Hlavní obsah
3,4
(90)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Určitě jste si všimli trendu černých burgerů. Jak ale na to, aby se barva nepodepsala na chuti a bulky byly naprosto bez chemie? Vyzkoušely jsme za vás dva způsoby přírodního barvení a musíme říct, že dopadly na jedničku! Máslové houstičky se přímo rozpouštějí na jazyku, a když je obarvíte aktivním uhlím, ještě se můžete uklidňovat, že vlastně čistíte organismus.

35 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 housek
Housky
  • 8 g sušeného droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 480 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce sezamu
Přírodní možnosti obarvení
  • 3 g sépiového barviva
  • 8 g aktivního uhlí
Článek

Postup

01.

Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).

Foto: Jakub Jurdič

Živočišné uhlí seženete v lékárnách, sépiové barvivo pak v obchodech s rybamiFoto: Jakub Jurdič

02.

Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.

Foto: Jakub Jurdič

U sušeného droždí vám odpadne příprava kvásku – vše jen smícháteFoto: Jakub Jurdič

03.

Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte stolního robota, veškerou práci s hnětením odvede za vásFoto: Jakub Jurdič

04.

Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. My jsme ho rozdělili na půl. Jednu část jsme obarvili uhlím a druhou část sépií.

Foto: Jakub Jurdič

První část jsem obarvila uhlím rozpuštěným v trošce vody, druhou pak sépiovým inkoustemFoto: Jakub Jurdič

05.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.

Foto: Jakub Jurdič

Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objemFoto: Jakub Jurdič

06.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Hladkého povrchu housek dosáhnete, když každou kuličku nejprve vytvarujete mezi palcem a ukazovákem a vše spojíte jako měšec na spodní části bulkyFoto: Jakub Jurdič

07.

Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Vykynuté housky potřete vajíčkem a posypejte sezamem (já dala černý i světlý)Foto: Jakub Jurdič

08.

A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, nám se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.

Foto: Jakub Jurdič

Vpravo nahoře vidíte housky se sépií, dole pak s uhlím. Ty mi lépe vykynuly i měly hezčí barvuFoto: Jakub Jurdič

09.

Housky naplňte zeleninou a oblíbenými burgery  nebo šťavnatým trhaným kuřecím masem. Hodit se bude i domácí majonéza, hořčice  a kečup.

Foto: Jakub Jurdič

Houstičky klamou tělem – krásně chutnají po másle a na jazyku se přímo rozplývají!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám