Hlavní obsah
3,1
(129)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Francouzské cukrářství je skvělé, ale je pověstné složitými postupy. Clafoutis, palačinková obdoba naší bublaniny, však splňuje jen to první zmíněné – je prostě božské. A přitom je víc než jednoduché!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Jablka
  • 6 ks jablek
  • 40 g másla
  • 100 g třtinového cukru
Těsto
  • 75 g cukru moučka
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 75 g másla
  • 150 ml mléka
  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
K dokončení
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a jablka na něm opečte dozlatova. Zasypte třtinovým cukrem, nechte zkaramelizovat a odstavte.

02.

Moučkový cukr smíchejte s prosetou moukou a práškem do pečiva. Přidejte prošlehaná vejce, rozpuštěné máslo, mléko, smetanu a vanilku a vymíchejte hladké těsto. Na dno formy rozprostřete zkaramelizovaná jablka a zalijte těstem tak, aby vrchní část ovoce trochu vyčnívala.

03.

Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem, případně se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Reklama

Načítám