Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi krupicovou kaši? A mandle? A švestky? Pokud jsou vaše odpovědi ano, tak honem do kuchyně máčet krupici. Tento „pudink“ budete mít za chvilku hotový. Skvělý je ještě teplý, třeba na snídani, nebo vychladlý jako dezert.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kaše
  • 4 vrchovaté lžíce krupičky
    1
  • 500 ml mléka
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce mandlí
    8
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 ks žloutků
    3
Švestková omáčka
  • 10 ks švestek
  • 1 lžíce másla
    7
  • 100 ml červeného vína
    12
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 špetka skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Krupičku zalijte mlékem a nechte asi 20 minut odležet. Mezitím připravte švestkovou omáčku.

02.

Vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtiny. V hluboké pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte švestky a nechte lehce osmahnout. Pak podlijte vínem, přidejte koření a poduste. Švestky by se měly téměř rozpadnout a omáčka lehce zhoustnout.

03.

Ke krupičce přidejte cukr, sůl a vanilku a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, podle potřeby můžete trochu mléka přidat. 

04.

Do hotové, jemné, hladké krupičné kaše vmíchejte máslo, mandle a žloutek. Kaše tím zjemní a díky mandlím získá i jemně křupavou strukturu.

05.

Horkou kaši rozdělte do misek, ozdobte švestkovou omáčkou a můžete ihned podávat.

Načítám