Hlavní obsah

Krůtí polévka se zeleninou a rýží

Hodnocení:
(26)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Jestli máte rádi recepty, do kterých stačí pár jednoduchých surovin, pak je tahle krémová krůtí polévka přesně pro vás. Připravte si kousek masa, kořenovou zeleninu, trochu rýže a hrst žampionů a pusťte se do toho.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrnek rýže natural
  • sůl
  • 75 g žampionů
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • pepř bílý mletý
  • muškátový květ
  • 300 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • 2 lžíce nasekané pažitky
Článek

Postup

Krok 1: Malý hrnek rýže zalijte asi 2,5 násobkem vody, osolte a uvařte doměkka – podle typu rýže to trvá asi 25–35 minut.

Krok 2: Mezitím si připravte polévku. Žampiony nakrájejte na plátky, mrkev a celer na drobné kousky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Krůtí (nebo kuřecí) maso nakrájejte na kousky velikosti sousta.

Krok 3: V hrnci rozehřejte máslo, přidejte maso a cibuli a nechte zpěnit. Pak přidejte zbylou zeleninu a žampiony a lehce osmahněte. Podle potřeby můžete ještě kousek másla přidat. 

Krok 4: Nakonec zaprašte moukou a nechte lehce zasmahnout. Podlijte vodou nebo drůbežím vývarem, pokud máte, a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, přidejte špetku bílého pepře a muškátového květu a vařte asi 10–15 minut doměkka.

Krok 5: Na závěr do horké polévky vmíchejte uvařenou rýži. Podávejte ozdobené trochou pažitky.

Krůtí maso je pro přípravu polévek jako stvořené. Zkuste také krůtí polévku s kukuřicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama