Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Francouzské cukrářství je skvělé, ale je pověstné složitými postupy. Clafoutis, palačinková obdoba naší bublaniny, však splňuje jen to první zmíněné – je prostě božské. A přitom je víc než jednoduché!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Jablka
  • 6 ks jablek
  • 40 g másla
    7
  • 100 g třtinového cukru
Těsto
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 4 ks vejce
    3
  • 75 g másla
    7
  • 150 ml mléka
    7
  • 170 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
K dokončení
  • 1 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a jablka na něm opečte dozlatova. Zasypte třtinovým cukrem, nechte zkaramelizovat a odstavte.

02.

Moučkový cukr smíchejte s prosetou moukou a práškem do pečiva. Přidejte prošlehaná vejce, rozpuštěné máslo, mléko, smetanu a vanilku a vymíchejte hladké těsto. Na dno formy rozprostřete zkaramelizovaná jablka a zalijte těstem tak, aby vrchní část ovoce trochu vyčnívala.

03.

Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem, případně se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 373,4 kJ
Bílkoviny8,15 g
Tuky29,38 g
Sacharidy64,83 g
Sůl0,17 g
SAFA15,54 g
Vláknina3,95 g
Cukry51,2 g

Načítám