špatně ho vymýváte

„Nejčastější chyba je nedostatečné vymytí. Vlasy jsou pak mastné a člověk má pocit, že kondicionér nepotřebuje,“ říká Jakub Čejchan. Přípravek tedy pečlivě vymývejte větším proudem ne úplně horké vody.

6. Necháváte ho působit zbytečně dlouho

Oproti masce na vlasy nepotřebuje kondicionér tolik času, aby vykonal „kouzla“, která umí. „Má mít kyselé pH a už ve chvíli, kdy ho nanesete, utáhne vlas, aby se netřepil a šel hezky rozčesat. Nemusíte ho tudíž nechávat působit nijak zvlášť dlouho,“ radí Libor Smrž. Naneste kondicionér do délek, pročešte a rovnou řádně opláchněte.

Načítám