Hlavní obsah

Moderní trvalá na vlasy: Pomůže vám k ledabylým vlnám, většímu objemu a vysuší mastné vlasy

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalá v roce 2023 nabízí víc možností, než by se zdálo, a v rámci současných trendů má opět svoje místo. Pokud jen nevěřícně kroutíte hlavou, pokračujte dál. V dnešní době se totiž tato vlasová procedura nerovná pouze vysušeným vlasům natočeným do těsných prstýnků. A poptává ji v kadeřnických salonech i čím dál víc mužů. Jaké jsou současné možnosti?

Článek

Pokud vaši mysl při pomyšlení na trvalou zaplaví osmdesátkové obrázky bohatých vlasů, rychle je zažeňte pryč. Trvalá totiž nutně neznamená krepaté kudrlinky. Ty totiž můžou být mnohem volnější, vytvořit větší objem a dojem ledabylých vln. Nebo vám může pomoct od nadměrného maštění vlasů. To zní zajímavě, že?

Trvalá v roce 2023

Moderní trvalá umí změnit strukturu vlasu a vnutit mu tvar, jaký požadujete. „Stará metoda otevírá kapalinou kutikuly vlasů a narušuje je. Prameny vlasů se natáčely na natáčky, aby získaly nový tvar,“ vysvětluje proces Jana Morávková ze salonu Robert Starý.

Nové technologie ale umí vlas natočit i bez toho, aby ho otevřely. Tím pádem ho tolik nenaruší, jak tomu bylo u klasické trvalé. „Nové trvalé jsou oproti těm starým také obohaceny o spousty vitaminů, a tak jsou více šetrné,“ dodává kadeřník Libor Smrž.

To ale neznamená, že se do trvalé můžete pustit na vlastní pěst. I tak jde o velký zásah a pro některé se vůbec nehodí: „Důležitým faktorem je kvalita vlasu a také jejich barva. Téměř nikdy nedělám trvalou na vlasy odbarvené, zesvětlené a melírované. Kvůli trvalé by pak mohly zůstat velmi narušené,“ varuje kadeřnice.

Ani trvalá není natrvalo

Trvalá působí jen tam, kde byla aplikována, to znamená, že navlněné vlasy pomalu odrůstají. Existují už i vymývací varianty, kdy vlny postupně ztrácí svůj tvar, ale stále v nich zůstává otisk chemického procesu.

„I vymývací trvalá ve vlasech zůstane, v žádném případě se nevymyje úplně, jak někteří tvrdí. Pouze povoluje a vlny nejsou po třech, čtyřech měsících tak pevné, jako hned po proceduře. A to je výhoda,“ říká kadeřnice. Díky tomu lze docílit volnějších vln, které vypadají, jako by byly vašim vlasům přirozené. V každém případě, pokud vás přestanou bavit, jedinou možností je nechat vlasy odrůst, protože délky pořád zůstávají více či méně vlnité.

  • Trápí vás nadměrné maštění vlasů? Možná by bylo řešením nechat si udělat trvalou, vlasy jsou po ní sušší. „Děláme také trvalou takzvaně pod foukanou, aby se vlasy nadzvedly a lépe držely. Nanáší se tedy jen ke kořínkům, nikoliv do délek,” říká Jana Morávková.

Plážové vlny i kudrlinky

Tuto proceduru je potřeba důkladně promyslet dopředu. Vlny můžou mít totiž různou podobu, je to vždy na domluvě s kadeřníkem. „Čím větší natáčka a širší pramen, tím volnější vlna bude,“ vysvětluje kadeřnice.

Trvalá se hodí i pro ty, kteří marně dohání objem nebo zkrátka touží mít vlnité vlasy. A protože usnadňuje styling, nejvíce ji ocení majitelky plihnoucích vlasů, které těžko drží tvar, a i když je vyfoukáte, během chvilky přestane účes držet. Vyhnout by se trvalé pokud možno měly dámy s odbarvenými či melírovanými vlasy. Také musíte počítat, že vlasy budou vyžadovat trochu víc péče v podobě hydratace a produktů, které jsou určené pro kudrnaté vlasy.

Vlasovou proměnou prošla třeba herečka Sandra Nováková, která se nedávno pochlubila novými vlasy.

Trvalá pro muže

V dnešní době není trvalá jenom pro ženy, což mimochodem nebyla ani v 80. letech, kdy ji miloval kdejaký rocker. „U mužů je v poslední době poptávka po kudrnatých vlasech až abnormální. Můžu říct, že za svoji kariéru jsem nikdy nedělal tolik pánských trvalých,“ říká k trendu Libor Smrž.

Foto: Rosdiana Ciaravolo - GettyImages.com

Že jsou kudrliny na pánech trendy, potvrzuje jeden z modelů na přehlídce značky Etro na sezonu 2023/2024Foto: Rosdiana Ciaravolo - GettyImages.com

Stejně jako u žen i u pánů může trvalá usnadnit styling, protože vlasy získají větší hustotu a rošťácký look. „Dnešní mladí nemají zažité stigma babiček s natáčkami v sušáku v kadeřnickém křesle. Jejich babičkám je většinou do 60 let a jsou to šmrncovní dámy, proto se kluci nestydí si dojít na trvalou,“ uzavírá téma Libor Smrž.

Načítám