Článek
Postup
Krok 1: Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).
Živočišné uhlí seženete v lékárnách, sépiové barvivo pak v obchodech s rybami
Krok 2: Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.
U sušeného droždí vám odpadne příprava kvásku – vše jen smícháte
Krok 3: Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto.
Pokud máte stolního robota, veškerou práci s hnětením odvede za vás
Krok 4: Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. Já jej rozdělila na půl, abych část obarvila uhlím a část sépií.
První část jsem obarvila uhlím rozpuštěným v trošce vody, druhou pak sépiovým inkoustem
Krok 5: Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.
Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.
Hladkého povrchu housek dosáhnete, když každou kuličku nejprve vytvarujete mezi palcem a ukazovákem a vše spojíte jako měšec na spodní části bulky
Krok 7: Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.
Vykynuté housky potřete vajíčkem a posypejte sezamem (já dala černý i světlý)
Krok 8: A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, mně se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.
Vpravo nahoře vidíte housky se sépií, dole pak s uhlím. Ty mi lépe vykynuly i měly hezčí barvu
Krok 9: Housky naplňte zeleninou a oblíbenými burgery nebo jako já šťavnatým trhaným kuřecím masem. Hodit se bude i domácí majonéza, hořčice a kečup.
Houstičky klamou tělem – krásně chutnají po másle a na jazyku se přímo rozplývají!