Hlavní obsah

Krásné, nebo přehnané? Hitem v bytech jsou rezavé plochy!

Foto: J.A.P.

Imitace rzi se hodí do minimalistických prostor. Zde industriální vzhled podtrhla stěrka. Stavební pouzdro Aktive Standard je v ceně od 17 150 Kč a skryté zárubně Aktive koupíte od 11 805 KčFoto: J.A.P.

Reklama

Dekory technických materiálů dokážou skutečné divy. Červenohnědé zabarvení mědi a příměsi zlatých a stříbřitých odstínů vyniknou na povrchu nábytku, dveří i dalších ploch v interiéru. Podívejte se.

Článek

Plech, stejně jako kámen nebo beton jsou technické stavební prvky, které se díky svému zabarvení a struktuře v poslední době uplatňují jako designové prvky nejen v exteriéru. Rezavé plechy z nízkolegované ocele (Corten Steel) se používají na obklady stěn budov, na terasách i v bytech. Vyrábějí se z nich také bytové doplňky, krby, ohniště, dřevníky a podobně.

Kov a jeho imitace

Rezavá nebo bronzová barva je módní i v přenesené podobě, například jako imitace v HPL laminátu pro interiérové dveře, objevují se na tapetách, v barvách stěrek na stěny a podlahy, ve vinylových podlahách. Měděné, zlatavé a stříbřité odlesky najdete dokonce v kolekcích luxusních dřevěných podlahových krytin, stejně jako ve fóliované podobě nábytkových dvířek.

Foto: Krby Metax

Zahradní krb Aduro – gril je vyroben z 3 mm tlusté nízkolegované oceli, která se neustále vyvíjí a v průběhu doby regeneruje. Cena roštu je 2390 Kč, krb je za 8250 KčFoto: Krby Metax

Barvy slitin a hra světla

„S různou intenzitou světla se vzhled nábytku a dalších ploch s povrchem v lesklých rezavých a bronzových barvách mění a rozehrává v interiéru neobyčejnou hru stínů a barev,“ říká Martin Dusík ze společnosti Trachea, která vyrábí nábytková dvířka, a dodává: „Kromě nábytkových ploch tento dekor vynikne také na obkladových panelech kdekoli v interiéru.“

Foto: À la Maison

Stolní lampa Anna z kolekce dánské firmy Lene Bjerre vyrobená z kombinace mědi a hliníku. Výška 58 cm. Cena 4450 KčFoto: À la Maison

„Třeba na dveřích dekor technických materiálů vyzní opravdu skvěle. Velice atraktivním je rezavý plech, který ze dveří vytvoří jasnou dominantu interiéru,“ souhlasí s ním Ing. David Vítek ze společnosti Sapeli, a. s.

Foto: Měděné formy

Měděná forma na pečení je vhodná pro přípravu sladkých moučníků nebo jako dekorace na zeď. S pocínovaným vnitřkem. Cena 3183 KčFoto: Měděné formy

Foto: Vaše kuchyně

Ke špičkovému měděnému nádobí Mauviel si můžete pořídit i nádobu na led o průměru 30 cm. Cena okolo 5425 KčFoto: Vaše kuchyně

Design kovu může mít i sklo

Líbí se vám technické materiály, ale máte z jejich použití v kuchyni strach? Skvrny od vaření a měnící se teploty mohou na povrchu plechu vytvořit ledacos. Zkuste třeba Grafosklo.

Foto: Orsei

Tapeta Pure by Dieter Langer o rozměrech 10,05 x 0,75 m stojí 2916 KčFoto: Orsei

To je jednovrstvé nebo dvouvrstvé sklo vždy v kombinaci s bezpečnostní fólií, do kterého je zalaminována buď grafika, nebo i skutečné tenké plátky plechu, ale i například zlata, dýhy a dalších materiálů.

Foto: Trachea

Dvířka v povrchu měděný bronz z materiálu fólie zakoupíte v ceně od 2590 Kč/m^2 v tomto dekoruFoto: Trachea

„Sklo je dokonalým nosičem imitace prakticky čehokoli. Navíc motiv nebo i skutečnou přírodninu ochrání před vodou, teplem, mechanickým poškozením. Zrezlý kovový design Grafoskla bude skvěle kontrastovat zejména s kuchyňskou linkou v bílém dekoru,“ radí Petr Paksi z J.A.P.

Foto: Sapeli

Dveře Elegant v povrchu HPL rezavý plech jsou k pořízení za cenu od 5312 KčFoto: Sapeli

Foto: Maag-Czech

Série Smart s rezavými odstíny. Obklady, které osvěží každou koupelnu. Cena na vyžádáníFoto: Maag-Czech

Teplé odstíny pro pohodu a klid

Jestliže vás rezavý design oslovil, ale nemáte odvahu pořizovat si jej do bytu, zkuste využít pouze teplý odstín červenohnědé. Uplatní se na nábytku, na podlahách, ve výmalbě i na bytovém textilu a dobře doplňuje šedou a bílou barvu.

Foto: KPP

Dřevěná krytina Floor Diffusion, kolekce Golden&Silvery, dekor Dub Roma Brush, kartáčovaný a lakovaný povrch. 3vrstvá krytina s tloušťkou 15 mm, zámkový spoj pero-drážka. Cena 4102 Kč/m^2Foto: KPP

Foto: Orsei

Koberec Ronaldo o rozměrech 140 x 200 cm. Cena 21 729 KčFoto: Orsei

Foto: Quick-Step

Laminátová podlaha kolekce Arte. Dekor leštěný tmavý beton. Cena 1197 Kč/m^2Foto: Quick-Step

Foto: Dřevojas

Koupelnová skříňka na míru k pořízení v ceně 49 950 KčFoto: Dřevojas

Jestli vás zajímá využití kovu v bytě, přečtěte si Kov v interiéru: Pohrajte si s ním!. A pokud kov není váš oblíbený materiál, podívejte se na přírodniny: Milujete dřevo v interiéru? Koukněte se, kam všude se hodí!.

Použili jste doma větší plochy z kovu nebo jeho imitace? Prozraďte čtenářům, jak se vám s ním bydlí.

Reklama

Související témata:

Načítám