Hlavní obsah
3,2
(199)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Originální Dobošův dort je kulatý a jeho povrch zdobí plát těsta s tenkou křupavou karamelovou vrstvou, stejně, jako ho připravovali v pořadu Peče celá země. Často se ale peče také ve formě řezu politého čokoládou. Tento maďarský zákusek je elegantní, a třebaže vypadá složitě, jeho příprava je celkem rychlá a jednoduchá. Musí se nechat odležet, takže je ideální připravit ho večer před podáváním.

1 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 10 kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
Krém
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu
Poleva
  • 250 g mléčné čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
Článek

Postup

01.

Včas si připravte vejce na kuchyňskou linku – až se pustíte do přípravy, musejí mít pokojovou teplotu. Zároveň nakrájejte do velké mísy máslo, aby změklo.

02.

Právě teď je chvíle připravit si cukrový sirup na krém – musí mít čas vychladnout. Do malého rendlíku dejte krupicový cukr, zalijte ho 70 ml vody a na mírném plameni za stálého míchání pomalu svařte na nit. Nejdřív bude roztok bílý, vařením zprůhlední a začnou se tvořit malé perličkové bublinky. Míchejte a stírejte krystalky cukru, které ulpí na stěnách nádoby. Vařte asi pět minut do konzistence hustšího sirupu. Dejte stranou vychladit.

03.

Rozpalte troubu na 170 stupňů. Prosejte mouku. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli, našlehejte do pěny, přidejte polovinu moučkového cukru a došlehejte do pevného sněhu, který tvoří špičky. Druhou polovinu cukru, vanilkový extrakt a citronovou kůru přidejte k žloutkům a také pořádně našlehejte do nadýchané světlé pěny. K žloutkům postupně a opatrně, už vařečkou nebo stěrkou, vmíchejte po částech mouku a nakonec sníh z bílků.

04.

Dva plechy vyložte papírem na pečení a rozetřete na ně těsto do velkých obdélníků vysokých necelý centimetr. Pečte asi 10 minut, až je těsto suché a na krajích začíná růžovět. Nechte chvilku stát a pak vyklopte na čistý pečicí papír vrchem dolů. Papír, na kterém se pláty pekly, opatrně stáhněte a nechte piškot chladnout.

05.

Mezitím přidejte k měkkému máslu kvalitní kakao a pořádně ho rozmíchejte. Do máslové hmoty přilijte po částech cukrový sirup a umíchejte hladký čokoládový krém. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a rum.

06.

Z každého plátu těsta vyřežte tři stejně velké obdélníky, skrojky dejte stranou. Máslový krém si v duchu rozdělte na šest částí a postupně mažte a skládejte pláty na sebe. Vrchní plát těsta zůstane nepotřený, zbytkem krému pomažte boky. Povrch zákusku zatižte třeba prkénkem na krájení a nechte v chladu uležet do druhého dne.

07.

Na druhý den rozpusťte nalámanou čokoládu ve vodní lázni a povolte ji lžící kokosového tuku. Pak vršek dobošky polijte a počkejte, až čokoláda ztuhne. Krájejte ostrým, horkým a suchým nožem na úhledné řezy.

Tip: Zbylé skrojky těsta rozmixujte na drť (můžete přidat pár piškotů nebo oříšků) a ozdobte jimi boky řezu.

Skvělý je také krtkův dort, nebo Míša řezy. Už jste zkoušely jejich zdravější varianty? 

Reklama

Související témata:

Načítám