Hlavní obsah

Jak na mastné vlasy: Trik s fénem, speciální peeling i kondicionér jen někam

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Reklama

Bojujete s mastnými vlasy? Ano, mastící se pokožka hlavy může pěkně otrávit život. Jak se o tento typ vlasů nejlépe starat, když už je toho maštění trochu moc? Toto se nám osvědčilo v redakci.

Článek

Mastné vlasy se můžou zdát jako „černý Petr“, ale ve skutečnosti si majitelky tohoto typu kštice nemůžou stěžovat na lámavé konce, křehkou strukturu nebo suchou a olupující se pokožku hlavy. Svým způsobem je to tedy výhra. Ale…

Maz, který produkuje pokožka hlavy, bývá otravný, ale bez něj by to nešlo. Vyživuje totiž kořínky i vlas samotný. Není tedy úplně vhodné snažit se ho z vlasů dostat za každou cenu a příliš často. Pokožka může reagovat jeho zvýšenou tvorbou. Tu může mít ale na svědomí také hormonální nerovnováha, špatná strava, stres nebo nevhodná kosmetika. Je to ale také prostě typem kůže, máte-li mastný typ pleti, budou se vám pravděpodobně častěji mastit i vlasy. Jak se vymanit ze začarovaného kruhu neustálého mytí a užívat si pocit čerstvých a objemných kadeří?

Ten správný šampon

Hlava se může víc mastit kvůli špatně zvolenému šamponu. Nebo ho nedostatečně vymyjete z vlasů, což zapříčiní, že jsou brzy špinavé – na oplachování si dávejte extra záležet. Na vaši hlavu nepatří šampon z kolonky regenerace vlasů, na suché vlasy nebo i barvené. Takový produkt může být zkrátka příliš výživný. Potřebujete spíš něco, co kořínky vlasů opravdu vyčistí, ale tak akorát.

Zkuste ve složení šamponů sílu bylin, konkrétně třeba levandule, šalvěje, břízy nebo kopřivy, která pomáhá regulovat tvorbu mazu. Existují také takzvané micelární a čisticí šampony, které jsou určené pro typ mastných vlasů. Skvělé jsou k tomu i šampuky (tuhé šampony), po kterých máte opravdu pocit čistých vlasů.

Pokud myjete vlasy každý den, protože večer už to podle vás potřebují, zkuste je trochu vytrénovat. Zkuste je mýt obden a postupně interval prodlužovat. Mezidobí překleňte díky občasnému použití suchého šamponu nebo chytrému účesu – ulízanému drdolu nebo culíku, které jsou navíc trendy!

Foto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Šampon i kondicionér je potřeba především dobře vypláchnoutFoto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Jednou týdně peeling

Pokud máte mastící se vlasy a nemáte problémy s citlivou pokožkou hlavy, vyzkoušejte do péče zařadit vlasové peelingy. Kromě toho, že pokožku hlavy čistí, ji i promasírují, což také napomáhá omezení maštění. Peeling se používá jako první krok při mytí vlasů. Některé přípravky se nanáší na suché, některé na mokré vlasy – ale vždy jen ke kořínkům. Promasírujte, nechte chvíli působit, pokud je to podle návodu nutné, a poté umyjte vodou a pokračujte se svým šamponem a kondicionérem.

Zásady péče o mastné vlasy

  • Po každém mytí vlasy ihned vyfoukejte. Pokud je necháte schnout jen tak, zapaří se a vašemu problému to ještě přidá.
  • Mezi jednotlivými mytími používejte suchý šampon, pokud to jinak nejde, ale zase to s ním nepřehánějte.
  • Vyhněte se používání objemových pěn, které by mohly vlasy zatížit u hlavy.
  • Stejně tak masky a kondicionéry nanášejte pouze do délek, které potřebují výživu.
  • A poslední poučka? Snažte se vlasy během dne příliš neprohrabovat – maz si pak roznášíte dál a dál.

Naše zkušenost

Naše kolegyně, redaktorka Renata, má vlasy barvené a u hlavy se jí více mastí. Nadšeně tedy vyzkoušela duo přírodní šampon a peeling, které mělo její problém s mastnější pokožkou hlavy zmírnit.

„Zkoušela jsem přírodní šampon s kopřivou, panthenolem a pšeničným proteinem. Má velmi nevtíravou vůni a stačí ho málo, aby vytvořil velmi jemnou až krémovou pěnu, která je příjemná. Díky tomu, jak se lehce zapracuje do vlasů, máte pocit, že je důkladně zbavíte nečistot. Z vlasů se šampon snadno vymývá, což považuji za velké plus,“ říká Renata.

Foto: Archiv firem

Zleva: vlasový šampon Natava kopřiva, 149 Kč (250 ml), prodává Union Cosmetics; okysličující vlasový peeling na pokožku hlavy Yves Rocher, 49 Kč (150 g)Foto: Archiv firem

Překvapením roku je pro ni vlasový peeling: „Přiznám se, že jsem vůbec netušila, že něco takového existuje. A rozhodně za rozšíření obzorů děkuji!“ říká Renata. „Jde o jemný krém, v němž jsou hrubé krystalky. Jelikož znám jen pleťové peelingy, trochu mne vyplašila jejich velikost, ale na pokožce hlavy jsou v pohodě. Jen je třeba nanášet peeling po malých částech a vtírat do pěšinek a jen ke kořínkům navlhčených vlasů. Přípravek nejen krásně voní, ale pojem čistá hlava dostane konečně konkrétní pocit,“ popisuje svoje testování.

„Trochu jsem se bála o nějaký brutální vliv na barvu vlasů, ale nic výjimečného se jí nestalo – pokožka hlavy byla ovšem ošetřena skvěle. Rozhodně myslím, že díky tomu můžete mýt hlavu méně často a vlasy jsou po použití přípravku také daleko lesklejší a právě od konečků načechrané,“ dodává na závěr.

Další produkty pro mastné vlasy

Foto: Archiv firem

Zleva: peeling pro pokožku hlavy Alcina, 440 Kč; vlasové tonikum pro problematickou pokožku hlavy Havlíkova apotéka, 327 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: tuhý šampon na mastné vlasy Yves Rocher, 219 Kč (60 g); kopřivový šampon Mýdlárna Koukol, 139 Kč (70 g), prodává České mýdloFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šampon pro mastící se vlasy Zenz Menthol, 890 Kč (250 ml), prodává Salon Online; jílová maska na pokožku hlavy pro detoxikaci Kérastase, 885 Kč (250 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: micelární šampon na mastné vlasy Nivea, 99 Kč (400 ml); šampon na mastné vlasy, Nobilis Tilia, 319 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:
Mastné vlasy

Načítám