Hlavní obsah
2,8
(120)
 

Když si vzpomenete, a čočku namočíte večer nebo ráno předem, stačí jí pak už jen 20 minut vaření. Takže vydatná večeře ze samých zdravých surovin (no dobře, tu klobásu příště vynecháme) je do půl hodiny i s přípravou na stole. A ještě vás vyjde jen na pár korun!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na čočku
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek čočky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 plechovka rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • chilli
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • klobása
  • vejce
Článek

Postup

01.

Čočku zalijte vodou a nechte 2 hodiny nebo klidně i přes noc nabobtnat, výrazně si tak zkrátíte dobu vaření.

02.

Na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a celer 5 minut opékejte se špetkou čerstvého či sušeného chilli na olivovém oleji.

03.

Když začne zelenina zlátnout, přidejte bobkové listy, nasekaný česnek, uzenou papriku, tymián, sůl, scezenou čočku, protlak a drcená rajčata. Plechovku (400 ml) od rajčat ještě dvakrát naplňte vodou a přidejte do hrnce.

04.

Za občasného míchání vařte do změknutí – namočené čočce většinou stačí 20 minut. Podle potřeby případně ještě podlijte trochou vody.

05.

Podávejte zjemněné kysanou smetanou a podle chuti s opečenou klobásou či vařeným vajíčkem (nebo jako my s obojím).

Tip: Vaříte rádi luštěniny? Nezapomeňte je včas předem namočit a vodu za den minimálně 2x vyměnit. A vařte je spolu s bylinkami, abyste předešli nadýmání.

A jaké luštěniny máte rádi vy? 

Reklama