Hlavní obsah

Krok za krokem: Táto, postav houpačku!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O houpačce sní snad každé dítě. Jen si vzpomeňte na sebe, jak rádi jste na ní létali vzduchem! K výrobě houpačky nepotřebujete žádné zvláštní nářadí ani dovednosti. A svým potomkům díky ní uděláte ohromnou radost!

Článek

Houpačka, jejíž výrobu vám popíšeme, je navíc skladná, takže ji můžete kdykoli snadno sbalit do batůžku a využít jakýkoli příhodný strom, který potkáte v rámci nedělní vycházky.

Jak tedy na to?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová 14xFoto: Alexandra Fráňová

Co budete potřebovat?

  • pevné lano o délce přibližně 7 metrů a průměru 8 mm (A) - nosnost lana přizpůsobte váze dítěte, určitě vám v obchodě poradí
  • vrták do dřeva o průměru 8 mm (B) -
  • vrtačku (C) -
  • brusný papír, hrubost 80 (D) -
  • 8 dřevěných latí o délce 30 cm, šířce 4,5 cm a tloušťce 2,5 cm (E) - ve většině obchodů vám takové latě rovnou nařežou
  • 14 dřevěných kuliček o průměru 35 mm (F) - seženete je v hračkářství, ale i v obchodě s výtvarnými potřebami

01.

Nejprve si připravte latě, vyznačte na nich místa otvorů pro lano. Ty by měly být přibližně ve vzdálenosti 7 cm od krajů latě.

02.

Nyní vyvrtejte otvory pro lano. Použijte opravdu kvalitní vrták, který nezpůsobí popraskání latě. Abyste zabránili drobnému štěpení spodní hrany latě, je dobré si ji podložit například nepotřebným kouskem dřeva (případně lať upevněte do svěráku).

03.

Pokud neseženete kuličky s otvory, stejným vrtákem vyvrtejte otvory i do kuliček, případně podle potřeby jen zvětšete již existující.

04.

Odstřihněte proužek brusného papíru.

05.

Latě obruste dohladka, aby si dítě při houpání nezadřelo třísku. Zaměřte se i na vyvrtané otvory – když budou hladké i zevnitř, bude se vám jimi posléze snáz protahovat lano.

06.

Lano nejprve rozdělte na dvě – jedno by mělo být dlouhé přibližně 2 metry, druhé pak 5m. Na koncích jej můžete obalit lepicí páskou (kobercovou, leukoplastí, ale vystačíte si i s izolepou), aby se vám s ním později lépe pracovalo.

07.

Kratší lano nyní protáhněte otvorem v první z latí.

08.

Pak přidejte kuličku. Pokračujte střídáním latěk a kuliček.

09.

Navlečeno byste nyní měli mít z jedné strany všech 8 latí a polovinu kuliček.

10.

Stejný postup zopakujte i na druhé straně latěk. Použijte k tomu delší kus lana.

11.

Aby se lano po navlečení netřepilo, můžete jeho konce opálit zapalovačem.

12.

Nyní obě lana svažte dohromady, nejlépe dvojitou protisměrnou osmičkou, která patří k nejpevnějším, a tedy i nejbezpečnějším uzlům.

13.

Nyní už jen stačí najít vhodný strom, na který houpačku zavěsíte. Nejlepší je věšet ji pomocí karabin. Jednak jsou bezpečné a jednak houpačku kdykoli snadno sundáte a opět pověsíte.

Reklama

Načítám