Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Znáte sladké mrkvánky a máte je rádi? Vyzkoušejte jejich slanou (a zdravější) variantu. Po těchto celozrnných šátečcích plněných bylinkovou ricottou se jen zapráší!

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
    1
  • 100 g hladké celozrnné mouky
    1
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 150 g mrkve
  • 140 g másla
    7
Na náplň
  • 250 g ricotty
    7
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • 1 špetka soli
    Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
    Článek

    Postup

    01.

    V míse promíchejte obě mouky, kypřicí prášek a sůl. Do směsi zapracujte nastrouhanou mrkev a změklé máslo. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odležet v lednici.

    02.

    Ricottu promíchejte s najemno pokrájenými bylinkami a osolte.

    03.

    Těsto vyválejte na plát silný 2–3 mm. Během vyvalování podsypávejte moukou. Pomocí tvořítka vykrajujte kolečka, na každé naneste lžičku náplně a přehněte. Okraje umačkejte.

    04.

    Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C 15 minut.

    Je ricotta váš oblíbený sýr? Pak byste neměli přehlédnout recept na ricottové nočky s omáčkou z pečených rajčat anebo skvělý tip k večeři: pečené papriky plněné ricottou.

    Načítám