Článek
Postup
01.
V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte.
02.
Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr a sůl a propracujte. Nakonec přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
03.
Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 30–40 minut odpočinout v lednici.
04.
Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut.
05.
Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek.
06.
Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 3–4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici.
07.
Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.
Máte rádi kombinaci čokoládu? Udělejte si svoji vlastní!