Hlavní obsah

Křenová omáčka s vařeným hovězím masem

Hodnocení:
(38)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
3 hodiny 25 minut
Náročnost
střední

Křenu se říká český ženšen – jeho léčivé účinky jsou opravdu všestranné. Podpoří látkovou výměnu, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a pomáhá při rýmě i silném kašli. Nastrouhejte pořádný kus čerstvého kořene a uvidíte, jak rychle se vám uvolní ucpané dutiny. Na ostré omáčce z něj si pochutnáte.

Ingredience pro:
6 porcí
Na vývar
  • 800 g hovězích žeber
  • 1000 g hovězího předního masa
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžíce soli
Na omáčku
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • 3 cm čerstvého křenu
Článek

Postup:

Krok 1: Základem opravdu chutné křenové omáčky je silný hovězí vývar. Opláchněte pár hovězích žeber a dejte je vařit do dostatečného množství osolené vody. Když začne voda vařit, ztlumte plamen, posbírejte pěnu, přidejte koření a zeleninu a pomalu vařte asi hodinu.

Krok 2: Pak přidejte do hrnce hovězí maso a vařte další dvě hodiny, do doby, kdy bude maso uvařené doměkka. Litr vývaru odeberte na omáčku a nechte zchladnout, zbytek můžete zamrazit, nebo podávat s nudlemi jako polévku. Nastrouhejte čerstvý křen najemno.

Krok 3: V hrnci rozehřejte 90 gramů másla, přidejte hladkou mouku (jsou to přibližně tři lžíce másla a tři lžíce mouky) a krátce zarestujte na světlou jíšku.

Krok 4: K jíšce za stálého šlehání metličkou přilijte studený vývar a nechte povařit na mírném ohni asi 20 minut. Poté dochuťte octem a cukrem, případně špetkou soli, přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Na poslední chvíli přidejte do omáčky strouhaný křen.

Krok 5: Omáčku odstavte a zašlehejte do ní poslední kousek másla. Podávejte s vařeným masem a přílohou podle zvyku – obvykle to je kynutý knedlík, já mám k téhle omáčce ráda vařené brambory.

Jestli jste knedlíkoví, zkuste také sekanou se svíčkovou omáčkou a knedlíky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama