Hlavní obsah

Pomerančová hrníčková bábovka s jogurtem

Hodnocení:
(331)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Čokoláda & pomeranče jsou kombinace, kterou prostě musíte vyzkoušet! Nádherně se totiž doplňují, a když připočtete extra vláčné jogurtové těsto, téhle mramorové bábovce jen tak nikdo neodolá. A navíc je bez vážení!

Ingredience pro:
1 bábovka
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 pomeranče
  • 1.5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce holandského kakaa
Na polevu
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 1/2 hrnku šlehačky
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo (125 g) prošlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka a zapracujte jogurt (150 až 200 g). Hrníček jsem používala klasický o obsahu 250 ml.

Krok 2: Z pomerančů ostrouhejte oranžovou část kůry (bílá je hořká), vymačkejte šťávu a obojí vmíchejte k vaječné směsi. Nakonec přidejte mouku se sodou a asi třetinu těsta obarvěte kakaem.

Krok 3: Lžící nepravidelně vrstvěte obě těsta do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není jehla zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Krok 4: Upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopte.

Krok 5: Čokoládu se smetanou rozpusťte a nechte opět téměř zatuhnout do konzistence, kdy bude poleva jen pomalu stékat. Vychladlou bábovku jí přelijte. Pokud chcete mít bábovku politou celou, na zatuhnutí čekat nemusíte a korpus polévejte dřív.

Tip: Ušetřete si práci s polevou a čokoládu nasekejte a vmíchejte přímo do těsta.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na bábovku? Vynikající je žitná perníková bábovka s ořechy a jablky, špaldová bábovka z bílků nebo citronová bábovka s mákem

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama