Hlavní obsah
2,8
(122)
 

Když si vzpomenete a čočku namočíte večer nebo ráno předem, máte uvařeno do třiceti minut.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Čočka
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 ks mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek čočky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 plechovka rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka chilli
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 ks klobásy
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Čočku zalijte vodou a nechte 2 hodiny nebo klidně i přes noc nabobtnat, výrazně si tak zkrátíte dobu vaření.

02.

Na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a celer 5 minut opékejte se špetkou čerstvého či sušeného chilli na olivovém oleji.

03.

Když začne zelenina zlátnout, přidejte bobkové listy, nasekaný česnek, uzenou papriku, tymián, sůl, scezenou čočku, protlak a drcená rajčata. Plechovku (400 ml) od rajčat ještě dvakrát naplňte vodou a přidejte do hrnce.

04.

Za občasného míchání vařte do změknutí – namočené čočce většinou stačí 20 minut. Podle potřeby případně ještě podlijte trochou vody.

05.

Podávejte zjemněné kysanou smetanou a podle chuti s opečenou klobásou či vařeným vajíčkem nebo s obojím.

Tip: Vaříte rádi luštěniny? Nezapomeňte je včas předem namočit a vodu za den minimálně 2x vyměnit. A vařte je spolu s bylinkami, abyste předešli nadýmání.

A jaké luštěniny máte rádi vy? 

Reklama

Načítám