Hlavní obsah
2,9
(103)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Čokoláda a pomeranče, pomeranče a čokoláda. Oblíbenou dvojici si můžete užít v tomto jemném koláči z domácího tmavého křehkého těsta. Pomeranče v něm najdete v podobě pomerančového sirupu. Chutná skvěle!

35 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Sirup
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 kousek skořice
  • 1 ks pomeranče
Těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
  • 120 g másla
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň
  • 400 g hořké čokolády
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 30 g kandované citronové kůry
  • 1 lžička kakaa
Článek

Postup

01.

V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte. 

02.

Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr a sůl a propracujte. Nakonec přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.

03.

Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 30–40 minut odpočinout v lednici.

04.

Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut. 

05.

Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek. 

06.

Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 3–4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici. 

07.

Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.

Máte rádi kombinaci čokoládu? Udělejte si svoji vlastní!

Reklama

Načítám