Hlavní obsah

Krize ve vztahu? Zkuste změnit identitu!

Foto: Thinkstock

Ve vztahu je důležité udělat si čas na toho druhéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Manželská krize se vyhne málokomu. Jakmile vztah necháte jen tak plynout, aniž byste o něj pečovali, je to jen otázkou času. Jak si ale v každodenním pracovním náporu, při vyzvedávání dětí ze školy a péči o domácnost vyčlenit čas jen na sebe a partnera? Jednou možností je zavedení alternativních rolí ve vztahu! Co to je? A funguje to?

Článek

Tomáš a Martina jsou typickým manželským párem dnešní doby. Děti si ještě nepořídili, zatím pracují na své kariéře. Oba mají velmi náročnou práci, která jim zabere téměř veškerý jejich čas. Večer se vyčerpaní sejdou doma, snědí polotovarovou večeři z mikrovlnky, kouknou na večerní zprávy, usnou a ráno jedou nanovo. Každý den, pořád dokola. Sami na sebe, na svůj vztah a na budování společných zážitků nemají čas ani energii a výsledkem je manželská krize, kterou se Tomáš a Martina rozhodli řešit s pomocí odborníka. A ten jim doporučil vytvořit si alternativní role ve vztahu…

Tip redakce: Další možnosti, jak uzdravit váš vztah, najdete ve článku Manželská krize! Jak ji překonat?.

V čem to spočívá?

Je to v podstatě velmi jednoduché a připomíná to hru. Tomáš a Martina jsou v reálném životě dva zaneprázdnění vysocí manažeři, kteří nic nestíhají a nemají na sebe čas. Jednoduše řečeno na sebe kvůli práci doslova kašlou. A tak si vytvořili jakousi náhradní (alternativní) identitu, kdy se z manažerky Martiny stala například prodavačka Jana a z manažera Tomáše automechanik Jarda.

A kdykoli má Martina nebo Tomáš chuť něco podniknout, někam vyrazit nebo se třeba pomilovat, a vědí, že ten druhý by neměl čas nebo by se mu nechtělo, využijí právě té alternativní role. A tak neláká na výlet Tomáše Martina, ale její druhé „já“ Jana. A v tu chvíli se z Tomáše stane Jarda, který má na Janu vždycky čas. Když Jana zavolá Jardovi, že chce jít teď hned nakupovat nebo se pomilovat, Jarda všeho nechá a jede za ní. A naopak.

Foto: Thinkstock

Stereotyp vztahu neprospívá, občas je potřeba, aby jeden druhého překvapilFoto: Thinkstock

Může to fungovat, ale nemusí

Zdá se vám to nemožné? Jakkoli to vypadá bláznivě, za jistých podmínek to fungovat může. „Všichni v sobě pořád máme stále trochu dětskosti a imaginace, která je společností zatlačována do pozadí. Přitom mozku je jedno, je-li vám pět nebo padesát,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. A tohle vlastně taková hra je, a jsou lidé, které vážně může bavit a může jim hodně pomoci.

Ovšem význam má pouze tehdy, když vztah není zcela zničený a dá se na něm ještě stavět. „Nejsem zastáncem držení vztahu na hnoji. Pokud je základ shnilý, nemá cenu na něm nic budovat. Stavba stejně časem spadne,“ radí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Než si tedy vytvoříte alternativní role, zkontrolujte, zda má váš vztah ještě šanci. Jak? Spočítejte si křivku svého vztahu!.

Hodně toho napoví i to, zda se s partnerem protínáte v oblíbených činnostech a také ve věcech, které naopak nesnášíte. Zjistíte to takzvanou chobotnicovou metodou:

  • Napište si na kus papíru tři činnosti, které pro vás hodně znamenají, bez nichž si život nedokážete představit. Může to být cokoli, od záliby ve vaření přes horolezectví až po válení na gauči před televizí.
  • Totéž by měl udělat váš partner, aniž byste od sebe opisovali či si radili.
  • Na další kus papíru napište naopak tři činnosti či věci, které doslova nenávidíte. Třeba zelenou barvu, hloupé lidi nebo mytí nádobí.
  • Váš partner opět udělá totéž
  • Nyní si své papírky porovnejte. V případě milovaných činností je žádoucí, abyste se alespoň v jedné z nich sešli. Tedy, že třeba oba milujete horolezectví. Naopak zcela nežádoucí je, aby se protkla například vaše milovaná činnost s činností, kterou on nenávidí. Tedy, že třeba vy milujete vaření, a on ho nesnáší.

Pozor! Role vám pomohou jen na chvíli

Pokud tedy váš vztah stojí na pevných základech, přesto má problémy, určitě je zavedení alternativních rolí jednou z možností, jak vztah oživit. Ovšem pozor, není to stoprocentní a rozhodně to není navždy! „Ty role jsou vlastně jakousi berličkou do reality a dlouhodobě to fungovat nebude. Každý totiž, pokud může, chce prožívat skutečné,“ vysvětluje Aleš Kalina. Význam této metody spočívá v tom, že může páru pomoci uvědomit si, že jsou schopni spolu žít hezky. Potom není problém navázat na ten zdravý základ a role odhodit.

Ale podle Kaliny je tu i jiná a o dost nepříjemnější varianta. Jeden z dvojice zatouží po realitě a zavedené role ho přestanou bavit dřív, než si uvědomí, jak mu je s partnerem dobře. „Jednoduše si sice může představovat, jak souloží se sexy asistentkou, ale v posteli má stejně pořád tu svoji reálnou manželku. Takže role sice krátkodobě zafunguje, ale on zjistí, že je stále potentní a bude chtít něco skutečného,“ dodává Aleš Kalina.

Co z toho tedy plyne? Zavedení alternativních rolí může vaše manželství zpestřit a vytvořit v něm trochu hravé atmosféry. Rozhodně to ale není spása na celý život! Tou je vzájemná láska, úcta a především ochota vztah neustále posilovat, pracovat na něm a nenechat ho „jen tak plynout“.

Co tomu říkáte? Zkusíte to doma?

Reklama

Související témata:

Načítám