Hlavní obsah

Černé burgerové housky

Hodnocení:
(67)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Určitě jste si všimli trendu černých burgerů. Jak ale na to, aby se barva nepodepsala na chuti a bulky byly naprosto bez chemie? Vyzkoušela jsem za vás dva způsoby přírodního barvení a musím říct, že dopadly na jedničku! Máslové houstičky se přímo rozpouštějí na jazyku, a když je obarvíte aktivním uhlím, ještě se můžete uklidňovat, že vlastně čistíte organismus.

Ingredience pro:
12 housek
Na housky potřebujete
  • 8 g instantního droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 480 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření
  • sezam
Přírodní možnosti obarvení
  • sépiové barvivo
  • aktivní uhlí
Článek

Postup

Krok 1: Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).

Foto: Jakub Jurdič

Živočišné uhlí seženete v lékárnách, sépiové barvivo pak v obchodech s rybami

Krok 2: Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.

Foto: Jakub Jurdič

U sušeného droždí vám odpadne příprava kvásku – vše jen smícháte

Krok 3: Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte stolního robota, veškerou práci s hnětením odvede za vás

Krok 4: Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. Já jej rozdělila na půl, abych část obarvila uhlím a část sépií.

Foto: Jakub Jurdič

První část jsem obarvila uhlím rozpuštěným v trošce vody, druhou pak sépiovým inkoustem

Krok 5: Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.

Foto: Jakub Jurdič

Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Hladkého povrchu housek dosáhnete, když každou kuličku nejprve vytvarujete mezi palcem a ukazovákem a vše spojíte jako měšec na spodní části bulky

Krok 7: Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Vykynuté housky potřete vajíčkem a posypejte sezamem (já dala černý i světlý)

Krok 8: A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, mně se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.

Foto: Jakub Jurdič

Vpravo nahoře vidíte housky se sépií, dole pak s uhlím. Ty mi lépe vykynuly i měly hezčí barvu

Krok 9: Housky naplňte zeleninou a oblíbenými burgery  nebo jako já šťavnatým trhaným kuřecím masem. Hodit se bude i domácí majonéza, hořčice  a kečup.

Foto: Jakub Jurdič

Houstičky klamou tělem – krásně chutnají po másle a na jazyku se přímo rozplývají!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.