Hlavní obsah
3,2
(42)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Krevety jsou u nás stále populárnější. Šéfkuchař Marek Fichtner je v našem videu (dole) připravuje jako lákavé jednohubky s baby bramborami a česnekovou majonézou aïoli. Recept si přivezl ze Španělska a je to opravdová lahůdka.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na krevety
  • 8 tygřích krevet
  • 8 plátků sušené šunky
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
Na brambory
  • 10 baby brambor
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • mořská sůl
  • pepř
Na dip
  • 1 palice česneku
  • 3 žloutky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
Článek

Postup

01.

Začněte majonézou aïoli. Ponořte paličku česneku do oleje a konfitujte (pomalý způsob pečení/vaření masa nebo česneku) na 90 stupňů do měkka. Nechte vystydnout a vyloupejte stroužky.

02.

Do nádoby dejte konfitovaný česnek, žloutky, hořčici, sůl, pepř a kapku citronové šťávy. Rozmixujte s oběma oleji na majonézu.

03.

Omyté a osušené brambory v celku namarinujte v oleji, osolte a opepřete. Dejte na plech. Přidejte rozmačkané stroužky česneku a pečte v troubě s tymiánem do měkka – je to asi 20 minut na 200 stupňů.

04.

Celé krevety očistěte od hlav, oloupejte a vyndejte střívko, nebo  použijte již vyloupané krevety s hlavou. Omyjte, osušte a zabalte do šunky jamón serrano (sušená šunka podobná prosciuttu). Připravte si 8 bambusových špejlí a každou krevetu podélně napíchněte.

05.

Na pánev dejte olej, česnek nakrájejte na plátky a lehce opečte, aby olej chytil česnekovou chuť. Česnek vyndejte, vložte krevety a opečte je.

06.

Servírujte všechno společně jako lehkou večeři, nebo zvlášť jako jednohubky.

Reklama