Hlavní obsah

Úspěšná kadeřnice Tereza Vlasáková: Vlasy jsou spotřební zboží, ale díkybohu rostou zadarmo!

Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Reklama

Aktualizováno

Péče o vlasy, to je tak trochu alchymie. Jak se o ně starat, aby vám dělaly radost a ne starost? Po přečtení rozhovoru s kadeřnicí Terezou Vlasákovou budete mít jasno.

Článek

Tereza Vlasáková si vyzkoušela být modelkou, servírkou, back office asistentkou v mediální firmě nebo asistentkou finanční ředitelky. Záhy zjistila, že korporátní prostředí pro ni není a že jejím skrytým talentem a vášní jsou vlasy.

A tak nyní – ve svých osmadvaceti letech – vede vlastní kadeřnický salon Tenpocit i stejnojmenný e-shop. Založila také vlasovou akademii pro profesionály i laiky, kteří se chtějí naučit o své kštici trochu víc. A k tomu všemu se snaží dělat osvětu prostřednictvím svého instagramového účtu. Povídaly jsme si, jak jinak, o vlasech – dlouhých, blonďatých i spálených…

Co bychom svým vlasům nikdy neměly provádět?

Nikdy, nikdy bych nežehlila vlasy zamokra! (smích) To je tedy extrém, ale velmi důležité je nechodit spát s mokrou hlavou – to je asi nejčastější prohřešek. Vlhká vlasová pokožka se během spánku zapařuje a vzniká tak prostředí vhodné pro rozmnožení různých mikroorganismů, jako jsou kvasinky, houby nebo plísně. Zaděláváte si tím na kožní problémy, které se nemusí projevovat jen na hlavě, ale různě po těle. Zaprvé, kůže nezapomíná a pamatuje si všechno, a zadruhé, je to jeden orgán. Takže to, co děláte vlasové pokožce, se může projevit i jinde na těle. Neříkám, že si musíte nutně vlasy vyfoukat úplně dosucha, ale vždy alespoň prosušit vlasy u kořínků.

Tím se dostáváme k další otázce a ta se týká svědění hlavy. Je to časté trápení. Co se s tím dá dělat?

To už je tak trochu lékařská diagnostika. V salonu to řešíme pořád. Dřív byly problémy s vlasovou pokožkou ojedinělé. Existovaly, ale byl to třeba jeden z 20 klientů, dnes je to každý druhý. Je to velmi individuální a abych mohla odhalit příčinu, doptávám se klientek na spoustu skutečností. Někdy je to vina nevhodného šamponu, špatného mytí nebo horších hygienických návyků, jindy to může být problém spojený s nějakým onemocněním či oslabením těla.

Ale chápu, že všichni chtějí instantní pomoc. Kdybych měla vyzdvihnout nejdůležitější věc, která platí pro všechny, tak je to správné mytí, což spousta lidí podceňuje. Je potřeba správně vymýt jak šampon, tak i kondicionér a také nedávat šamponu zbytečně moc. Také nezůstávejte po umytí vlasů v turbanu ani 10 minut a vlasovou pokožku hned prosušte! A nezapomínejte na pitný režim, i to se může na vlasové pokožce odrazit.

Kůže nezapomíná a pamatuje si všechno – je to jeden orgán. Takže to, co děláme vlasové pokožce, se může projevit i jinde na těle…

Říkáte, že dřív byly problémy s vlasovou pokožkou ojedinělé. Jak si vysvětlujete současnou situaci?

Po pandemii a potom, co začala válka a s tím spojená ekonomická krize, jsou lidé ve stresu a ten je na těle vidět. Lidé také kromě svědění hodně trpí na lupy a vypadávání vlasů. Vnímám to tak, že je to psychosomatické. Kůže říká, že je něco v nepořádku. Proto se v našem studiu zaměřujeme víc i na trichologii, což je obor, který se zabývá vlasovou pokožkou a vlasem. Je potřeba se věnovat i zdraví pokožky, nejen estetice vlasů. Já to říkám vždycky a všude - bez zdravé pokožky vám zdravý vlas nevyroste.

Další problém, který trápí hodně žen, jsou roztřepené konečky. Dá se jim nějak předcházet, nebo je řešení prostě vlasy zastřihávat?

Možná si to neuvědomujete, ale vlasy jsou „spotřební zboží“ – a díkybohu rostou zadarmo. Běžným „používáním“ se ničí a je to normální. A tohle poškození pak můžeme zmírňovat a co nejvíc oddalovat péčí. Ale vlasy nám mají dělat primárně radost a doplňovat náš vzhled. Já osobně se k těm svým chovám jako ke spotřebnímu zboží - zesvětluju je, kulmuju, žehlím – a to všechno je oslabuje. A tak vím, že musím investovat do kvalitní péče, používat pravidelně masku na vlasy a jednou za pár měsíců si je nechat ostříhat. Protože se prostě roztřepí životem.

Pokud si vlasy chcete pěstit primárně do délky, i tak je třeba je pravidelně zastřihávat. V průměru vyrostou o jeden centimetr za měsíc, takže když je jednou za tři měsíce zastřihnu o centimetr, pořád jsem dva centimetry v plusu. U rovných a vlnitých vlasů je nejlepší prevence vyfoukat konečky pomocí kvalitního kartáče a fénu. U kudrnatých lze roztřepení a lámání předcházet kvalitní kosmetikou a pečujícím stylingem – ty tyto poréznější vlasy zvládnou vyživit a zpevnit.

Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Tereza Vlasáková ráda barví vlasy i netradičními odstíny. Troufly byste si?Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Jak správně vlasy vyfoukat?

Soustředím se na návod pro rovné a vlnité vlasy, u kudrnatých by to bylo o něčem jiném. Pro všechny je ale must-have přípravek s termální ochranou, ať už je to krém, nebo nějaké olejové sérum. Záleží, co vám vyhovuje. Vlasy začněte sušit fénem bez hubice na nejvyšší rychlost a střední teplotu. Když jsou suché tak na 80 procent, nasaďte hubici, rozdělte vlasy na tři sekce a foukejte je od nejspodnější vrstvy přes kulatý kartáč s kančími štětinami.

Berte si tak asi dvoucentimetrové prameny a foukejte je směrem od kořínků po konečky. Je přitom důležité hubici fénu držet k pramenu v úhlu 45 stupňů. Vlas má na sobě šupinky jako šiška, a když je mokrý, tak jsou šupinky otevřené. A právě fénem se je snažíte uzavřít a vlas zahladit. Proto ať vás ani nenapadne fénem foukat na vlasy kolmo, nebo dokonce proti růstu!

Mohou být vlasy odbarvené do blond v dobré kondici?

Zesvětlený vlas je už nějakým způsobem poškozený, tak to je. Proto je potřeba o blond vlasy extrémně pečovat. Já říkám, že to je takový mercedes mezi barvami. Kdo chce jít na blond, musí si uvědomit, že to bude náročné na údržbu, a třeba žena, která si dává jen hnědý přeliv, takové věci vůbec řešit nemusí. Bohužel spousta kadeřníků klientky vůbec nevaruje. Můžete odcházet ze salonu s krásnou blond, ale když nebudete mít správnou domácí péči, tak vám za dva tři měsíce začnou vlasy na některých místech ulítávat. Je potřeba aplikovat častěji masku, vlasy fénovat, docházet ke kadeřníkovi na přelivy a jednou za čas si dopřát hloubkovou regeneraci v salonu.

A dá se v takhle opečovávaných blond vlasech dlouhodobě udržet studený nádech?

Ne. Vlas obsahuje protein a ten má žlutou barvu. Když vlas zesvětlujeme, tak z něj odstraňujeme protein. Kdybychom se bavili o přírodních černých vlasech, které chceme dostat do nejsvětlejší blond, tak při zesvětlování jdeme od odstínů červené přes oranžovou a žlutou až po světle žlutou. A když nechceme, aby tam žlutá nebo zlatá zůstala, musíme vlas neutralizovat přelivem. Jenže ten se dřív nebo později vymyje. Jediná možnost je pak doma používat profesionální tónovací produkty, jako jsou fialové šampony, kondicionéry nebo tónovací masky, a docházet pravidelně na přeliv ke kadeřníkovi.

Nicméně žlutá ve vlasu je dobrá! Když tam není, není to už vlas, protože neobsahuje žádný protein, je to už jen skořápka, která jde natahovat jako žvýkačka. Takže vždycky říkám, že žlutá je výhra, je to ta cílová rovinka, kam se můžeme během zesvětlování dostat, aby vlas nebyl spálený ani zničený.

Existuje nějaké řešení, když jsou vlasy od blond spálené? Lze je ještě zachránit?

Když jsou úplně spálené, tak je bohužel jedinou cestou je ostříhat. Tohle je taková moje kadeřnická noční můra. Zrovna nedávno jsme měli klientku z jiného salonu, kde byla na zesvětlení dva týdny předtím, a kadeřnice jí vlasy totálně odpálila, protože přetáhla zesvětlení několik centimetrů přes už odbarvené vlasy, a tak po celé hlavě vznikl úplně bílý pruh. Ty vlasy tam sice ještě pořád byly, ale já jsem věděla, že během několika měsíců se v místě poškození rozpadnou, a moje role byla na to klientku připravit. Rozhodně jsme jí nemohli vlasy v tuhle chvíli dál zesvětlovat, přestože to chtěla.

Když se do takové situace dostanete, tak mimo používání kvalitní regenerace se dají vlasy buď zkrátit, sestříhat, nebo naopak zahustit a přečkat tím tu nejméně příjemnou dobu dorůstání. Je to nepříjemné, ale je dobré si uvědomit, že jsou to naštěstí „jenom“ vlasy a dorostou.

Mimochodem, jak poznám, že jsou vlasy spálené?

Na omak jsou jak suchý zip. Nicméně spousta lidí si myslí, že má upálené vlasy, ale jsou třeba jenom dehydrované, protože nevědí, jak o ně správně pečovat.

Jak tedy vybrat správnou péči, podle čeho se mohu řídit?

Spousta lidí si kupuje šampony na poškozené vlasy, které jsou určené na doplnění proteinu, ale ve skutečnosti mají vlasy suché a potřebují hydrataci. To je teď moje velké téma – protein versus hydratace… Důležité je vědět, co vlasy potřebují. Zjistíte to díky testu elasticity. A také si můžete šampon vybírat podle stavu vlasové pokožky a kondicionér s maskou podle délek. Nejlépe prostě uděláte, když si necháte poradit od svého kadeřníka.

  • TEST ELASTICITY: Jak poznáte, zda jsou vaše vlasy poškozené, nebo dehydratované? Udělejte si test podle Terezy Vlasákové. Dělá se na mokrých vlasech umytých šamponem. Mezi prsty vezměte tenoulinký pramínek, stačí čtyři pět vlasů. Omotejte si je okolo prstů jako zubní nit a natáhněte. Když vlas hned praskne, tak mu chybí hydratace. Když se natáhne o třetinu a pak se vrátí zpět a jako by zkrabatí, tak mu chybí protein. Zdravý vlas se natáhne o třetinu a zase se vrátí beze změny.
Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Takhle to vypadá v Terezině salonu se sympatickým názvem Tenpocit.Foto: Archiv Terezy Vlasákové

Prozradíte nám, jaké barvy vlasů právě letí?

Hodně se vrací vínová, mahagonová, což mě dost překvapuje. Celkově se teď víc ztmavuje, než zesvětluje. Předtím všichni nosili balayage a teď jsou okolo mě samé brunetky – včetně mě.

A trendy střih?

Vnímám ohromný návrat ofin, takových těch záclonkových, a střih mullet. Ten se tedy vrací už tak pět let a snaží se dostat do mainstreamu, ale myslím, že se mu to nikdy nepovede.

Jakou jedinou vlasovou radu bychom si měly zapamatovat?

Nepodceňujte péči o vlasy! Je to první věc, které si všímáte – ať jste kadeřník, nebo ne. A myslím si, že kvalitní, pěkně upravené vlasy udělají daleko větší parádu než drahá kabelka.

Reklama

Načítám