Hlavní obsah
2,8
(201)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když přinesete krabici těchto roztomilých a trochu retro kremrolek na jakoukoliv oslavu či setkání přátel, okamžitě se z vás stane nejváženější člen společnosti. Jenom počítejte s tím, že ji od vás budou vyžadovat už pokaždé.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
35 kusů
Na těsto budete potřebovat
  • 330 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 250 g másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks žloutků
Na náplň
  • 2 ks bílku
  • 120 g cukru krupice
  • 80 ml vody
  • 1 špetka soli
Na pečení a dokončení
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku se špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů ho zapracujte do mouky, až se vločky másla rovnoměrně rozptýlí. Přidejte žloutky a vychlazenou smetanu a rychle zpracujte těsto. Těsto nehněťte příliš dlouho, postačí, když se suroviny spojí. Zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě tři hodiny, klidně ale i do druhého dne.

02.

Malé cukrářské trubičky lehce potřete ze všech stran máslem a předehřejte troubu na 180 °C. Z odleželého těsta odkrojte asi třetinu, zbytek nechte zatím v lednici. Těsto rozválejte na tenko (na sílu asi 3–5 mm) – nejlépe to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení. 

03.

Z rozváleného těsta vykrajujte dlouhé proužky: můžete přitom použít pravítko, osvědčila se velikost cca 24 × 2 cm. Proužky naviňte na trubičky tak, aby se při každé otočce zhruba o třetinu překryly, a odkládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Takhle zpracujte i zbytek těsta.

04.

Pečte v předehřáté troubě asi 15 až 16 minut. Když začnou kremrole růžovět, máte hotovo. Vyjměte je z trouby, nechte krátce zchladnout (mezitím ještě zpevní) a ještě teplé je sesuňte z kovových trubiček a nechte úplně vychladnout.

05.

Na náplň svařte cukr s vodou na slabou nit, potrvá to asi 3–4 minuty. Znamená to, že když vezmete mezi dva prsty kapku roztoku a pomalu je roztahujete, utvoří se slabá nit, která se hned přetrhne. Pro analytické typy s cukrářským teploměrem je to teplota kolem 106 °C.

06.

Ve větší nádobě začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se vytvoří lehká pěna, zašlehejte k nim asi třetinu horkého cukrového rozvaru a pokračujte ve šlehání. Postupně ještě nadvakrát přilijte cukrový sirup a šlehejte do zchladnutí. Vytvoří se hustý, hladký a lehký sníh.

07.

Pevný sníh přeložte ho do cukrářského sáčku a naplňte vychladlé trubičky. Zlehka pocukrujte a podávejte.

V lednici vám po výrobě trubiček zůstane otevřené balení smetany ke šlehání. Podívejte se na video, jak vyšlehat tuhou šlehačku, a pak si vyrobte skvělý šlehačkový pohár s jahodami Eton mess.

Související témata:

Načítám