Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Základní pravidlo pro dobrou svačinu je, že musí být lepší než cokoli, co se nabízí v místě výletu. To znamená, že když si zabalíte müsli tyčinku a jablko a pak se necháte zlákat na langoše, něco se nepovedlo. Vsadíme se ale, že čerstvý kváskový chléb s domácí tatarkou a šťavnatým řízkem jen tak něco nepřekoná!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na řízky (hodí se i dobrá kýta, třeba ořech)
  • 500 g krkovice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 hrnek strouhanky
    1
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Dále
  • 8 plátků kváskového chleba
    1
  • 4 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 6 lžic majonézy
    3
  • 2 lžíce dijonské hořčice
    10
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks citronu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso kolmo na vlákna pokrájejte na 1,5 cm tlusté plátky, naklepejte mezi dvěma pláty potravinářské fólie (maso se tak nepotrhá a nenalepí na paličku) a z obou stran osolte a opepřete.

02.

Obalte v mouce, prošlehaném vajíčku a strouhance. Maso pak vkládejte do pořádné vrstvy hodně rozpáleného sádla nebo přepuštěného másla, po chvilce teplotu ztlumte a na středním ohni smažte asi pět minut dozlatova, aby se po stranách tvořily bublinky. Zvyšte teplotu, otočte, opět ztlumte a opečte z druhé strany. Na papírové utěrce nechte vsáknout přebytečný tuk.

03.

Pak už jen pokrájejte domácí kváskový chléb a bleskovou domácí majonézu ochuťte hořčicí, nasekanými křupavými nakládanými okurkami (nebo je nechte zvlášť na plátky), petrželkou, trochou citronové šťávy a čerstvě mletým pepřem. A jestli trváte na opravdu řádné domácí stravě, můžete si vyrobit i vlastní hořčici!

Foto: Jakub Jurdič

No řekněte, kdo by si s takovou svačinou v batohu dával nějaký oschlý párek v rohlíku?Foto: Jakub Jurdič

Tip: Jestli máte pocit, že při prvních jarních výkonech takovou svačinu jen tak nevyběháte, zkuste odlehčenou verzi: nesmažený kuřecí řízek v celozrnné tortille se zeleninou.

Když už poctivá svačina, tak se vším všudy! Co takhle přihodit ještě čerstvé kynuté buchty nebo tekutý dezert do termosky ve formě svařáku?

Načítám