Hlavní obsah

Návštěva: Loftový byt, který hraje všemi barvami

Foto: merrygorando.com

Obývací pokoj zdobí fialové doplňkyFoto: merrygorando.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně žádný nudný a šedý interiér – tak znělo přání majitelů loftového bytu, s nímž se obrátili na designéry. A výsledek? Možná ani netušili, že tolik barev na světě existuje. Nyní je mají všechny doma, což jim dělá velkou radost. Co tomu řeknete vy?

Článek

Jsou-li majitelé a designéři stejně naladěni, může vzniknout krásný byt. Jako v tomto případě, kdy Radovan Mačák a Otto Fiřt ze studia Merrygorando dokonale vyslyšeli zadání majitelů dvoupodlažního bytu v pražských Dejvicích. Kuchyň zdobí zelený obklad, ložnici fialové doplňky a dětský pokoj lze nejlépe přirovnat k obchodu s pastelkami. Přesto je vše jednoduché, praktické, a hlavně – což je u výrazných barev, které se mohou snadno okoukat, důležité – snadno zaměnitelné.

Kuchyň, kterou změní jen deska

Loftový byt je rozdělený na obývací pokoj s kuchyní, které jsou v nižším patře, po schodech pak vyjdete do ložnice a dětského pokoje. Jako základ byla zvolena kombinace béžové, fialové a zelené barvy. Použité jsou však tak, aby se daly jednoduše nahradit. Majitelé dali za vybavení a zařízení více než milion korun, proto jim musí vydržet dlouhá léta.

Foto: merrygorando.com

Zelený obklad v kuchyni lze snadno vyměnit, linka pak může sloužit celá létaFoto: merrygorando.com

Příkladem variability je kuchyň, která byla vyrobena, podobně jako spousta dalšího nábytku zde, na míru. Jde o kombinaci MDF desky v provedení vysoký lesk spolu s barevným sklem. To má zelenou barvu a je umístěné na stěně za pracovní deskou. Pokud se majitelům okouká, není problém ho vyměnit a celá kuchyň v neutrální bílé může sloužit dál.

Foto: merrygorando.com

Protažením pracovní desky vznikl malý bar s výhledem venFoto: merrygorando.com

„Kuchyň příjemně osvěžuje nejen sklo, ale i barová židle stejné barvy, postavená u malého stolku, který vznikl protažením pracovní desky,“ popisuje designér Radovan Mačák a zároveň upozorňuje na další zajímavé prvky v tomto prostoru: „Ke zvýraznění výšky stěny vedle schodiště jsme použili vertikálně pruhovanou tapetu, efekt umocňují použitá závěsná svítidla. Jako protiklad k pruhům v obývacím pokoji působí veselé zelené puntíky na stěně v chodbě.“

Foto: merrygorando.com

Nadstandardní výšku bytu ještě podtrhují pruhované tapety na stěněFoto: merrygorando.com

Aby dekorace krásně vynikly, zvolili designéři pouze jednoduché zařízení obývacího pokoje. Nábytek v bílé barvě, která ladí s kuchyní, doplňuje několik dřevěných kousků. Ty jsou v souladu s podlahou, dřevo je použité v celém bytě i na schodišti. Sedací nábytek je opět zvolený v neutrální bílé a šedé. Barvu obývací části dodává fialový koberec i kožené křeslo.

Foto: merrygorando.com

Spodní patro je koncipováno jako společenská zóna, po schodech se dostanete do ložnicFoto: merrygorando.com

Že byste raději voli zelené doplňky, aby lépe korespondovaly s kuchyní? I zde je vše dokonale sladěno, díky závěsným světlům – ta jsou jak zelená, tak fialová.

Foto: merrygorando.com

Ve vysokém prostoru se krásně vyjímají tři závěsná svítidla, která barevně propojují kuchyň s obývákemFoto: merrygorando.com

Pokoj, který se líbí nejen dětem

Fialové doplňky a kombinace bílého laku se dřevem se opakují i v ložnici rodičů. Díky sousední šatně je zařízená velmi jednoduše – manželskou postelí s dřevěným čelem a bílým korpusem. Milovníci hvězd jistě ocení výhled skrz velké střešní okno.

Foto: merrygorando.com

Z postele koukají majitelé na hvězdné nebeFoto: merrygorando.com

Stejné má ve svém pokoji i dcera, i když ta zde zatím spíš ocení prolézačku vedle postele, domek pod ní, a hlavně spoustu příjemných barev. „Právě na tomto pokoji jsme si dali velice záležet, snažili jsme se, aby byl jednoduchý, v minimalistickém duchu, a přesto barevně atraktivní pro dětské oči,“ vysvětluje Otto Fiřt.

Foto: merrygorando.com

Barvy zaujmou v dětském pokojiFoto: merrygorando.com

Dětskému pokoji dominuje především patrová postel, kterou zde šlo díky výšce stropu s klidným svědomím použít. Dostatek prostoru dovoluje, že se místo po žebříku nahoru vychází po pohodlném schodišti. Prostor pod lůžkem lze využít jako domeček. Designéři pro holčičku připravili více schovávaček – průchodem se dostane pod schodiště, úkryt má i vedle něj v části velké šatní skříně.

Foto: merrygorando.com

Lůžko umístěné ve výšce nabízí spoustu místa na ukrývání a budování domečkůFoto: merrygorando.com

Velká vestavěná skříň upoutá pozornost především barevnou kombinací dvířek. Právě barvy hrají v místnosti důležitou roli, najdete je na veškerém nábytku, doplňcích i malbě na stěnách. Spíš odborníci na bydlení než potomek pak budou obdivovatslavnou židli Pantone Chair u pracovního stolu.

Foto: merrygorando.com

Překvapit může i malba na stěnáchFoto: merrygorando.com

Zdá se vám pokoj příliš barevný? Stačí si odmyslet barevné doplňky a zjistíte, že základní nábytek, vyrobený opět na míru, je laděný pouze do žluté, zelené a modré barvy spolu s bílým základem. Dívce tak může vydržet klidně deset i více let.

Foto: merrygorando.com

Odstraní-li se barevné doplňky, bude pokoj sloužit dívce téměř do dospělostiFoto: merrygorando.com

„Je to společný znak celého bytu, kdy jsme mysleli na možnost změny vzhledu, jakmile budou mít majitelé bytu pocit, že je interiér nudí,“ dodávají designéři.

Zajímáte se o loftové byty? Prohlédněte si další: Loftový byt, který bourá mýty. Je levný a úsporný nebo Jak se bydlí v luxusním loftu?.

Foto: merrygorando.com

Designéři si vyhráli i s úpravou stěn v chodběFoto: merrygorando.com

Foto: merrygorando.com

Koupelnu zdobí jednoduchost a čistota bílé barvyFoto: merrygorando.com

Nudil by vás tento byt, nebo byste si v něm rádi bydleli? A jaká z barev je vám nejsympatičtější? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám