Hlavní obsah

Omeleta, jak ji neznáte: S jablky, smetanou a vanilkou!

Hodnocení:
(78)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Francouzské cukrářství je skvělé, ale je pověstné složitými postupy. Clafoutis, palačinková obdoba naší bublaniny, však splňuje jen to první zmíněné – je prostě božské. A přitom je víc než jednoduché!

Ingredience pro:
6 porcí
Na jablka
  • 6 jablek
  • 40 g másla
  • 100 g třtinového cukru
Na těsto
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 150 ml mléka
  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
Na ozdobu
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a jablka na něm opečte dozlatova. Zasypte třtinovým cukrem, nechte zkaramelizovat a odstavte.

Krok 2: Moučkový cukr smíchejte s prosetou moukou a práškem do pečiva. Přidejte prošlehaná vejce, rozpuštěné máslo, mléko, smetanu a vanilku a vymíchejte hladké těsto. Na dno formy rozprostřete zkaramelizovaná jablka a zalijte těstem tak, aby vrchní část ovoce trochu vyčnívala.

Krok 3: Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem, případně se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Vyzkoušíte tuhle klasiku francouzské kuchyně?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.