Hlavní obsah
3,2
(66)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi domácí pečivo? Vynechte tentokrát houstičky a pusťte se do těchto olivových pletýnek. V ochodech jsou poměrně drahé, doma si je snadno vyrobíte za zlomek ceny. A zvládne je opravdu každý!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 500 g chlebové mouky
  • 12 g soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 400 ml vlažné vody
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g oliv černých
Na podsypávání
  • 50 g chlebové mouky
  • 2 lžíce krupičky
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte chlebovou pšeničnou mouku. Na jedno místo nasypte sůl, o kus vedle (aby nebyly rovnou u sebe) nasypte sušené droždí.  

02.

Přilijte asi 3/4 vody a začněte hníst. Když se těsto začne spojovat, postupně dolijte zbytek vody. Při nízkých otáčkách, aby se těsto pořádně provzdušnilo, hněťte ještě asi 5–8 minut. Hotové těsto má být měkké a mokré, celkem dost i lepivé, ale krásně drží pohromadě a je dokonale hladké.

03.

Přidejte ještě olivový olej a nechte jej ještě asi 2 minuty zapracovat. Mezitím olivy slijte, pokrájejte nahrubo a nakonec je nasypejte do těsta.

04.

Mísu překryjte čistou utěrkou, sáčkem či potravinovou fólií a nechte asi 2 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Tip: Vzhledem k tomu, že i nakynuté těsto je hodně měkké, vlhké a lepivé, přendejte ho před kynutím do čisté mísy vytřené trochou oleje po celém vnitřku. Po nakynutí ho celkem snadno vyklopíte ven.

05.

Pracovní plochu posypte hladkou moukou a dětskou krupičkou. Nakynuté těsto opatrně vyklopte na mouku – dbejte na to, abyste s těstem manipulovali co nejméně, co nejvíce vzduchu z kynutí musí zůstat uvnitř. Povrch těsta ještě lehce poprašte moukou s krupičkou a rukama opatrně vytvarujte obdélník.

06.

Připravenou placku rozkrájejte na 12–15 stejně velkých kousků – můžete je natáhnout a udělat tyčky (a ty případně zamotat jako vrtule), klidně nakrájejte čtverce, jak se vám to hodí. Stále ale myslete na to, že čím méně s těstem manipulujete, tím nadýchanější pak upečené bude.

07.

Tvary vyskládejte vedle sebe na plechy vyložené pečicím papírem, překryjte čistými utěrkami a nechte ještě asi 20–30 minut kynout. Mezitím troubu předehřejte na 220 °C.

08.

Ve vyhřáté troubě postupně pečte vždy 10–15 minut. Nebojte, tohle těsto moc překynout nemůže a poslední pečené plechy bývají ty nejlepší.

Olivy a olivový olej ve svém jídelníčku rozhodně nevynechávejte - pomáhají na srdce i na hubnutí. A kromě těchto skvělých olivových tyček si připravte na olivách a houbách i kuřecí paličky

Reklama

Související témata:

Načítám