Hlavní obsah

Dobošovy řezy s čokoládou

Hodnocení:
(101)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Originální Dobošův dort je kulatý a jeho povrch zdobí plát těsta s tenkou křupavou karamelovou vrstvou. Když budete v Maďarsku, určitě ho ochutnejte! Často se ale peče také ve formě řezu politého čokoládou. Je  elegantní, a třebaže vypadá složitě, jeho příprava je celkem rychlá a jednoduchá. Musí se nechat odležet, takže je ideální připravit ho večer před podáváním.

Ingredience pro:
12 kusů
Na těsto
  • 6 vajec
  • 150 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 10 kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu
Na polevu
  • 250 g čokolády
  • 1 lžíce kokosového tuku
Článek

Postup

Krok 1: Včas si připravte vejce na kuchyňskou linku – až se pustíte do přípravy, musejí mít pokojovou teplotu. Zároveň nakrájejte do velké mísy máslo, aby změklo.

Krok 2: Právě teď je chvíle připravit si cukrový sirup na krém – musí mít čas vychladnout. Do malého rendlíku dejte krupicový cukr, zalijte ho 70 ml vody a na mírném plameni za stálého míchání pomalu svařte na nit. Nejdřív bude roztok bílý, vařením zprůhlední a začnou se tvořit malé perličkové bublinky. Míchejte a stírejte krystalky cukru, které ulpí na stěnách nádoby. Vařte asi pět minut do konzistence hustšího sirupu. Dejte stranou vychladit.

Krok 3: Rozpalte troubu na 170 stupňů. Prosejte mouku. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli, našlehejte do pěny, přidejte polovinu moučkového cukru a došlehejte do pevného sněhu, který tvoří špičky. Druhou polovinu cukru, vanilkový extrakt a citronovou kůru přidejte k žloutkům a také pořádně našlehejte do nadýchané světlé pěny. K žloutkům postupně a opatrně, už vařečkou nebo stěrkou, vmíchejte po částech mouku a nakonec sníh z bílků.

Krok 4: Dva plechy vyložte papírem na pečení a rozetřete na ně těsto do velkých obdélníků vysokých necelý centimetr. Pečte asi 10 minut, až je těsto suché a na krajích začíná růžovět. Nechte chvilku stát a pak vyklopte na čistý pečicí papír vrchem dolů. Papír, na kterém se pláty pekly, opatrně stáhněte a nechte piškot chladnout.

Krok 5: Mezitím přidejte k měkkému máslu kvalitní kakao a pořádně ho rozmíchejte. Do máslové hmoty přilijte po částech cukrový sirup a umíchejte hladký čokoládový krém. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a rum.

Krok 6: Z každého plátu těsta vyřežte tři stejně velké obdélníky, skrojky dejte stranou. Máslový krém si v duchu rozdělte na šest částí a postupně mažte a skládejte pláty na sebe. Vrchní plát těsta zůstane nepotřený, zbytkem krému pomažte boky. Povrch zákusku zatižte třeba prkénkem na krájení a nechte v chladu uležet do druhého dne.

Krok 7: Na druhý den rozpusťte nalámanou čokoládu ve vodní lázni a povolte ji lžící kokosového tuku. Pak vršek dobošky polijte a počkejte, až čokoláda ztuhne. Krájejte ostrým, horkým a suchým nožem na úhledné řezy.

Tip: Zbylé skrojky těsta rozmixujte na drť (můžete přidat pár piškotů nebo oříšků) a ozdobte jimi boky řezu.

Znáte tenhle tradiční moučník, nebo jste ho ještě neochutnali?

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 4. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.