Hlavní obsah

Který rok manželství je kritický na nevěry?

Foto: mongione, Shutterstock.com

Foto: mongione, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdy někdo z manželského páru podlehne svodům, a s největší pravděpodobností začne podvádět? Souvislost mezi délkou vztahu a nevěrou skutečně existuje. Rok, který je považovaný za kritický, všichni neustojí. Jaký to je, a v čem je podstatný rozdíl mezi muži a ženami?

Článek

Podvádění je podle všeho závislé na tom, jak dlouho s partnerem sdílíte svůj život. Už delší dobu se ví, že nejkritičtější bývá sedmý rok. Americký sexuolog a psycholog Justin Lehmiller se rozhodl to přezkoumat a došel k zajímavým věcem, hovoří o nich na svém blogu.

„Na podvádění se mě klienti ptají často. Zajímá je, kdy a s čím mají v manželství počítat. Proto jsem začal zjišťovat, jak to s nevěrami chodí,“ popisuje expert s tím, že nejprve prošel údaje národně reprezentativního sexuálního průzkumu (National Health and Social Life Survey), provedeného ve Spojených státech v 90. letech, a následně pak čerpal ze své osobní praxe a výpovědí stovek klientů. Na co přišel?

Život po kritické sedmičce

„Z údajů, které byly publikovány v časopise ‚Journal of Marriage and Family‘, jasně vyplynulo, že existuje rozdíl mezi pohlavími. Vdané ženy bývají nevěrné hlavně v sedmém roce manželství, přičemž následně u nich riziko podvádění klesá. Muži také vykazují vysokou míru záletnictví právě kolem sedmého roku, jenže po krátkodobé pauze se riziko znovu navyšuje. Zdá se tedy, že co se týká mimomanželských poměrů, jedná se o dva různé příběhy,“ popisuje Justin Lehmiller a dodává, že obecně se trendy v podvádění mohou do jisté míry měnit, a proto by nevěra měla být i nadále zkoumána.

Co ještě vnímají ženy a muži odlišně, pokud jde o nevěru. Mají k ní i jiné důvody?

Foto: vchal, Shutterstock.com

Sedmý rok je na nevěry bohatý a týká se to mužů i žen. Ovšem zatímco u žen pak zájem o mimomanželský sex klesá, u mužů stoupá Foto: vchal, Shutterstock.com

Komu manželství (ne)dělá dobře?

Zeptali jsme se sexuologa Radima Uzla, který nejprve rozebral důvody, proč je dnes manželství v krizi: „K obecné celosvětové devalvaci hodnoty manželství přispívá nejen neochota k uzavírání sňatku, zejména ze strany mužů. Patří sem také vysoká rozvodovost. A tady je iniciátorem častěji žena. Po svatbě se totiž často karta obrací,“ tvrdí odborník.

„Psychologové zjistili, že po svatbě se muži cítí zpravidla šťastnější, i když to neradi přiznávají. Ženatí muži jsou také zdravější a nepodléhají tak často náhlým úmrtím, jako ti svobodní nebo rozvedení. Překvapivě je manželství pro mnohého muže jakýmsi antidepresivem, zatímco ženy v manželství depresím často propadají,“ nechává se slyšet Radim Uzel, jeden z předních českých odborníků, který o rozdílech žen a mužů napsal knihu Užitečné pohlaví.

Ano, sedmý rok po svatbě je kritický na nevěry. Zatímco se ale ženy ženou do románků z důvodu nespokojenosti nebo dokonce deprese, muži, ač v manželství spokojení, hledají především zpestření. A protože o výměnu manželek nestojí, řídí se heslem „zatloukat, zatloukat, zatloukat“.

Je sedmý rok i rokem rozvodu?

A jak souvisí nevěra po sedmi letech s rozvodem, je zde nějaká souvislost? Podle statistik sedmý rok rokem zvýšené rozvodovosti není. To znamená, že se nevěrníkům v utajování mimomanželských aktivit daří, nebo jim je partneři promíjejí (víte, co je pro muže horší, než nevěra?). Variantou je i to, že se vztah nadále udržuje z důvodů finančních či rodinných.

A jedna dobrá zpráva na závěr. I když je rozvodovost vysoká, podle českého Statistického úřadu trvá dnes manželství v průměru dokonce o dva roky déle než začátkem milénia (v roce 2016 to bylo v průměru 13 let, v roce 2000 jen 11 let).

A který rok po svatbě byl kritický u vás?

Načítám