Hlavní obsah

Domácí laskonky s griliášovým krémem

Hodnocení:
(45)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Retro? Trochu. Dost sladké? Možná. Dokonalá kombinace lehounké křupavé skořápky a karamelovo-oříškové náplně? Rozhodně! Upečte si s námi lahodné domácí laskonky a zavzpomínejte na neděle v cukrárně na náměstí, kam vás svou chutí rázem přenesou...

Ingredience pro:
16 laskonek
Na griliáš
  • 100 g ořechů
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce vody
Na laskonky
  • 2 bílky
  • 130 g cukru krupice
  • 20 ml vody
  • 30 g cukru moučka
  • 100 g mletých ořechů
  • tuk na vymazání
Na krém
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 125 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou griliáše. (Pokud chcete jednodušší verzi, zkuste tento krém z karamelizovaného salka.) Na pánvi nasucho opražte ořechy (já jsem zvolila lískové, ale prima jsou i mandle nebo vlašské), vyndejte a nahrubo nasekejte. Ve stejné pánvi nechte zkaramelizovat cukr se solí a vodou. Vmíchejte ořechy, vlijte na pečicí papír a nechte vychladnout. Poté rozmixujte.

Krok 2: Žloutky na krém prošlehejte se škrobem, vanilkovým cukrem a 3 lžícemi mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu, pomalu za stálého šlehání vlijte ke žloutkům, vraťte do rendlíku a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Na povrch přitiskněte folii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

Krok 3: Ke krému zašlehejte změklé máslo a griliáš. Nechte opět v chladu zatuhnout.

Krok 4: Mezitím vyšlehejte v robotu bílky spolu s polovinou krupicového cukru do opravdu tuhého sněhu. Zbylý cukr svařte s vodou a ještě vroucí sirup za stálého šlehání pomalu přilévejte po stěně nádoby ke sněhu. Vmíchejte mleté ořechy a moučkový cukr.

Krok 5: Pečicí papír potřete tukem (já použila máslo) a stěrkou přes šablonu (jak na to, najdete v tomto návodu na domácí laskonky) nebo cukrářským sáčkem či lžičkou na něj tvořte malé oválky, stačí asi 0,5 cm na výšku. Šablonu koupíte v domácích a cukrářských potřebách nebo na internetu.

Krok 6: Pečte 15 minut při 130 °C, poté teplotu snižte na 80 °C a sušte ještě asi 30-40 minut. Laskonky nechte vychladnout v otevřené troubě.

Krok 7: Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou naneste na polovinu skořápek krém, přiklopte a máte hotovo!

Jaký je váš oblíbený klasický dezert? Rakvička, věneček  nebo kremrole?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.